Batán Grande Nerededir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Batán Grande Nerededir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Batán Grande Nerededir?

Batán Grande nerededir? Batán Grande’nin tarihçesi, yapılan kazılar, elde edilen bulgular ve Peru tarihindeki yeri hakkında bilgi.


Batán Grande
Batán Grande; Güney Amerika’da, dünyanın en büyük arkeolojik alanlarından biridir. Peru’nun kuzey kıyılarında uzanan Lambayeque Vadisinde, görkemli platformlar halinde biçimlenmiş 30’dan fazla höyükten oluşur.

Batán Grande Nerededir?
Batán Grande Nerededir?

Kazılar sırasında bu höyüklerden yaklaşık 750 bin iskelet çıkarılmıştır. Ama mezarların çoğunun define hırsızlarınca daha önceden soyulduğu görülmüştür. Mezar buluntu-lan çok zengin altın, gümüş, bakır ve tunç nesnelerden oluşur. 

Batán Grande’de yerleşim Amerikan arkeolojisinde Formatif Çağ diye nitelenen klasik öncesi dönemden (İÖ 2500-1800) İnka dönemine (İÖ 1200) değin sürer. Ama en gelişkin yerleşim dönemi İS 850-1300 arasındadır. Batán Grande bu dönemde güçlü bir devletin başkenti olmuş ve kuzeydeki birçok vadiyi denetimi altına almıştır. Buradaki Cerro de los Cementerios adı verilen alan bakır işleme merkezi olarak tanınır ve tarih öncesi bir yolla Cerro Blanco adlı maden ocaklarına bağlanır.

Kazılardan ele geçen metal buluntuların yanı sıra, maden eritme fırınları, pres olarak kullanılan ezgi levhaları, metal cürufları ve pişmiş topraktan yapılma hamlaçlar, Peru metal işçiliğinin bu dönemdeki teknolojik gelişimi ve düzenine ilişkin bilgi veren en önemli kaynaklardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder