Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) Hakkında Bilgi 

Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) nerededir? Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) tarihçesi, özellikleri hakkında bilgi.


Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami)
İstanbul’un müthiş kalabalığında, Laleli’nin ara şoklarında sıkışıp kalan bu sevimli yapı yanına yaklaştığınızda sıcak bir görünüşle karşılar. Etrafındaki dükkânların arasından kendini ayırt ettirir. Görenlere geçmiş zamanları hissettirir. Tarihe tanıklık etmiş bir yapı olduğunu hemen fark edersiniz.

Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) Hakkında Bilgi
Myrelaion Kilisesi (Bodrum Cami) Hakkında Bilgi 

Myrelaion Kilisesi’nin tam yeri Lalelide Sait Efendi Sokağı’ndadır.

İmparator I Romanos Lakapenos (920-944) tarafından inşa ettirilmiştir. Kilisenin yanında saray ve rotunda (rotunda; dairesel planlı yapı) bulunmaktadır.

Kilise iki katlıdır. Alt kat Romanos Ailesi tarafından gömü yeri olarak kullanılmıştır. Buraya gömülenler arasında; Romanos’un karısı Theodora (922), büyük oğulları Khristophoros (931), oğulları Konstantinos, karısı Helena (946), İmparator Romanos’un kendisi (961) ve Konstantinos VII. Porphyrogennetos’un karısı ile kızı Helena yer almaktadır.

Kilise kapalı Yunan haçı planına sahiptir. Doğusundaki ana ve yan apsisler dışa taşkındır. Batısında narteks bulunur. Batıdaki galerisi iki katlıdır.

Myrelaion Kilisesi tamamen tuğladan inşa edilmiştir.

Myrelaion Kilisesi İmparator I Romanos Lakapenos (920-944) tarafından inşa ettirilmiştir. Kilisenin yanında saray ve rotunda bulunmaktadır.

Kilisenin alt katı ise almaşık teknikle, kesme ve taş blok ve tuğladan örülmüştür. Üst ve alt kat arasında bağlantı bulunmamaktadır.

Ana kiliseye batıdaki narteksten, alttaki yapıya güneydeki kapıdan giriş sağlanmaktadır. Gömü yeri olan alt katın bir duvarında büyük boyutta yapılmış fresko süsleme görülür.

Bu manastıra 8. yüzyılda, İkonalast dönemde, bu akımın taraftarı imparator V. Konstantinos tarafından verilen ve kokulu yağ, misk anlamına gelen “Mirelaion” adını “Psarelaion’a (balık kızartma yağı) İkonalast karşıtları dönüştürmüştür.

Kilise İstanbul’un fethinden sonra Sadrazam Mesih Ali Paşa tarafından 15. yüzyıllın sonunda camiye çevrilmiştir. Yapının güneybatı köşesine bir minare eklenmiştir. Cami alt katı da bulunduğundan Bodrum Camii olarak da adlandırılmıştır.

Mesih Paşa Cami 18. ve 20. yüzyıllarda yangınlar geçirmiş, bu yangınlar sonucunda ciddi bir biçimde zarar görmüş ve ibadete kapanmıştır. İstanbul Arkeoloji Müzesinin 1964—1965 yürüttüğü restorasyon çalışmalarından sonra tekrara ibadete açılmıştır. Halen cami olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder