Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri 

Fransız İhtilali’nde yer alan önemli kimseler kimlerdir? Fransız İhtilali’nin öncüleri ve İhtilal’deki yerleri hakkında bilgi.


Fransız İhtilali

Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri
Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri 

Fransız İhtilali’nin Öncüleri ve Önemli İsimleri
Fransız Devrimi’ne çok sayıda insan karışmıştır. Aşağıda o dönemin kraliyet mensupları, devrimcileri ve diğer nüfuzlu kişilerinin listesini ve etkilerini bulabilirsiniz.

Kraliyet Mensupları
Fransa Kralı Louis XVI – Fransız Devrimi başladığında Louis XVI Fransa kralı oldu. Fransa ekonomisinin içinde bulunduğu büyük borç ve büyük harcamalar nedeniyle Louis XVI mücadele etti. Kuraklık ve düşük tahıl hasadı, artan ekmek fiyatlarına yol açtığı için, insanlar krallarına karşı isyan başlatmaya başladılar. Devrimci radikaller Fransız hükümetinin kontrolünü ele geçirdiğinde Fransa Kralı Louis XVI 1792’de giyotin ile idam edildi.

Marie Antoinette – Marie Antoinette Devrim sırasında Fransa Kraliçesi idi. Söylentilere göre, insanlar açlık ile başa çıkmaya çalışırken, kendisi sarayda yeni kıyafetler, partiler ve lüks içinde yaşamaktaydı. Giyotinle başı kesilerek idam edildi.

Dauphin – Dauphin, Fransa’nın tahtına varis (prens gibi) idi. Büyük kardeşi 1789’da tüberkülozdan öldükten sonra Louis-Charles Fransa’nın Dauphin’i oldu. Bu, Fransız Devrimi’nin başladığı zamandı. Babası (Kral Louis XVI) infaz edildikten sonra, Dauphin Paris’te hapishanede tutuldu. Bunun nedeni devrimcilerin varlığını cumhuriyete karşı bir tehdit olarak görmeleriydi. Hapiste iken hastalandı ve 1795’te öldü.

Devrimciler
Charlotte Corday – Charlotte Corday, Girondins adında bir grupla yüzleşen bir devrimciydi. Devrimin daha radikal gruplarına karşı çıktı. Radikal liderlerden biri gazeteci Jean-Paul Marat’dı. Charlotte, Fransa’da barışı korumak için Marat’ın ölmesi gerektiğine karar verdi. Evine gitti ve onu küvette bıçakladı. Dört gün sonra giyotin ile idam edildi.

Georges Danton – Georges Danton, Fransız Devrimi’nin ilk liderlerinden biriydi ve Fransız monarşisinin devirilmesindeki önderliği ile tanınıyor. Cordeliers kulübünün (erken bir devrimciler grubu) başkanı, Ulusal Konvansiyon Başkanı ve Kamu Güvenliği Komitesinin 1. Başkanıydı. 1794’te, devrimin daha radikal grupları arasında bazı düşmanlar kazandı. Onu tutukladılar ve giyotin ile idam ettiler.

Olympe de Gouges – Olympe de Gouges, Fransız Devrimi sırasında siyasi broşürler yazan bir yazardı. Kadınların yeni hükümette erkeklerle eşit muamele edilmesi gerektiğini düşünüyordu. Ne yazık ki, Girondins ile kendini ittifak etti ve giyotin ile idam edildi.

Maximilien Robespierre – Robespierre, Fransız Devrimi’nin en güçlü ve radikal liderlerinden biriydi. Dağ grubunu Jacobin Kulübüne yönlendirdi. Kamu Güvenliği Komitesi Başkanını seçtikten sonra, Terör Saltanatı’nı kurdu ve vatana ihanetten şüphelenilen herkesin cezaevine konmasına veya infaz edilmesine izin veren yasalar çıkardı. Sonunda, diğer liderler Terörden bıkmış ve Robespierre’yi giyotin ile tutuklayıp idam etmişlerdir.

Jean-Paul Marat – Jean-Paul Marat, Fransa’nın fakir halkını savunan ve temel hakları için savaşan Fransız Devrimi sırasında radikal bir gazeteciydi. Siyasi broşürler üretti. Sonunda, şöhreti ve radikal fikirleri sebebiyle, Charlotte Corday tarafından banyo yaparken öldürüldü.

Madame Roland – Madame Roland, evinde politik fikirler üzerine Girondins’in devrimci toplantılarını gerçekleştirdi. Devrim büyüdükçe, Robespierre ile anlaştı ve Terör Saltanatı’nın başlangıcında hapse atıldı. Cezaevinde beş ay kaldıktan sonra giyotin ile idam edildi. Son sözleri “Oh Özgürlük, uğruna hangi suçlar işlendiyse!” oldu.

Diğer
Napolyon – Napolyon Bonapart, Fransız Devrimi sırasında Jacobins’le ittifak eden bir askeri liderdi. İtalya’daki Avusturyalıları yendiğinde ulusal bir kahraman oldu. 1799’da Napolyon, Fransız Devrimine son verdi. Sonunda Fransa İmparatoru olarak taç giydi.

Marquis de Lafayette – Amerikan Devrimi’nde bir askeri lider olarak görev yaptıktan sonra, Marquis de Lafayette Fransa’ya döndü. Fransız Devrimi sırasında, Lafayette halkın hükümette daha fazla söz sahibi olmasını istedi. Halkın yanındaydı ve yeni hükümeti kurmaya yardım etmek için çalıştı, ancak daha radikal devrimciler sadece onun bir aristokrat olduğunu söyledi. Sonunda Fransa’dan kaçmak zorunda kaldı.

Mirabeau – Mirabeau, devrimin ilk lideri ve kısa bir süre için Ulusal Kurucu Meclis Başkanı oldu. Devrimin başlarında 1791’de doğal nedenlerden öldü. Devrim için çalışmalarına rağmen, kraldan ve Avusturyalılardan para aldığını keşfedildi. O bir kraliyetçi, hain mi, devrimci miydi? Kimse tam olarak emin değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder