Kalenderhane Cami Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Kalenderhane Cami Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kalenderhane Cami Hakkında Bilgi 

Kalenderhane Cami nerededir? Kalenderhane Cami tarihçesi, özellikleri nelerdir? Kalenderhane Cami hakkında bilgi.


Kalenderhane Cami
Kalenderhane Cami, Vezneciler’de 16 Mart Şehitleri Caddesi’ndedir.

Kalenderhane Cami Hakkında Bilgi
Kalenderhane Cami Hakkında Bilgi 

Kilise ve etrafındaki yapılar farklı dönemlerde yapılmıştır. Valens Su Kemerinin yanına 4. yüzyıl sonu 5. yüzyıl banda bir hamam yapılmıştır. Hamam dört oda ve yarım yuvarlak bir avludan oluşmaktadır. 6. yüzyılın ortalarında hamamın bir bölümü yıkılmış ve yerine apsisli bir yapı inşa edilmiştir. Bu apsisli yapının yanına 6.-8. yüzyıllar arasında bir kilise inşa edilmiştir. Bu kilise yıkılınca Latin işgali sırasında 1250-1260 yıllarında Asissisli Aziz Fransiskus’a adanmış bir şapel yapılmış ve içi azizin hayatını anlatan freskolarla süslenmiştir. Bugün buradaki freskolar İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

1195-1203 yılları arasında Kyritiossia Meryem Kilisesi inşa edilmiştir. Kilise kapalı Yunan haçı planlıdır. Haç kollarının kesiştiği alan kubbe ile örtülüdür. Kubbe 16 paye ve pandantifler üzerinde yükselir. Haç kollarının kesiştiği alan tonoz ile örtülmüştür. Kilisenin batısında iç ve dış narteks bulunur. Nartekslerin galeri kısımları vardır.

1204-1261 yılları arasında kilise Fransiskenlerin eline geçmiştir. Bu dönemde yukarıda sözünü ettiğimiz güney yan şapel süslenmiştir. 1261 Konstantinopolis’in tekrar Bizans imparatorluğunun eline geçmesiyle kilisede restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

İstanbul’un fethinden sonra kilise ve manastır, Kalenderi dervişlerinin kullandığı camiye çevrilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinde yapı Akateleptos Manastırı olarak geçmektedir. Yapı 17.-19. yüzyıllarda onarımlar görmüştür. 20. yüzyılın ortalarından itibaren yeniden düzenlenmiştir.

1966-1976 yılları arasında Dumbarton Oaks ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttükleri kazı ve restorasyon çalışmalarında kiliseyle ilgili birçok bulguya ulaşılmıştır. Yapı topluluğunun çeşitli bölümlerinde fresko ve mozaik süslemeler yürütülen bu kazılar sonucunda bulunmuştur. Bunlardan biri kuzey ile Ana kilisenin apsisleri arasında geçen kuzeydoğu koridorundaki duvarda mozaik panoda “Hz.İsa’nın Tapınağa Sunumu” sahnesidir. Bu resim İkonalait öncesi başkent resim sanatını yansıtan örneklerden biridir. Resim İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kilise halen Kalenderhane Camii olarak ibadete açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder