Adet döneminde hangi dualar okunur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Adet döneminde hangi dualar okunur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Adet döneminde hangi dualar okunur?

Adet döneminde olan ya da loğusa olan bir kadın besmele çekebilir veya kelime-i tevhid getirebilir, Elhamdülillah diyebilir, tövbe amaçlı olan duaları ve diğer tüm duaları okuyabilir ve zikir çekebilir, ancak salavat getiremez.


Konunun tartışmalı olmasına rağmen, adetli kadınların Kur’an’a dokunmadan okumaları gerektiği söyleyen kaynaklar da vardır. Ama adetli iken kadınların (aynı zamanda cünup kişilerin de) Kur’an’ı okumaması ya da Kur’an’a dokunmaması ve camiye girmemesi gerektiğini söyleyen hadisler de bulunmaktadır.

Kısacası adetli kadınların ve cünup kişilerin Kur’an’ı okumasını yasak gören kaynaklar olmasına rağmen, Şafi ve Maliki mezheplerindeki birçok kaynak da bu durumu bu şekilde sınırlamamaktadır. Çünkü bir kadının adet döneminin bir süre devam ettiğini fakat cünup olmanın gusül alınarak sorun olmaktan çıktığını belirtmişlerdir.

Ancak bu dönemlerde de İslami bilgilerin okuyup öğrenilmesinde hiçbir sakınca yoktur, yasak olan Kur’an’ı okumaktır, Allah’ın isimleri zikredilebilir, Esma’ül Hüsna okunabilir ve her türlü dua edilebilir.

Adet döneminde okunabilecek dualar hangileridir?
Bunların haricinde, adetli bir kadın niyaz etme ya da yalvarma amacıyla ezberinden Kur’an’ın dua içeren bölümlerini okuyabilir, bunlar Rabbena atina, Rabbenafiğli, Felak, Nas gibi dualardır.

Ayrıca adetli bir kadın La ilahe ill Allah ya da Subhan Allah diyerek Allahu te’ala’yı hatırlama amaçlı bir şekilde tespih de çekebilir.

Bu dönemindeki bir kadın mezarlık ziyareti gerçekleştirilebilir, yine niyaz amacıyla burada Fatih duası okuyabilir, başında besmele çekip çekmemek fark etmemektedir. Ancak Ayet-el Kürsi ve İhlas Suresi dua içermeyen surelerdir yani adet döneminde bir kadın ya da cünup halde bir kişi bunları okuyamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder