Aşure Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Mayıs 22, 2018

demo-image

Aşure Nedir? Hakkında Bilgi

Edit

Aşure Nedir? Hakkında Bilgi 

Aşure nedir, özellikleri nelerdir? Aşure neden yapılır, nasıl ortaya çıkmıştır, çeşitleri nelerdir? Aşure hakkında bilgi.


Aşure

asure
Aşure Nedir? Hakkında Bilgi 
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Aşure; Arabi aylardan muharremin 10. günü pişirilen özel tatlıdır. Bu tatlının pişirilmesiyle Aşure Günü inançları arasında bağlantı kurulur ve bu birçok önemli olayın kutlanması biçiminde yorumlanır. Şiiler, Aleviler ve Bektaşiler muharrem ayının ilk 10 günü oruç tutarlar, daha sonra pişirilen aşureyi topluca yerler ve ayrıca konu komşuya dağıtırlar. Sünniler arasında da aşure pişirip dağıtmak geleneği yaşamaktadır.

Aşurenin ana malzemesi, bazı yörelerde yarma olarak adlandınlan, kabuğu çıkarılmış buğdaydır. Suda ıslatılıp bir gün bekletilen buğday, bir miktar pirinç, nohut, fasulye ile birlikte pişirilir. Kaynatılmış şekerli su ile çekirdeksiz üzüm, kayısı kurusu, badem ve ceviz içi, fındık, gülsuyu, zencefil de katılarak bir taşım daha kaynatılır. Üstü ceviz, fındık vb çerezlerle süslenerek yemeye hazır edilir.

Ayrıca halk arasında saray aşuresi olarak anılan, daha çok saray ve konak mutfaklarında yapılan aşure çeşitleri de vardır. Bunlardan Pertevniyal Valide Sultan’ın (ö. 1883) süzme aşuresi buğday, beyaz şeker, göbek miski, razaki üzüm, çam fıstığı, çekirdeksiz üzüm, sakız baklası, Mısır hurması, börülce, yerli kırması çamfıstığı, nohut, kavrulmuş fındık içi, badem içi, gülsuyu, fasulye, Konya’nın kuş üzümü, Sibirya tereyağı, pirinç unu ve nişastadan yapılırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *