Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti? 

Anton van Leeuwenhoek neyi, nasıl icat etmiştir? Anton van Leeuwenhoek’ın keşifleri, yaptığı çalışmalar ve mikroskopun icadı.


Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti?
İlk mikroskoplar 1600 civarında yapılmıştır. Bu mikroskoplar sadece bir merceğe sahipti ve büyüteçlerden biraz daha güçlüydü. Daha sonra, iki veya daha fazla merceği olan mikroskoplar, bulanık görüntüler oluştursa da, numuneyi daha fazla büyütme özelliğine sahipti. Bu sırada Leeuwenhoek, yüzlerce kat daha basit yüksek kaliteli mikroskoplar yaptı ve “minyatür dünyayı” ilk gören kişi yaptı.

Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti?
Anton van Leeuwenhoek Neyi İcat Etti? 

Mikroskobu bulan bilim adamı olarak Leeuwenhoek anılır. Kendisi için yarattığı lensler yüksek kalitede idi. Bu mercekler daha sonra pirinç plakalar arasına monte edildi ve nesneleri 50 hatta 300 kez büyütebildi.

Elli yıllık bir süre boyunca Leeuwenhoek, mikroskobunu ayrıntılı olarak anlatan İngiliz Kraliyet Topluluğuna mektuplar gönderiyordu. Mektuplarından birinde tek hücreli hayvanlar olarak bildiğimiz “küçük hayvanlar”ın keşfini anlattı.

Anton van Leeuwenhoek Keşifleri
Leeuwenhoek mikroskop altında çeşitli örnekler gözlemledi. Bu ‘örnekler’ şunları içerir: gözlerin mercekleri, kasların çizilmesi, böceklerin ağız kısımları, bitkilerin yapıları, protozoa ve bakteriler. Mikroskop altında yaptığı araştırmalar nedeniyle, kırmızı kan hücresini doğru tanımlayan ilk kişiydi. Keşiflerinden bir diğeri de kendiliğinden oluşma teorisine yol açtı. Kendiğilinden oluşma teorisi, cansız maddelerden canlıların büyüyebileceği düşüncesiydi.

Leeuwenhoek’in yaptığı her gözlemi not ediyordu. Mikroskop altında gözlemlediği şeyleri de çizerdi. Bu, onu bir bakteri görüntüsü çizen ilk kişi yaptı. Leeuwenhoek’e bugün “mikrobiyolojinin babası” adının verilmesi icat ettiği mikroskop sayesinde yaptığı bir çok keşiften kaynaklanmıştır.

Bugün mikrobiyoloji alanındaki mikroskoplarla yapılan çalışmaların hepsi Leeuwenhoek sayesindedir. Bunun nedeni mikroskoplardaki gelişmelerdir. Bugünkü mikroskoplar Leeuwenhoek’in ilk kez küçük canlıları gördüğünde kullandığı basit merceklerin “torunları”dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder