PLT (Trombosit, Platelet) yüksekliği neden olur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

PLT (Trombosit, Platelet) yüksekliği neden olur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

PLT (Trombosit, Platelet) yüksekliği neden olur? 

kanser hücreleriKemiklerin içindeki süngerimsi yapıda olan kemik iliğinde, kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi veya trombosit, yani plateletten, oluşan kök hücreler bulunmaktadır. Plateletler birlikte bir bütün olarak bulunurlar ve örneğin vücutta bir kesik, kanama ya da yaralanma olduğunda kanın orada bir pıhtı oluşturmasını sağlarlar.


Eğer, trombositoz gibi yüksek platelet miktarının sebep olduğu bir rahatsızlığınız var ise; kemik iliğiniz bu hücreleri fazla üretiyor demektir. Bu sebeple kan testi sonucu doktorunuz tarafından yüksek değerlerde bulunan platelet değerlerinde ise trombositemi veya duyarlı trombositoz durumunuzun olup olmadığı da değerlendirilmelidir.

PLT (Trombosit, Platelet) yüksekliği neden olur?
PLT (Trombosit, Platelet) yüksekliği neden olur? 

Trombositemi rahatsızlığında kanın pıhtılaşmasında ya da kanamasında zorluklar veya kişinin kolayca yaralanması gibi durumlar görülmektedir. Bu kişilerde akut lenfoblastik lösemi görülebilmektedir.

PLT yüksekliği nedenleri nelerdir?
Duyarlı trombositoz sebepleri şunlardır:

Şiddetli kanama veya kan kaybı
Alerjik reaksiyonlar
Kanser: Kolon, mide, akciğer, meme, yumurtalık ya da lenf kanseri genellikle artan platelet sayısı ile ilişkilidir. Yüksek miktarda platelet miktarı olan kişilerde bu durum genellikle kanserin erken teşhisinde bir sinyal olarak görülür.
Kronik böbrek yetmezliği veya diğer böbrek rahatsızlıkları
Egzersiz, stres ya da adrenalin
Kalp krizi
Bypass

Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonlar
Demir eksikliği
Vitamin eksikliği
Dalağın alınması
Hemolitik anemi: Vücudun kırmızı kan hücrelerini ürettiğinden daha hızlı bir şekilde yok etmesi hastalığıdır. Genellikle kan hastalıkları ya da doğuştan gelen bağışıklık sorunları ile ilgili oluşur.

Romatizma ağrısı, çölyak hastalığı, bağ dokusu hastalığı veya bağırsak problemleri gibi iltihaplı durumlar
Büyük bir ameliyat
Polisitemi vera: Kemik iliğinin çok fazla miktarda kırmızı kan hücresi üretmesi ile ortaya çıkan durumdur, bu da kanın aşırı yoğun olmasını ve zor akmasını sağlar.
Pankreas yangısı
Travma
Yanıklar

Bu gibi sebeplerle kandaki trombosit, yani platelet, oranı artış gösterebilmektedir. Eğer bağ ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı, göğüs ağrısı, zayıflık, bilinç kaybı, ellerde ya da ayaklarda sızlamalar, görüşün kısa süreli değişmesi/buğulanması vb. gibi semptomlar gösteriyorsanız kan değerlerinizdeki platelet oranına baktırmanızda fayda vardır. Çünkü bu durum kişinin kolestrol, tansiyon gibi durumların oluşturabileceği riskleri artırabilir, damarlardaki pıhtılaşma fazla miktarda olursa bu durum hayati sorunlar oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder