İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 28, 2018

İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı 

Tabib İbn-i Şerif kimdir ve yaptığı çalışmalar nelerdir? İbn-i Şerif’in Yadigar kitabının içeriği, özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.


İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı
Yadigar; Tabip Ali Çelebi bin Şerifin, Çelebi Mehmed ile oğlu 2. Murat zamanında Beylerbeyilik görevini uzun müddet yürüten ve ilme önem veren Osmanlı devlet adamı, Timurtaş oğlu Umur Bey adına klasik İslam tıp kitabı düzeninde yazılmış eseridir.

İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı
İbn-i Şerif (Tabib) Yadigar Kitabı 

Yadigar; mevsimler, meskenler, müshil, macunlar, epilepsi felç ve göz hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, diş ve diş tedavisi, akciğer hastalıkları ve soğuk algınlıkları, kalp, mide, bağırsak ve karaciğer hastalıkları, böbrek, mesane ve tenasül organlarının görülen hastalıklar, kadın hastalıkları, ateşli hastalıklar, deri hastalıkları ve bezeler, giyecek ve yiyecekler, sular, diyet gibi koruyucu hekimliğe ait bölümlerle, baştan ayağa hastalıklar ve tedavileri, hangi ilaçların hangi hastalıklar için kullanılacağı, ortopedik ve cerrahi girişimler sistematik bir düzen işinde aktarılır. 

Bu özelliğinden dolayı gerek tabipler gerekse halk tarafından büyük ilgi görmüş ve Osmanlı tıp medreselerinde ders kitabı olarak okutulmuştur.”Yadigar-ı İbn-i Şerif” Osmanlı tıbbının dayandığı kaynakların ne tür eserler olduğunu anlatması bakımından mükemmel bir örnektir.

NOT: Bu postun hazırlanmasında Manisa Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi’nden yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder