John Dudley Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

John Dudley Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

John Dudley Kimdir? 

John Dudley kimdir? Northumberland dükü ünvanını taşıyan İngiliz siyasi tarihinin entrikacı olarak damgaladığı John Dudley hayatı ile ilgili bilgiler.


Northumberland (Dükü), John Dudley, (d. 1502 – ö. 22 Ağustos 1553, Londra), ingiliz siyaset adamı ve asker. Kral VI. Edward’ın çocukluk döneminde (1549-53) ülkeyi fiilen yönetmiş ve hemen hemen bütün tarih kaynaklarında siyasal istikrarı bozan bir entrikacı olarak gösterilmiştir.
John Dudley (Nothumberland Dükü)

John Dudley Kimdir?
John Dudley Kimdir? 

VIII. Henry’nin 1510’da idam ettirdiği Edmund’ın oğluydu. 1538’de İngiltere tahtına bağlı Calais (Fransa) limanına vali yardımcısı olarak atandı. 1542’de Vikont Lisle unvanıyla Deniz Kuvvetleri lordu oldu. İskoçya’nın işgali (1544) sırasında Hertford kontu Edward Seymour’ın komutasında çarpıştı. Aynı yıl Fransa’nın Boulogne kentini ele geçirdi. 1546’da Warwick kontu unvanını aldı.

VIII. Henry’nin ölümü (28 Ocak 1547) üzerine, VI. Edward’ın erginliğe varmasına değin ülkeyi yönetecek naipler kuruluna seçildi. Somerset dükü unvanıyla kral vekilliğini üstlenen Seymour’ın izlediği politikalar sonucu yarattığı hoşnutsuzluktan yararlanarak, 1549’da feodal beylerin ve Katoliklerin desteğiyle onu devirdi. Bu ittifakın dağılmasından sonra Somerset’i serbest bıraktı (Şubat 1550) ve asıl yetkiler kendisinde olmak üzere onunla uzlaştı.

İskoçya’yı denetim altına almaya yönelik girişimlere son verirken, çitleme hareketine karşı (direnen köylüleri sindirme yoluna gitti. Öte yandan Protestanlığın yerleşmesi için çalışarak, kilisenin kalan servetinin çoğunu kendisine ve adamlarına ayırdı. 1552’de Bağdaşıklık Yasası’yla ikinci ve yeni bir Toplu Dua Kitabı’nın çıkarılmasını sağladı. Yönetimine karşı baş gösteren yaygın tepkiler üzerine kendini Northumberland dükü ilan ederek (1551) ve tehlikeli gördüğü Somerset’i idam ettirerek (22 Ocak 1552) konumunu güçlendirmeye çalıştı. Bu arada enflasyonu indirme, paranın istikrarını koruma ve ticareti geliştirme konusunda bazı başarılar elde etti.

1553’te VI. Edward’ın veremden öleceği kesinleşince, oğlu Guilford Dudley’i Lady Jane Grey’le evlendirerek kralı, tacını Jane’e ve onun erkek vârislerine bırakmaya ikna etti. Edward’ın ölümünden sonra 10 Temmuz’da Jane’i İngiltere kraliçesi ilan etti. Ama öteki krallık danışmanları ve Londra halkı Mary Tudor’u destekledi. Çevresindeki yandaşlarını da yitiren Northumberland, 20 Temmuz’da Mary’nin kuvvetlerine teslim oldu. Bir ay sonra vatan haini olarak idam edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder