Benelüks Ülkeleri Hangileridir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Benelüks Ülkeleri Hangileridir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Benelüks Ülkeleri Hangileridir?

Benelüks Ülkeleri nelerdir, nasıl birleşmişlerdir? Benelüks’ün tarihçesi, politikası, özellikleri hakkında bilgi.


Benelüks Ülkeleri Hangileridir?
Benelüks, Batı Avrupa’daki ekonomik bir birliktir. Bu üç komşu monarşi, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg‘u içerir. Fransa ve Almanya arasında kuzey batı Avrupa bölgesinde bulunmaktadırlar. İsim, her ülkenin adının başından oluşturulmuştur. Benelüks bölgesinin toplam nüfusu yaklaşık 27.562.220’dir ve yaklaşık 74.640 km² (28.819 m²) alana sahiptir.

Benelüks Ülkeleri Hangileridir?
Benelüks Ülkeleri Hangileridir?

Tarih

Benelüks Gümrük Birliği’ni kuran anlaşma, Londra’daki üç ülkeden sürgün edilen hükümetler tarafından 5 Eylül 1944’te imzalanmış ve 1948’de yürürlüğe girmiştir. 1 Kasım 1960’ta sona ermiş, 3 Şubat 1958’de Lahey’de imzalanan bir antlaşmadan sonra Benelüks Ekonomik Birliği olarak değiştirilmiştir. Önceden 25 Temmuz 1921’de kurulan (hala var olan) Belçika-Lüksemburg Ekonomik Birliği tarafından kuruldu. Kuruluşu, Avrupa Birliği’nin (AB) kurulmasına katkıda bulunmuştur.

Politika

Benelüks Parlamentosu (orjinal olarak Parlamentolararası Danışma Konseyi) 1955’te kuruldu. Bu meclis grubu, Hollanda parlamentosunun 21 üyesinden, Belçika ulusal ve bölgesel parlamentolarından 21 üyeden ve Lüksemburg parlamentosunun 7 üyesinden oluşuyor. Benelüks Ekonomik Birliğini (Benelux Economische Unie / Union Économique Benelux) kuran anlaşma 3 Şubat 1958 tarihinde imzalanmış ve 1960 yılında bölgede işçilerin, sermayenin, hizmetlerin ve malların serbest dolaşımını teşvik etmek için yürürlüğe girmiştir. Genel sekreterliği Brüksel’de bulunmaktadır.

Hukuk

1965’te bir Benelüks Adalet Mahkemesi kurma anlaşması imzalanmıştır. 1975’te yürürlüğe girmiştir. Mahkeme, üç Devletin en yüksek mahkemelerinden yargıçlardan oluşan ortak hukuk kurallarının tekdüze yorumlanmasını garanti etmektedir. Bu uluslararası yargı kurumu Brüksel’de.

Benelüks, fikri mülkiyet alanında özellikle aktiftir. Üç ülke, her ikisi de Lahey’de bulunan bir Benelüks Ticari Markalar Ofisi ve bir Benelüks Tasarım Ofisi kurdu. 2005 yılında, 1 Eylül 2006 tarihinde yürürlüğe giren, her iki kurumun yerini alan bir Benelüks Fikri Mülkiyet Teşkilatı kurulmak üzere bir antlaşma imzaladılar.

Benelüks Ekonomik Birliğini kuran antlaşma 2010 yılında sona ermiştir. Bunun yerini, sürdürülebilir kalkınma, yargı ve içişleri meselelerini ele alan yeni bir yasal çerçeve almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder