Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2018

Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi

Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi
Bulanık görme gözde oluşan mekanik sorunlardan, kan problemlerinden veya beyin-göz-omurilik sinir hasarından kaynaklanabilir. Ani gelişen bulanık görme genellikle tansiyon dalgalanmalarından veya düşük kan şekerinden kaynaklanır.


Bulanık Görme Nedenleri
Bulanık görme birçok nedenle ortaya çıkabilir.

Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi
Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavisi

1) Miyop
Uzağı görememe bozukluğu olarak bilinen miyop bulanık görmenin en yaygın nedenidir. Genellikle 8 ve 12 yaşları arasında ortaya çıkar. Çok fazla kitap okumak veya ekran karşısında kalmak miyopun risk etkenleri arasındadır.

2) Katarakt
Göz lensinin buğulanması hastalığıdır. Yavaş ilerlediği için erken dönemde bulanık görmeye yol açmaz. İlerleyen dönemde bulanık görmeye, ışığa hassasiyete ve çift görmeye neden olabilir.

3) Göz Tansiyonu
Göz tansiyonu (glokom), optik sinir hasarı sonrasında ortaya çıkar ve görme kaybına yol açar. En yaygın görülen türü olan açı kapanması glokomu ayrıca göz kızarmasına ve ağrısına, bulanık görmeye, mide bulantısına, kusmaya ve bir ışık kaynağının çevresinde hale görülmesine neden olur.

4) Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon retinaya kan sağlayan damarlara hasar vererek, retinaya sıvı sızmasına neden olarak veya sinirlere zarar vererek bulanık görmeye neden olabilir.

5) Şeker Hastalığı
Uzun süredir şeker hastası olan bir kişinin diyabetik makulopati denilen görme bozukluğuna yakalanması olasıdır. Şeker hastalığı retinadaki kan damarlarının sıvı ve protein sızdırmasına neden olabilir. Bu durumda retinanın merkezi şişerek bulanık görmeye yol açabilir.

6) Düşük Kan Şekeri
Kan şekeri seviyesi 70 mg/dl altına düşerse göz bulanıklığı ile karşılaşılabilir. Şeker hastalarında sık karşılaşılabilen bir durumdur. Odaklanma sorunu gibi birçok başka belirtisi de vardır.

7) Mini Felç
Beyne giden kan miktarında düşüş yaşanırsa iskemik atak da denilen mini felç durumu yaşanabilir. Gerçek bir felç gibi beyin hücrelerinin ölümüne yol açmaz ama gözde bulanık görme ortaya çıkabilir. Acilen önlem alınmalıdır.

8) Beyin Anevrizması
Beyindeki atardamarlardan birinin balonlaşması veya çıkıntı yapması hastalığıdır. Bulanık görmeye ve çift görmeye neden olur, hayati risk taşır.

9) Bazı Otoimmun Hastalıklar
Gözün bulanık görmesi, aşağıdaki bağışıklık sisteminin hatalı hareketi sonucu ortaya çıkan hastalıklarla ilişkili olabilir:

Multipl skleroz: beyin ve omuriliği etkileyen bir hastalık
Miyastenia gravis: kas zayıflığına yol açan sinir-kas hastalığı
Sistemik lupus eritematozu: bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı elemanlarına saldırdığı bir hastalık
10) Bazı İlaç Tedavileri
Aşağıdaki ilaçların bir yan etkisi de bulanık görme olabilir:

Antihistaminler: Alerji giderici olarak kullanılırlar. Özellikle kişide glokom varsa görme bulanıklığına yol açma riskleri büyüktür.

Kortikosteroidler: Özellikle de prednizon görme bulanıklığına yol açar. Artrit, astım ve başka birçok hastalıkta kullanılabilirler.

Antipsikotik ilaçlar: Klorpromazin veya tiyoridazin gibi sakinleştirici içeriği olan bu ilaçlar bazı kişilerde katarakta yol açabilir. Göz retinasında toksin birikmesine ve bulanık görmeye yol açabilirler.

Diğer İlaçlar: Göğüs kanseri tedavisi için kullanılan ilaçlar, sertleşme bozukluğunu gidermek için kullanılan ilaçlar, tüberküloz ilaçları

11) Diğer Nedenler
Aşağıdaki sorun ve durumlar da bulanık görmeye neden olabilir:

Kansızlık
Migren
Kornea ülseri
Göz nezlesi (konjonktivit)
Papila ödemi
Alkol zehirlenmesi
Keratakonus
Astigmat görüş kırılım sorunu
Kronik göz kuruluğu
Hamilelik
Bulanık Görme Tedavisi
Bulanık görmenin altında yatan teşhis edildikten sonra, tedaviye başlanabilir.

1) Görme Kırılım Tedavisi
Miyop, hipermetrop, astigmat, keratakonus gibi sadece kırılım sorunu olan veya bu sorunu içeren hastalıklarda aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

Gözlük kullanımı
Kontakt lensler
Lasik (lazer göz tedavisi) gibi cerrahi müdahaleler
2) Kan Şekerinizi Dengede Tutun
Özellikle şeker hastaları bulanık görme durumu yaşamamak için kan şekerlerini dengede tutmalıdır. Aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

Susuz kalınmamalıdır.
Ağır egzersiz öncesinde ve sonrasında yeterince kalori alındığından emin olunmalıdır.
Uzun süreli açlık çekilmemelidir.
Tek seferde büyük öğünler yerine azar azar ama sık öğünler tercih edilmelidir.
3) Tansiyonunuzu Dengede Tutun
Bu amaçla;

Aşırı kilolarınızdan kurtulun
Düzenli egzersiz yapın
Yeterince potasyum tüketin, tuzun az olduğu sağlıklı bir beslenme programınız olsun. Bunun için yeterince meyve ve sebze tüketin.
Alkol kullanmayın veya sınırlandırın.
Sigaradan uzak durun, kafeinli içecek tüketmeyin
4) Glokom Tedavisi
Glokom görme sorunlarına yol açan en yaygın hastalıklardan biridir. Erken dönemde teşhis edildiğinde çok etkili şekilde kontrol altında tutulabilir. Aşağıdaki tedavi yöntemleri iyi gelir:

Göz damlaları: Gözdeki kan damarları tarafından emilecek göz damlaları verilir.
Göz damlalarının yetersiz kaldığı durumlarda haplar verilebilir.
İlerleyen vakalarda cerrahi müdahale tercih edilebilir. Olası müdahaleler şunlardır:

Lazer ameliyatı
Sikloablasyon
Trabekülektomi
Akıtma implantı cerrahisi
Nonpenetrating müdahale
5) Diğer Tedaviler

Uygun tedavi yöntemini ararken bulanık görme tek başına bize yeterli veri sunmaz. Diğer belirtilerin de değerlendirilerek altta yatan nedene ulaşılmalıdır. Sık karşılaşılan bazı durumlarda aşağıdaki tedaviler uygulanır:

Beyin anevrizmasında, katarakt sorununda ameliyat seçeneği çok başarılı sonuçlar verir.
İskemik atakta pıhtılaşma önleyici ilaçlar, çökelme önleyici (antikoagülan) ilaçlar kullanılır.
İlaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan bulanık görme genellikle geçici bir etki olmaktadır. Uzun süre ile devam eden bulanık görme durumunda eczacınıza veya doktorunuza danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder