Tayf Nedir? Nasıl Oluşur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 30, 2018

Tayf Nedir? Nasıl Oluşur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tayf Nedir? Nasıl Oluşur? 

Tayf nedir? Taylar nasıl meydana gelir, özellikleri nelerdir? Işık tayfları, oluşturdukları renkler, hakkında bilgi.


Tayf Nedir? Nasıl Oluşur?
Güneş ışığı, ya da bir karbon ark lambası tarafından verilen ışık beyaz görünür, fakat bu beyaz ışığın daha yakından bir incelenmesi, kendisinin gerçekte bir güneşli günde, bir odanın pencereden uzak bir duvarında çeşitli renklerde bir ışıklar tayfı görülebilir. Bu ışığın yolu, itina ile, kaynağına doğru geriye çizilebilir, ve her halde, beyaz ışığın, bir aynanın kenarı, ya da belki bir avizenin kristalleri ya da bir vazo tarafından kırılma sonucunda, bileşenlerine parçalanmış olduğu bulunacaktır.

Tayf Nedir? Nasıl Oluşur?
Tayf Nedir? Nasıl Oluşur? 

Karanlık bir odada, dar bir beyaz ışık demeti bir üçgensel cam prisma üzerine yöneltildiği vakit benzer bir etki gözlenebilecektir. Eğer prismadan çıkan ışığın yolu üzerine bir beyaz eksen konursa, bir sıra renkli ışık şeritleri görülür. Böyle bir basit alette, ışık kaynağının renkli görüntüleri birbirlerine karışırlar.


Işık ışınları, birinci mercek tarafından paralel hale getirilirler, prisma tarafından renklere ayrılırlar, ve ikinci mercek tarafından odağa getirilirler.

Beyaz ışığın daha iyi bir tayfını elde etmek için, paralel bir demet bir prisma üzerine gönderilip çıkan demetler bir ekran üzerinde odağa getirilebilir. Bu iş de iki konveks mercekle yapılabilir. Işık kaynağı birinci merceğin odağına konup mercekten çıkışta: paralel ışınlardan oluşmuş bir beyaz ışık demeti elde edilir. Ekran da ikinci merceğin odağına konur. Bu geliştirilmiş alet kullanılınca, renkli şeritler (görüntüler) kolayca ayırt edilirler, ve beyaz ışığın aşağıdaki renklerden oluşmuş bulunduğu görülür — mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu, ve kırmızı.

Bir prismanın bej ışığı, kendisini oluşturan renklere ayırabilmesinin sebebi, çeşitli renklerdeki ışınların farklı dalga boylarına malik olmalarıdır. Görünür ışığın dalgalarından, mor ışık en kısa dalga boyuna maliktir ve prisma arasından geçerken en fazla miktarda kırılır (yani mor ışık en fazla sapar). Kırmızı ışık görünür tayftaki bütün renkler arasında en büyük dalga boyuna maliktir ve en az miktarda kırılır.

Eğer bir cisim yeter derecede ısıtılırsa, kızıl hale gelmeye başlayacaktır, ve verdiği ışığın rengi, içinde bulunan elementin (ya da elementlerin) karakteristiği olacaktır. Bu olay, bir karışımdaki bileşenleri bulmak için analitik kimyada kullanılan alev testinin temelidir. Sodyum şiddetli bir sarı ışık (sokaklarda kullanılan sodyum lambalarının rengi) verir, potasyum leylaki bir renkle parlar ve kalsiyum turuncu bir ışık verir. Gazlar da, eğer kapalı bir kap içerisine çok düşük basınçlarda konmuş bulunurlarsa ve yüksek bir voltaj uygulanırsa karakteristik renklerde ışıklar verirler. Neon gazı tarafından verilen kırmızı ışık reklâmlarda çok kullanılır.

Isıtılan katılar ve düşük basınçta gazlar tarafından verilen renkli ışık, bir spektroskop vasıtasıyla daha yakından incelenebilir. Bu aygıtta, renkli ışık bileşenlerine ayrılmış bulunur ve çeşitli elementlerin, onun karakteristiği olan, belirli dalga boylarına malik çizgiler verdikleri görülür. Bu tayf çizgileri o derecede iyi belirlidirler ki, oldukça küçük numunelerde bulunan elementleri bulmak, ya da pek az miktardaki yabancı maddeleri anlamak için çabuk bir vasıta verirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder