Zeki Baştımar Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Zeki Baştımar Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Zeki Baştımar Kimdir? 

Zeki Baştımar kimdir ve ne yapmıştır? Zeki Baştımar hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri hakkında bilgi.


Zeki Baştımar
Zeki Baştımar; Yakup Demir olarak da bilinir (d. 1905, Sürmene – ö. 1973, Berlin, Almanya), Türk siyaset adamı, yazar, çevirmendir.

Zeki Baştımar Kimdir?
Zeki Baştımar Kimdir? 

Trabzon Muallim Mektebi’nin son sınıfındayken Sovyetler Birliği’ne geçerek Moskova’da Şark Üniversitesi’ni bitirdi. 1932’de gizli Türkiye Komünist Partisi (TKP) muhalefetinin Pavli Adası Kongresi’ne, ardından TKP 4. Kongresi’ne katıldı ve Merkez Komitesi yedek üyeliğine seçildi. Aynı yıl Komintern (Komünist Enternasyonal) delegesi Margareta Vilde ile birlikte tutuklandıysa da beraat etti. Bir süre yurt dışında kaldıktan sonra 1936’da Ankara’da Başbakanlık Murakabe Heyeti Kütüphanesi memurluğuna atandı. 1944 TKP davasında beraat etti. 20 Haziran 1946’da kurulan Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi Ankara il başkanlığını yaptı, Ankara Sendikalar Birliği’ni kurdu. 1953’teki gizli TKP davasında örgüt sekreteri olarak yargılanan Baştımar 10 yıla mahkûm edildi. Cezası bitince Cemal Reşit Eyuboğlu ile Yenigün Yayınları’nı kurdu. 1961’de yurt dışına çıktı ve “Yakup Demir” adıyla yurt dışındaki TKP’nin genel sekreterliğine getirildi. 1973’te bu görevden uzaklaştırıldıktan az sonra öldü.

1940-46 arasında Ses, Yeni Edebiyat, Adımlar, Söz dergilerinde incelemeleri yayımlandı. Bursa Cezaevi’nde bulunan Nazım Hikmet’le birlikte Lev Tolstoy’un Voyna i mir (1865-69; Harp ve Sulh, 1943) romanını Türkçeye çevirdi. L. Tolstoy, Hayatı, Eserleri, Fikirleri (1961) ve Çehov-Hayatı ve Sanat Hikâyesi (1961) adlı incelemeleri ile Rusçadan çeşitli çevirileri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder