Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2018

Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) Hakkında Bilgi

Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) kimdir ve neyi temsil eder? Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) özelliği, hikayesi hakkında bilgi.


Ardhanarishvara (Ardhanarişvara)

Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) Hakkında Bilgi
Ardhanarishvara (Ardhanarişvara) Hakkında Bilgi

Ardhanarishvara (Ardhanarişvara); (Sanskrit dilinde “Yarı Kadın Olan Tanrı”), Hindu tanrısı Şiva’yı, eşi Parvati ile birlikte tasvir eden erkek dişi karışımı figürdür. Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki birçok heykelde örneklerine rastlanır. 

Figürün sağ (erkek) yarısı Şiva’nın geleneksel süslemeleriyle donatılmıştır. Saçın yarısı örülerek toplanmış, bel kaplan derisiyle kaplanmış, yılanlar süsleme olarak kullanılmıştır. Alında üçüncü bir gözün yarısı görülür. Sol (dişi) yarıda ise güzelce taranıp toplanmış saçlar, alında yarım bir tilaka (yuvarlak bir benek), çevresi siyahla çizilmiş göz, çok güzel biçimlendirilmiş bir göğüs, kuşakla bağlanmış ipek bir elbise, bir halhal ve kınalanmış ayak görülür.

Çoğu uzmana göre bu figürün simgesel amacı, erkek ve dişi özelliklerinin ayrılmazlığını göstermektir. Şiva-Purana olarak bilinen, masallardan oluşan bir derlemedeki açıklamaya göre, Brahma önce erkek varlıkları yaratmış, onların da öteki varlıkları yaratmasını buyurmuş, ama erkekler bunu becerememiştir. 

Şiva, Brahma’ya çifte cinsiyetti olarak görününce, Brahma neyi eksik bıraktığını anlamış ve dişileri yaratmıştır. 

Başka bir masala göre de bilge (rshi) Bhrngi, ibadetini yalnızca Şiva’ya adamış ve Parvati’yi tavaf edip ayağına kapanmaya yanaşmamış, bunun üzerine Parvati, Şiva ile birleşmeyi dileyerek Bhrngi’ye boyun eğdirmeyi denemiştir. Ama bilge, kanatlı bir böcek kılığına girerek yalnızca erkek tarafı tavaf etmeyi sürdürmüş, o zaman Parvati ısrarından vazgeçmiş ve Bhrngi’yi kutsamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder