Hirami Ahmet Paşa Cami Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Hirami Ahmet Paşa Cami Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hirami Ahmet Paşa Cami Hakkında Bilgi 

Hirami Ahmet Paşa Cami nerededir? Hirami Ahmet Paşa Cami tarihçesi, mimari özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.


Hirami Ahmet Paşa Cami (Aziz İoannes Trullo Kilisesi)
Aziz İoannes Trullo Kilisesi, Fatih’te, Çarşamba Semti’nde, Koltukçu ve Beyceğiz Sokakları arasında sıkışmış küçük ama o denli de sıcak, sevimli bir yapıdır.

Hirami Ahmet Paşa Cami Hakkında Bilgi
Hirami Ahmet Paşa Cami Hakkında Bilgi 

Yapının kapalı Yunan haçı planı dışarıdan görülebilmektedir. Taş ve tuğla işçiliği burada da uyum içindedir. Günümüzün ciddi bir sorunu olarak karşımızda duran çarpık konutlaşmanın örnekleri arasında gururlu bir şekilde durmaktadır.

Aziz İoannes Trullo Kilisesi büyük olasılıkla 12. yüzyılda yapılmıştır. Kilise ile ilgili çok fazla bilgimiz yoktur. Kilisenin içi fresko ile süslenmiş ama bunlar zaman içinde kaybolmuştur.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Patrik Gennadios, Pammakaristos Kilisesi’ni Patrikhane olarak kullanmaya başlamıştır. Aziz İoannes Trullo Kilisesi de Patrikhanenin kadınlar manastırı olarak düzenlenmiştir.
Kilise, kapalı Yunan haçı planlıdır. Haç kollarının kesiştiği bölüm kubbe ile haç kolları ise tonoz ile örtülüdür. Batısında üç bölümlü narteks, doğuda ana apsis iki yanda yan apsisler bulunur. Duvar örgüsü almaşık teknikte, taş ve tuğla ile örülmüştür.

Yapı, Vezir Hirami Ahmet Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Cami 1960’lı yıllarda restore edilmiştir. Çatısına ahşap bir minare eklenmiştir.

Günümüzde cami olarak kullanılmakta olup, halen ibadete açık durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder