Abdullah Baştürk Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Abdullah Baştürk Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Abdullah Baştürk Kimdir? 

Abdullah Baştürk kimdir ve ne yapmıştır? Abdullah Baştürk hayatı, biyografisi, kariyeri ve yaşam öyküsü hakkında bilgi.


Abdullah Baştürk
Abdullah Baştürk; (d. 29 Mayıs 1929, Yalova, İstanbul – ö. 21 Aralık 1991, İstanbul), Türk sendikacıdır. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) genel başkanlığını yapmıştır.

Abdullah Baştürk Kimdir?
Abdullah Baştürk Kimdir? 

İstanbul’da sürdürdüğü ortaöğrenimini yanda bırakarak işçiliğe başladı. Bir süre değişik işkollarında çalıştıktan sonra İstanbul Belediyesi Fen İşleri’ne sıhhi tesisatçı olarak girdi. 1962’de İstanbul Belediyesi Fen İşçileri Sendikası’nın genel sekreterliğine seçildi. Aynı yıl, İstanbul Belediyesi İşçileri Sendikası adını alan, sonra da milli tip sendikaya dönüşen bu kuruluş, Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) adıyla Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) üye oldu. Bu sendikanın genel başkanlığına getirilen Baştürk, 1964’te Türk-İş yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Ağustos 1966’da Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin işçi statüsünden çıkarılmalarına sessiz kalan Türk-İş yönetimini eleştirmeye başladı. 1967’de Genel-İş genel kurulunda Türk-İş’in ilke haline getirdiği “partilerüstü politika”ya karşı çıktı.

1963’te kısa bir süre Türkiye İşçi Partisi üyeliğinde bulunan ve 1967’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne giren Baştürk, bu partiden 1969’da Yozgat, 1973’te de İstanbul milletvekili seçildi. 14 Ocak 1971’de Türk-İş’in Kızılcahamam’da yapılan yönetim kurulu toplantısında Petrol-İş, Yol-İş ve Deniz Ulaş-İş sendikalarının başkanlarıyla birlikte hazırladığı “Dörtler Raporu”nu Türk-İş yönetimine vererek sendikaların siyaset dışı kalamayacağını savundu ve konfederasyon içindeki sosyal demokrat muhalefeti başlattı.

Genel-İş’in, 5 Haziran 1976’da yaptığı genel kurul sonunda Türk-İş’ten ayrılarak DİSK’e katılmasından sonra, 27 Aralık 1977’de yapılan 6. genel kurulda DİSK genel başkanlığına seçilen Baştürk, 7 Temmuz 1980’de ikinci kez bu göreve getirildi. Bu süre içinde, 1979 ve 1980 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle iki kez tutuklandı. 12 Eylül 1980’deki askeri harekâttan sonra yeniden tutuklanarak hakkında TCK’nin 146/1 maddesini ihlalden idam talebiyle dava açıldı. Dört yılı aşkın bir süre tutuklu kaldı. DİSK davasındaki savunması 1986’da Türkiye’de Sendikacılık Yargılanıyor: Abdullah Baştürk’ün Savunması adıyla yayımlandı ve kitap 1987’de İngilizceye çevrildi. 1987’de Askeri Yargıtay kararıyla aklandı. Aynı yıl Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den (SHP) İstanbul milletvekili seçildi; daha sonra Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kurucuları arasında yer aldı. DİSK’in aklanması üzerine HEP’ten ve milletvekilliğinden ayrılarak DİSK’i canlandırmaya çalıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder