Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı? 

Böcek yiyen bitkiler fotosentez yapar mı, nasıl beslenirler? Böcek yiyen bitkilerin özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.


Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı?
Bataklık ve azotu az yerlerde yaşayan bazı bitkiler, besinlerinin bir kısmını böcek kapmak ve hayvanların bağırsaklarında bulunana benzer bir enzimle sindirmek suretiyle temin ederler. Böcekyiyen bitkilerin en çoğu tropik ve subtropik memleketlerde bulunur.

Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı?
Böcek Yiyen Bitkiler Fotosentez Yapar Mı? 

Böcekyiyen bitkiler, böcek yemeden de yaşayabilirler (fotosentez yapabilen yeşil yaprakları vardır) ise de böcek bulamadıkları zaman az çiçek ve az tohum verirler. Yaşadıkları toprak mineral ve özellikle nitratlar bakımından fakirdir. Çok miktarda proteini bulunan böcekler bu bitkiler için değerli bir ek besin teşkil eder. 

Böcek kapmaya elverişli olan kapanları yaprakların veya yaprağın bir kısmının şekil değiştirmesinden meydana gelmiştir. 

Dionaea’larda yaprağın orta damarı bir menteşe ödevi görür. Yaprağın üst kısmında duyarlı tüyler vardır. Bu tüylere bir böcek dokununca yaprak hızla kapanır ve böceği hapseder. Bir kısmının (örneğin Saracenia) yaprakları sürahi şeklini almıştır. Aşağı doğru dönük olan tüyler ve sürahinin kenarı içeri girmiş olan bir böceğin tekrar dışarı çıkmasını önler. Sürahinin dibinde bulunan suya düşen böcek boğulur ve bitki tarafından salman enzimler tarafından sindirilir.

Drosera’nın yaprakları üzerinde dokunaçlar ve yapışkan bir sıvı salan tüyler bulunur. Sıvının parıltısıyla davet edilen böcekler yaprağa konunca yapışırlar ve tüyler böceğin üzerine doğru eğilerek böceği kaplarlar. Bundan sonra enzimler salgılanır ve böceğin yumuşak kısmı sindirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder