İngiltere Tudor Hanedanlığı Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 30, 2018

İngiltere Tudor Hanedanlığı Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İngiltere Tudor Hanedanlığı Hakkında Bilgi 

İngiltere Tudor hanedanlığı hangi dönemde hüküm sürmüştür, tarihteki yeri nedir? Tudorlar ve yaşamları hakkında bilgi.


İngiltere Tudor Hanedanlığı
Tudorlar, İngiltere’yi 1485’den 1603’e kadar yöneten kraliyet ailesiydi. İlk Tudor kralı VII. Henry’dir ve onunla başlayan Tudor hanedanı I. Elizabeth’in ölümüyle sona ermiştir.

İngiltere Tudor Hanedanlığı Hakkında Bilgi
İngiltere Tudor Hanedanlığı Hakkında Bilgi 

ilk Tudor kralı VII. Henry, 1485’te Bosvvorth Savaşında pek sevilmeyen III. Richard’ı yenerek kral oldu. Zaferi, taht üzerine York (nişanlarından biri beyaz bir gül olan) ve Lancaster (çoğunlukla kırmızı bir gülle temsil edilen) aileleri arasındaki mücadele olan ‘Güllerin Savaşını sona erdirdi. 1485’ten önceki savaşın istikrarsız 30 yılında beş farklı kral ülkeyi yönetmişti.

Tudor yönetimi

Henry Tudor

VII. Henry, Lancasterlılardan geliyordu. Henry, komplo ve isyanlarla karşılaştı, ilk oğlu ve vârisi genç yaşta öldü. Henry 1509’da öldüğünde ikinci oğlu Henry tahtı devralacak kadar büyümüştü.

VIII. Henry, Tudor soyuna bir oğul ve vâris bırakmaya kararlıydı. Üç evlilik geçirdi ve kral oluşundan 27 yıl sonra oğlu Edward’m doğumu öncesinde Papayla büyük bir anlaşmazlığa düştü. Babası 1546’da öldüğünde VI. Edward sadece 9 yaşındaydı ve ülkeyi tek başına yönetmek için çok küçüktü.

Edward 1553’te öldüğünde tek vârisleri iki kız kardeşi Mary ve Elizabeth’di. I. Mary ispanya kralı Philip’le evlendi; ancak beş yıl sonra çocuksuz olarak öldü. I. Elizabeth 1558’de kraliçe olduğunda bir kadının da başarılı bir hükümdar olabileceğini kanıtladı. Hiç evlenmedi ve böylece son Tudor hükümdarı oldu.

İngiltere sınırlarını aşan tutkular
Tudorlar, İngiltere’yi oldukça başarılı bir biçimde yönettiler. Aynı zamanda İngiliz Adalarından çoğunu kontrol etmeye çalıştılar. Aileleri Gallerden geliyordu ve egemenlikleri altındaki Galli arazi sahipleri İngiltere’de iyi durumda olmak için daha fazla şansa sahipti. 1536’da Sendika Yasası, Galler’e İngiltere ile aynı yerel hükümeti getirdi ve İngilizceyi orada da resmi dil yaptı. Ancak bu durum, Galce konuşan halkın hayatını zorlaştırdı.

VIII. Henry 1541’de kendini İrlanda Kralı ilan etti (o zamana kadar İngiliz krallar sadece İrlanda Lorduydu). I. Mary ve I. Elizabeth, İrlanda topraklarını İngiliz yerleşimcilere vererek İngiliz kontrolünü güçlendirmeye çalıştılar. Bu, Elizabeth’in döneminde İrlanda’da altı ciddi isyana yol açtı.

İskoçya, Stuartlar tarafından yönetilen bağımsız bir krallıktı. İskoçlar İngilizlerin fetih girişimlerine karşı ülkelerini uzun yıllar savunmuşlardı. VIII. Henry 1503’te kızı Margareta İskoç kralı IV. James’le evlendirerek barışı sağlamaya çalıştı. Ancak bu, barışı getirmede bir yarar sağlamadı ve VIII. Henry’nin İskoçya’yı fethetmeyi denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. I. Elizabeth öldüğünde Margaret Tudor’un torununun torunu VI. James, I. James olarak İngiltere’nin ilk Stuart kralı oldu.


Tudor yaşamı
Tudor zamanlarında çoğu kişi hâlâ köylerde yaşıyordu ve yerel arazi sahipleri çok güçlü kişilerdi. Zenginlerin ingiltere’ye yurt dışından getirilen ipek, baharat, keten, kürk ve halı gibi lüks ürünleri almaya gücü yetiyordu. Fakat sıradan insanlar için hayat yüzyıllardır olduğu gibiydi. Hastalıklar çoğunlukla ölüme yol açıyordu. Yaklaşık beş bebekten biri doğumda veya yaşını dolduramadan ölüyordu. Yoksulluk çok büyük bir sorundu. Dilenciler için sert cezalar vardı ve hırsızlar idam ediliyordu. Ancak Tudor döneminin sonunda 1601’de yeni Yoksul Yasaları, yoksullara biraz rahatlama getirdi.

Bazı köylerin okulları olmasına rağmen çoğu yoksul çocuk, tarlalarda ailelerinin yanında çalışıyordu. Zengin erkek çocukları genellikle şehirlerdeki ilkokullara gidiyordu. Kız çocuklarının çoğu sadece okumayı öğrenip evde annelerine yardım ediyor, evlilik için hazırlanıyordu.

Değişim zamanı
Tudor zamanlarında yiyecek fiyatları, doyuracak daha fazla kişi olduğu için artmıştı. Daha fazla işsizlik vardı; çünkü herkese yetecek iş yoktu.

Basılı kitaplar biraz ucuzlamış ve daha fazla bulunur olmuştu. Böylece bilgi daha hızlı yayılmaya başladı ve artık okuyabilen daha çok insan vardı. İngiliz incili en çok satanlar arasına girdi. Basılı resimler de görülmeye başlandı.

Reform, Avrupa’ya yayılınca kilise değişime uğradı. Reform, Roma Katolik kilisesini yenilemeye yönelik bir hareketti ve Protestan kiliselerinin kurulmasına yol açtı. Papayla bir ihtilaftan sonra VIII. Henry kendini İngiliz Kilisesinin başı ilan etti ve bütün manastırları yıkarak arazilerini sattı. I. Mary eski Katolik inancını geri getirdi ve Protestanları idam etti. Elizabeth’in İngiliz Kilisesi ‘orta yol’ amacı güttü. Ancak İskoç Kraliçesi Mary’nin İngiliz tahtını geri almaya yönelik hırsı ve İspanya’nın Katolik Kralı II. Philip’in İngiltere’yi istila etme girişimi, gözden düşen Katoliklere karşı sert yasalarla sonuçlandı.

Tudor zamanlarında denizciler ve kâşifler yabancı topraklan keşfetmek üzere yeni deniz rotalarında yol aldılar, İngiltere’ye tütün ve patates gibi yeni mallar getirdiler. Bazı kâşifler, Kuzey Amerika’da yeni bir yaşam kurmaya gittiler ve bu, İngiltere’nin yurt dışındaki kolonilerinin başlangıcı oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder