Bataklık Kaplumbağası Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Bataklık Kaplumbağası Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bataklık Kaplumbağası Hakkında Bilgi

Bataklık Kaplumbağası nasıl bir hayvandır? Bataklık Kaplumbağasının özellikleri, yaşam koşulları hakkında bilgi.


Bataklık Kaplumbağası
Bataklık Kaplumbağası; Emydidae familyasından su kaplumbağalarının ortak adıdır. Bayağı bataklık kaplumbağası (Emys orbicularis) Avrupa’da, Kuzey Afrika’da ve Asya’nın batısında yaygındır. Daha çok suda yaşayan ve büyük ölçüde etçil olan hayvanın bağasının üst bölümü 12-13 cm uzunluğunda, kahverengi ya da kara üstüne san beneklidir. Türkiye’nin hemen her yerindeki tatlı sularda yaşar.

Bataklık Kaplumbağası Hakkında Bilgi
Bataklık Kaplumbağası Hakkında Bilgi

Pasifik bataklık kaplumbağası (Clemmys marmorata), Kuzey Amerika’nın batı kıyılarının yerlisi olan birkaç kaplumbağa türünden biridir. Kanada’nın güneyinden California’nın güneyine kadar uzanan bölgedeki bataklıklarda ve durgun sularda görülür. Yaklaşık 15-25 cm uzunluğundaki düzdün yüzeyli bağasının sırt bölümü kahverengi ya da kara üstüne sarı noktalar ve çizgilerle bezeli, alt bölümü düz sarı ve karadır. Genellikle suda yaşayan, hem et, em ot yiyerek beslenen ve özellikle California’da eti çok beğenilen bu tür, güneşlenmeyi sevdiği için balıkçılar tarafından kolayca avlanır.

Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarına özgü olan Malaclemys terrapin, New England’ dan Meksika Körfezine kadar uzanan bölgelerdeki tuzlu bataklıklarda ve kıyı sularında yaşar; küçük hayvanlar ve bitkilerle beslenir. Özellikle 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında en değerli yiyeceklerden biri olarak kabul edilirdi. Başında ve bacaklarında benekler, üst bağasının tam ortasında bazen testere dişine benzeyen kabarık bir çizgi bulunur. Bağa uzunluğu genellikle 23 cm’yi bulan dişi bataklık kaplumbağası, yaklaşık 14 cm uzunluğundaki erkeğinden daha iridir.

Pseudemys cinsinden bataklık kaplumbağaları, ABD’nin kuzeybatısından Arjantin’e kadar olan bölgede yayılmıştır. Hem etçil, hem otçul beslenen bu tatlı su türleri genellikle akarsularda ve küçük göllerde yaşar. Erkeklerden daha iri olan dişilerde üst bağanın uzunluğu, türe göre 15-40 cm arasında değişir. Başlarında ve boyunlarında genellikle, san çizgiler, üst kabuğun arka bölümünde çoğu kez uzunlamasına, testere dişi gibi kıvrımlar bulunur. Erkeklerin ön ayaklarında pençe gibi uzun tırnaklar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder