Geniz Akıntısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Geniz Akıntısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Geniz Akıntısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Geniz akıntısı oldukça yaygın olan ve rahatsız edici bir durumdur. Burun içerisindeki bazı bezler günde 1 litre civarında mukus üretir, bu oran vücut için normaldir. Bu üretilen mukusun amacı burun zarlarını temizlemek, havayı nemlendirmek, enfeksiyona neden olmadan bakteri ve virüsleri yakalayıp, yok eder. Normalde üretilen bu mukus fark edilmeden tükürüğe karışıp oradan boğaza geçer ama bazı durumlarda mukus çok fazla üretilir ve bu mukus burun ile boğaz arkasında bir bölgede birikir, buna geniz akıntısı adı verilir. Bazen sorun fazla üretilen mukustan kaynaklı olmaz, üretilen mukus ortadan kaldırılamadığından da olur. Yutma problemleri, bazen yaş, bazen tıkanma ya da gastroözofageal reflü hastalığıyla ortaya çıkar.


geniz-akintisi
Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir ?

Geniz Akıntısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Geniz Akıntısı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Boğazda sürekli temizleme hissi olur.
Geceleri daha da kötüleşen öksürük olur.
Mukus fazlalığından dolayı boğazında ağrı ve yutma zorluğu olur.
Eğer geniz akıntısına mikrop eklenmişse bu ağız kokusuna neden olur.
Boğazda gıcık ve kaşıntı hissi oluşturur.
Sinüzit gelişmesi denilen baş ağrısı ve burun tıkanmasına neden olur.
Akıntı enfekte olmuşsa ve rengi yeşile dönmüşse mide bulantısı ve kusma yapar.
Geniz Akıntısı Neden Oluşur ?
Özellikle bahar ve kış aylarında sıkça karşılaşılan şikayettir. Bazen bir hastalığın tetiklemesiyle olurken bazen de alerjiden kaynaklı olarak ortaya çıkar.Geniz akıntısının bazı nedenleri:

Soğuk algınlığı, virüsler nedeniyle gerçekleşen soğuk algınlığı hapşırma, baş ağrısı ve bunların yanında geniz akıntısına neden olabilir.
Alerjik nezle, kendini burunda kaşınma, nezle ve burun tıkanıklığı belirtileri gösterir. Alerjik nezle de tıpkı soğuk algınlığı gibi geniz akıntısına neden olur.
Sinüs enfeksiyonları, enfekte olan sinüs demektir ve dolan sinüsler direkt olarak geniz akıntısı yapar. doktorlar tarafında rahatlıkla görülür.
Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü, neredeyse bütün hastalıkların nedeni olan güçsüzlük, sinüslerin dolmasına, vücuda mikrop girmesine, nezle ve soğuk algınlığına karşı koruyamaz ve bunlar geniz akıntısına neden olur.
Hamilelik, bu dönemde değişen vücut fonksiyonları mukus oluşum miktarını etkiler.
Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir ?
Geniz akıntısı 5-10 gün arası sürüyorsa doktora gitmelik acil bir durum yoktur. Ancak iki haftadan uzun süren akıntılar için doktora gitmek gerekir. Kısa süren geniz akıntıları için evde tedavi yöntemleri vardır, bunlardan bazıları:

Gargara: Geniz akıntısı denince akla gelen ilk ve en kolay tedavi yöntemidir. 1 bardak suya 2-3 çay kaşığı tuzu iyice karıştırıp, genizde gargara yapmak ve burna su çekmek oldukça rahatlatır.

Su Tüketimi: Sıvı tüketimi boğazda takılı olan mukusun inmesine yardımcı olur, günde 9-10 bardak su içmek akıntının geçmesine yardımcı olur.

Bitki Çayı: Bir fincan suya 1-2 kaşık zencefil ve 1 kaşık kekik katarak hazırlayacağınız çayı günde 2-3 kez tüketebilirsiniz.

Doğal Sprey: Gargara gibi hazırlanan tuzlu suya 1 kaşık karbonat ekleyin ve bunu doğrudan burnunuza sıkın, bu mukozanın parçalanıp kolayca azalmasına neden olur.

Su ve Sirke: Gün içerisinde tüketilen suyun içine katılan bir kaç damla elma sirkesi akıntının geçmesinde faydalı olur.

Buhar Etkisi: Buhar burundaki kuruluğu giderir ve kalın mukoza tabakasını inceltir, incelen mukoza kolayca kaybolur. Daha etkili hale getirmek için buharında duracağınız kaynamış ve ocaktan alınmış suyun içerisinde biraz tuz atabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli ?
Yukarıda verilen evde tedavi yöntemleri geniz akıntısını geçirmezse ya da mukus yeşil, sarı veya kanlı olursa, boğazdan koku geliyorsa, ateş ve hırıltı oluyorsa antibiyotik ihtiyacı var demektir ve doktora gidilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder