Karaciğer ağrısı nasıl anlaşılmaktadır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

Karaciğer ağrısı nasıl anlaşılmaktadır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Karaciğer ağrısı nasıl anlaşılmaktadır?

Karaciğer, bunca yıldır eğitim hayatımızda bizlere öğretildiği gibi vücudumuzda yer alan ve sağlığımızın korunmasına yardımcı olan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Kendisine bu kadar önemi vücudumuzda üstlendiği pek çok görev kazandırmaktadır.


Tabi bu önemden de anlaşılacağı gibi karaciğerde meydana gelebilecek en ufak sıkıntı, otomatikman vücudumuzun  diğer noktalarında da meydana gelen sıkıntılara neden olmaktadır. Bazı durumlarda karaciğer büyümesinin meydana gelmesi, bazı durumlarda garip şişkinliklerin yaşanması, bazı durumlarda da görevini tam yerine getirememesi karaciğerde ağrılanma durumlarını meydana getirmektedir.

Karaciğer ağrısı nasıl anlaşılmaktadır?
Karaciğer ağrısı nasıl anlaşılmaktadır?

karaciger-goruntusu

Karaciğerde oluşan ağrı için genelde tıbbi ve acil bir müdahale yapılamamaktadır. Bu da kendisini daha mühim bir sorun haline getirmektedir. Bazı durumlarda da vücuttaki diğer organlarda oluşan hastalıkların etkileri, karaciğere de yansıyıp kendisinde de ağrı oluşturabilmektedir. Karaciğer ağrıları oluşmaya başladığında kendisini belli edebilecek pek çok belirti sunmaktadır. Bazı durumlarda hastalığın habercisi olabilmekte bazı durumlarda da geçici br durum olarak ortaya çıkabilmektedir.

Karaciğerdeki ağrılanmanın esas sebebini anlayabilmek adına mutlaka bir uzman kontrolüne gidilmesi önerilmektedir çünkü yazımızın başından beri bahsettiğimiz gibi karaciğer vücudumuz için önemli bir organ olmakta; onda yaşanabilecek aksaklıklar vücuttaki diğer organları da ilgilendirebilmektedir.

karaciger-hastaliklari

Karaciğer ağrısı vücutta nereye vurmaktadır?
Karaciğer, vücut anatomimizde karın bölgeminin üstünde, sağ kısımda; kaburgamızın hemen altında yer almaktadır. Karaciğerin ağrı yapmaya başladığı süreçlerde nefes alıp verilirken batma tarzı hisler hissedilebilmekte ve nefesi kesen bir sızı hissedilebilmektedir. Karaciğere bağlı olarak meydana çıkan ağrıların sırt bölgesine ya da omuz bölgesine vurduğu da görülmüştür. Ağrı giderek arttığında artık ağrı kısmı diğer organları da etkilemeye başlamakta ve kişi ağrılanmadan son derece rahatsız ve acı çeker hale gelmektedir.

Karaciğerin ağrı çekmesine yol açacak faktörlerden olan alkol tüketimi, karaciğerde sıvı birikmesi ya da karaciğer iltihaplanması gibi durumlar yaşanıyorsa kişilerin karaciğerlerinin üçte birlik bir kısmının zarar gördüğünü söylemek mümkün olmaktadır. Geriye kalan üçte ikilik kısımla birlikte karaciğerin kendi kendini onarması durumu da meydana çıkmakta ve yavaş yavaş görülen tedaviler sonrasında karaciğerin yüzde yüzlük kısmı tekrardan sağlıklı bir biçimde çalışır ve kullanılabilir hale getirilebilmektedir. Karaciğer hakkında bilinmesi gereken en önemli durum, bu organın normal şartlarda sinir uçları bulunmadığından kolay kolay ağrımayacağıdır ve eğer ağrı hissediliyorsa ciddi bir durum olduğudur.

karacigerde-agrilanma

Karaciğer ağrıları belirtileri nelerdir?
Az önce de belirttiğimiz gibi normal şartlarda karaciğerin ağrısını belirlemek oldukça zor olmaktadır. Karnın sağ üst kısmında ortaya çıkan ağrının tam olarak nereden çıktığı tam olarak belirlenemeyebilir. Ağrının yeri her seferinde aynı kaynaktan da olmayabilmekte veya karakteristik özelliklerinde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Karaciğerden çıkan ağrının belirlenmiş tipleri özetlenirse; nefes alırken ya da öksürmekteyken karnın sağ tarafına ağrı girmesi durumu, solunumda zorluk yaratacak karın ağrısı durumları, karnın sağ üst kısmında hafif ağrılanmaların meydana gelmesi, karnın ağrısına sırt ağrılarının ya da karın ağrılarının eşlik etmesi ve ağrının batma hissi uyandıracak bir ağrı olması durumudur.

Karaciğer ağrısı tedavisi
Karaciğerin vücudumuzda oldukça önemli bir yeri olduğundan, bu organda çıkan belirtilerin dikkate alınmaması sonrasında ölümcül olacak hastalık noktalıklarına gelinebilmektedir. Bu yüzden karaciğerde ağrıların ortaya çıktığı andan itibaren mutlaka en kısa sürede bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

Teşhisin doğru bir şekilde koyulabilmesi için de MR testi, karaciğer fonksiyonu ölçümleri ve pek çok kan testi detaylı olarak incelenebilmektedir. Eğer organda karaciğerden şüpheleniliyorsa, karaciğerden biyopsi olunması da uygun görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder