Fruktoz Nedir ? Yararları Zararları Nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Fruktoz Nedir ? Yararları Zararları Nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fruktoz Nedir ? Yararları Zararları Nelerdir ?

Fruktoz ne işe yaramaktadır?
Bilimsel olarak “basit şekerler” olarak incelenen ve vücudun normal şartlarda enerjisinin temin edilebilmesi için ihtiyaç duyulan bir monosakkarit olduğu söylenmektedir. Fruktoz, bir çok meyvenin içerisinde ve ayrıca pek çok sebzenin içerisinde de doğal yollardan bulunmaktadır. Peki tabi doğada fruktoz bulunmayan meyveler de bulunsa da bu meyvelerin oranı bulunanlara göre daha az sayıdadır.


Fruktoz vücuda alındığında, vücutta bulunan glikoz ürününün işlenmesinde ciddi olarak etkili olabilmektedir. Yani bu noktada fruktoz ve glikoz farkı denildiğinde bu ürünlerin ikisinin de şeker temelli ürünler olduğu bilinse de fruktozun glikozu işlemek için bir aracı ürün olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Normal şartlarda vücudun ihtiyaç duyduğu temel miktar kadar vücuda alınan fruktozun hiç bir zararı olmamakla birlikte, bahsi geçen miktardan daha fazla alınması durumunda metabolizmanın zorlanmasına sebebiyet olacağı ve yararından çok zararının olabileceği bilinmektedir.

Fruktozun formülü nedir?
Fruktoz, az önce de değindiğimiz gibi vücudumuzun temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. İçeriğindeki glisemik indeks düşük olup, kandaki şeker miktarını bir anda aşırı yükseltmediği için keşfedildiği ilk süreçlerde sakkarozun yerine konulabilecek iyi huylu bir şeker olarak olarak düşünülse de, zaman geçtikçe üzerinde daha ok araştırmalar yapılan bu ürünün aslında sanıldığı kadar da masum olmadığı ortaya çıkartılmıştır. Normal şartlarda katıksız olarak doğal elde edilen (pekmez, bal gibi) ürünlerde zaten içerik olarak fruktoz hazır olarak bulunmaktadır ve yeterli derecededir. Bu tip bener ürünlerle günlük olarak beslenip metabolizmamızın ihtiyaç duyduğu fruktozu alma şansımız olmasıyla birlikte, bunun dışında işlem görerek satışa çıkartılmış ürünlerde de fruktoz bulunmakta ancak doğal ürünlerdeki fruktoz kadar faydalı olduğu söylenememektedir.

fruktozla-ilgili-bilinenler

Fruktoz metabolizması nasıl çalışır?
Fruktoz, metabolizmadayken diğer tip şekerler gibi doyma hissiyatını oluşturmamaktadır. Bunun dışında öğünlerden sonra kişilerin yemeklerden sonra hissettikleri, doyma hissini sağlayan unsurlar ise kan insülin düzeylerinin ve kan glikoz düzeylerinin yükselmesi durumudur. Vücudun temeldeki enerji kaynaklarından biri olan glikoz seviyesinin yemek yedikten sonra yükselmesi, hemen ardından kan insülin düzeyinin de yükselmesine neden olmakta ve bundan sonrasında kan şekeri hücrelerin içerisine girebilmektedir.

Ortaya çıkan bu oluşum, insanın metabolizmasında doyma noktasına geldiğini hissedebilmesine yardımcı olmakta ve o noktaya ulaştıktan sonra daha fazla yemek yemesine engel olmaktadır. Bu noktada önemli olan, gıdalarla birlikte vücuda sokulan fruktoz miktarına dikkat edilmesidir. Çünkü gıdalarda alınan glikoz miktarı ne kadar az olur ve bunun yerine fruktoz miktarı ne kadar çok olursa, kişi kendini olabildiğince geç doymuş hissedecek ve böylelikle kaçınılmaz olarak daha çok yemek yiyecektir.

Fruktozun metabolizmadaki zararları
Günümüzde tüm dünyayı tehdit eden beslenme unsurlarından biri olan fastfood tüketimi, fruktozun tehditkarlığının bizlere en iyi örneklerinden biri olmaktadır. Çünkü bu ve buna benzer daha yüzlerce beslenme ürünü, vücudumuza sürekli olarak aşırı miktarda fruktoz sokmamıza sebep olmaktadır. Bununla birlikte de kaçınılmaz olarak bireylerde şişmanlık, aşırı şişmanlık ve obeziteye giden sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Fruktoz içeriği olan karbonhidratlarda, aslında genel olarak da çoğunlukla glikoz zincirleri de var olmaktadır. Bu gıdalar tüketilip kana karıştıklarında glikozlar ortaya çıkar ve vücut bunu dengeleyebilmek adına insülin hormonu açığa çıkarmaktadır. Öte yandan fruktoz da aynı anda karaciğerde işlenmeye devam etmektedir. Yani durumun özeti olarak vücuda alınan aşırı miktardaki fruktoz, karaciğerdeyken karaciğerin bu fazla miktardaki fruktozu işine yarayacak şekere dönüştürmesi oldukça zaman almaktadır. Yeterli miktardaki hızla bu ürünü işleyemediğinden dolayı da fruktoz daha kolay olan yağa dönüştürür ve trigliserit olarak da kana karıştırmaktadır.

misir-surubu-nedir

Fruktoz şurubu kullanan markalar
Günümüzde gıda sektöründe yüzlerce marka, sevilen ve işe yarayan bir tatlandırıcı olan frukyozu tercih etmektedirler. Tabi bir de bunun ötesinde gıda sektöründe fruktozun en ucuz tatlandırıcı ürün olduğu gerçeği bilinmekte ve özellikle içerisinde şeker bulunan ürünleri satan her üretici firmanın özellikle tahsis etmeye çalıştıkları tatlandırıcı grubu kuşkusuz ki fruktozdur. Ancak bu noktada da ucuz diye tercih edilen bu ürünün insan sağlığına olan olumsuz etkilerinden söz edilebilmektedir.

Çok fazla miktarda fruktoz içeren mısır şurupları, aynı şekilde yoğun miktarda gıdaların içerisine de koyulmakta ve böylece bu tip gıdalarla beslenen bireylerin sağlığını kaçınılmaz olarak olumsuz etkilemektedir. Bunun önüne geçilebilmesi için yapılması gereken en önemli şey gıdalarda mısır şurubunun kullanımına kısıtlama getirilmesi gerekliliğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder