Yeşil Akıntı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Yeşil Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yeşil Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

Yeşil akıntı, vajinadaki doğal bakteri dengesinin bozulması nedeni ile ortaya çıkar. Yeşil akıntının nedeni ilerleyici özellik gösteren hastalıklar olabileceği için doktor muayenesi gereklidir.


 Yeşil Akıntı Neden Olur?
1) Tampon Kullanımı
Vajina içerisinde uzun süre kalan tamponlar, vajinadaki doğal bakteri florasının değişmesine neden olabilir. Bir doğum kontrol yöntemi olan spiral kullanımı da, herhangi bir mikrop iltihabına yol açmasa bile yeşil akıntıya yol açabilir. Nadiren de olsa fantezi ürünlerinden kalan parçalar da yeşil akıntıya yol açmaktadır.

Yeşil Akıntı Nedenleri ve Tedavisi
Yeşil Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

2) Bakteriyel Vajinozis
Vajinada laktobasil adı verilen yararlı bakteriler bulunur. Bu bakteriler, ürettikleri laktik asit sayesinde ortamın asidik hale getirir, zararlı bakteri iltihaplarından korurlar. Laktobasil bakterileri aşağıdaki nedenlerle azalınca bakteriyel vajinozis adı verilen hastalık ve yeşil akıntı görülebilir:

İdrar sondaları
Tampon, spiral kullanımı
Sigara içmek
Aktif Cinsellik: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bakteriyel vajinozise neden olup olamayacağı halen tartışmalıdır. Cinsel olarak aktif kadınlarda daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde benzeri (muadili) bir hastalık olmaması vb. nedenlerle bakteriyel vajinozise yol açabileceği kesin değildir.

Vajinal Duş: Vajinadaki doğal bakteri florasını bozma riski çok yüksektir.

3) Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Gonore: Genç yetişkinler arasında yaygın görülen bu hastalık yeşil akıntıya neden olabilir. Oral, anal veya vajinal seks yolu ile bulaşabilir. Bakteri kaynaklı bir iltihaptır.

Kilamidya: Hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. Nadiren yeşil akıntıya neden olabilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti göstermediği için fark edilmeyebilir. Bakteri kaynaklı bir iltihaptır.

Trikomoniyaz: Parazitlerin yol açtığı cinsel yolla bulaşan hastalıkların arasında en sık görülenidir.

Dikkat: Korunmasız cinsel ilişki veya birden fazla cinsel partner edinmek gibi etkenler, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırmaktadır.

4) Kimyasal Tahriş Ve Alerji
Bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanmayan vajina iltihabı (vajinit veya vulvovajinit) yeşil akıntıya neden olabilir. Aşağıdaki ürünlerin içerebildiği ağır kimyasallar veya bu ürünlere karşı geliştirilen alerji, bulaşıcı olmayan vajinite yol açabilir:

Spermisitler (sperm öldürücüler)
Ağır deterjanlarla yıkanan kıyafetler
Yumuşatıcılar
Lateks prezervatifler
Kayganlaştırıcılar
Kokulu tuvalet kağıtları
Duşta veya küvette kullanılan kozmetik ürünler
Atrofik Vajinit: Menopoza giren kadınlarda östrojen seviyelerinin düşmesi nedeni ile vajina duvarının incelmesi vajinayı tahrişe, bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan iltihaplara karşı daha savunmasız bırakmaktadır.

5) Leğen Kemiği Bölgesinde Görülen Hastalıklar
Rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar, fallopi tüpleri veya üreme sisteminin diğer organlarında görülen iltihaplı hastalıklar yeşil akıntıya yol açabilir.

Yeşil Akıntı Tedavisi
Yeşil akıntı, şiddetli hastalıkların habercisi olabileceği için doktor muayenesi gerektiren bir sorundur. Tehlikeli sonuçlardan korunabilmek için doktorunuzun sorularına hassasiyetle yanıt vermelisiniz.

1) Antibiyotikler
Yeşil akıntıya yol açan birçok farklı hastalıkta antibiyotik ilaç tedavisi gerekli olmaktadır. Farklı hastalıklar için sık kullanılan bazı antibiyotik türleri aşağıdaki gibidir:

Metronidazol: Bakteriyel vajinozis, trikomaniyaz için önerilebilir. Hap veya krem şeklindedir. Tedavi süresince ve sonrasındaki en az bir gün boyunca sindirim sorunları çekmemek için alkol tüketmemelisiniz.

Clindamycin: Bakteriyel vajinozis için önerilebilir. Krem olarak vulva üzerine ve vajina içine uygulanır. Tedavi süresince ve sonraki üç güne kadar lateks prezervatifleri zayıflatabileceği unutulmamalıdır.

Tinidazole: Bakteriyel vajinozis, Trikomaniyaz için önerilebilir. Tedavi esnasında alkol kullanılmamalıdır.

Ceftriaxone: Gonore için önerilebilir.

Azithromycin: Gonore, Kilamidya için önerilebilir.

Doxycycline: Gonore, Kilamidya için önerilebilir.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık söz konusu ise, cinsel partnerinizin de tedaviye ihtiyacı olabileceğini unutmayınız.

2) Diğer İlaç Tedavileri
Hidrokortizon Krem Ve Yağlar: Bulaşıcı olmayan vajinitin yol açtığı ağrıyı gidermek ve iyileşme süresini kısaltmak için önerilebilir.

Antifungal Krem: Mantar iltihabı söz konusu ise önerilebilir.

Antihistamin Krem: Alerji vakalarında önerilebilir.

3) Ev Tedavileri Ve Yaşam Tarzı Önerileri
Hijyen kastı ile olsa bile, yoğun sabunlarla uzun süreli olarak vajinal temizlik yapılmamalıdır, vajinal duş alınmamalıdır. Aşağıdaki önerileri de dikkate alınız:

Antibakteriyel sabunlar vücut temizliğinde kullanılmamalıdır.
Soğuk uygulama rahatlatıcı olabilir.
Vajinanın nemli kalmaması için bol ve hava alan kıyafetler giyilmelidir.
İç çamaşırınızı sık sık değiştirmelisiniz.
Tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanmalısınız.
Tampon kullanıyorsanız her 4-6 saatte bir değiştirmelisiniz.
4) Cerrahi Müdahale

Leğen kemiği bölgesinde (pelvik tabanda) görülen hastalıklar için nadiren de olsa cerrahi müdahaleler gerekli olabilmektedir. Genellikle antibiyotiklerin yetersiz kaldığı ve hastalıkların diğer vücut bölgelerine yayılma riski olduğu vakalarda uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder