Öfke Beyinde Nasıl Oluşur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 05, 2018

Öfke Beyinde Nasıl Oluşur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Öfke Beyinde Nasıl Oluşur?

Öfkelendiğimizde ne tür sinirsel kuvvetler ortaya çıkıyor, hiç merak ettiniz mi? Öfke ile daha iyi başa çıkmayı öğrenebilmek adına gelin öfke beynimizde nasıl oluşuyor bakalım.


İlgili Makale: Öfkeyle Mücadele Ederken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Öfke Beyinde Nasıl Oluşur?
Öfke Beyinde Nasıl Oluşur?

Beynin Duygu Merkezi
Serebral korteks beynin mantık ve karar alma bölümüdür. Burası beynin dış kısmıdır ve loplara bölünmüş şekildedir. Korteksi beynin strateji merkezi gibi düşünün.

Beynin duygu merkezi ise limbik sistemdir. Beynin daha derin bölgesine yerleşmiştir ve korteksten daha ilkel olduğu düşünülüyor.

Öfke ile dolan ve öfkesini yansıtan insan düşünme merkezini (korteksini) değil öncelikli olarak limbik sistemini kullanıyor.

Bugün Hiç Amigdalanızla Karşılaştınız mı?
Limbik sistemin içerisinde amigdala adı verilen küçük bir yapı bulunur. Bu yapıda duygusal hatıralar depolanır. Burası aynı zamanda beynimizin “savaş ya da kaç” tepkilerinden, hayatta kalma içgüdülerimizden sorumlu kısmıdır.

Çevremizden algıladığımız bilgiler önce amigdalaya gelir. Burada bilginin kortekse mi yoksa limbik sisteme mi gönderileceğine karar verilir. Gelen bilgi yeterince yoğun bir duygusal yüklenmeye neden olursa amigdalamız korteksi es geçerek bilgiyi limbik sisteme gönderir. Ki bu da kişinin beyninin alt kısımlarını kullanarak tepki vermesine yol açar.

Amigdala böyle bir bilgi veya olay karşısında sonuçlarını düşünmeden harekete geçer (çünkü beynin bu bölgesinde düşünme, değerlendirme, karar alma gibi yetiler yoktur). Bu tepkisel hadiseye “amigdala gaspı” deniyor.

Hormonlara Hazır Olun
Amigdala gasp edildiğinde kişiyi fiziksel ve duygusal alarma sokan hormonlar salınmaya başlar. Enerji patlaması yaşanır, kişi mücadele etmeye veya kaçmaya hazır hâle gelir. Bu hormon boşalması birkaç dakika devam eder, süreçte kişi genellikle kontrolünü kaybeder ve beynin düşünme mekanizması yeniden devreye girince pişman olacağı şeyler söyleyip yapabilir.

Ona Kadar Saymak Neden İşe Yaramaz?
Bazen kişi öfke patlaması yaşayarak sonra durulur gibi olur, ama ufacık bir sorunla karşılaşınca anlamsızca tekrar parlayıverir. Bunun nedeni hormonların kan dolaşımında uzun süre var olmalarıdır.

Bir kişinin öfke nöbeti geçirdikten sonra sakinleşip duygusal hareket etmektense beynin düşünme bölgesi ile hareket edebilmesi için ortalama 20 dakika gereklidir.

Sindirebilmek İçin Bu kadar Bilgi Fazla Mı?
Belki de öfkelendiğimiz zaman psikolojik olarak birçok şey yaşadığımızın farkında olmamız yeterli.

Önemli olan şu:

Öfke duygusal patlamaya ve kendimiz kaybetmemize neden olabilecek tetikleyici etkenler içerir.
Bir öfke patlamasından sonra tekrar mantıklı düşünmeye başlamamız için gerekli olan süre yirmi dakikadır.

Bunu bilmek kendi öfkemizle ve başkalarının öfkesi ile başa çıkabilmek için çok yardımcı olabilir. Karşımızdaki kişi “amigdala gaspı” yaşadığı zaman neler olduğunu konuşmak ve tartışmak için ona yirmi dakika zaman tanımalıyız çünkü hormon yoğunluğu ancak bu süre içerisinde düşüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder