Sarı Akıntı Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Sarı Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sarı Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

Sarı akıntı eğer berrak renge yakınsa, vajinadaki doğal salgıların havayla teması sonucu görülebilir. Endişe verici bir durum değildir. Ancak yoğun sarı akıntı bulaşıcı bir hastalığın, tahrişin veya alerjinin habercisi olabilir.


 Sarı Akıntı Neden Olur?
1) Doğal Etkenler
Rahim ağzında ve vajina duvarlarında bulunan bezler vajinanın doğal akıntılarını salgılar. Bu salgılar sayesinde vajina nemli kalır, iltihaplara karşı korunur. Doğal akıntının kıvamı yumurta akı gibidir. Yumurtlama, emzirme, ya da cinsel olarak uyarılma gibi nedenlerle kıvamı ve miktarı artabilir; bazen de hafif süt beyazı rengi alabilir.

Sarı Akıntı Nedenleri ve Tedavisi
Sarı Akıntı Nedenleri ve Tedavisi

Doğal akıntılar hava ile temas ettiği zaman hafif sarı renk alabilir. Ancak aşağıdaki belirtiler varsa, bir hastalık söz konusu olabilir:

Belirgin sarı renk
Kaşıntı
Kızarıklık
Beklenmedik şekilde kötü koku
İdrar yaparken yanma
Ağrılı cinsel ilişki
Yüksek ateş
2) Vajinit (Vajina İltihabı)
Vajinanın doğal dengesini sağlayan, yararlı bakterilerin de dahil olduğu bir florası vardır. Ancak aşağıdaki gibi etkenlerle zararlı bakteri, maya, virüs, parazit gibi mikropların sayısı çok artarsa vajina iltihabı ortaya çıkarak sarı akıntıya yol açabilir:

Vajinal duş almak (tazyikli su ile ya da sert kimyasallarla vajina temizliği yapmak)
Kişisel temizliğe özen göstermemek
Tuvalet kağıdının arkadan öne doğru kullanılması
Şeker hastası olmak (idrarda şeker olmasına, maya ve mantarların bu şekerden beslenerek sayıca artmalarına yol açabilir)
Tampon, spiral vb. rahim içi araçların kullanımı
Sigara içmek (nedeni tam olarak bilinmiyor)
Kimyasal Tahriş Ve Alerji: Her ikisi de vajina iltihabına ve sarı akıntıya yol açabilir. Birçok farklı sabun, sprey, prezervatif, parfüm, vajinal doğum kontrol yöntemi kimyasal tahrişe veya alerjiye neden olabilmektedir. En sık karşılaşılan alerjenlerden bazıları şunlardır:

Paraben (kimyasal bir tür koruyucu)
Sodyum sülfat
Triclosan
Dioksan
Not: Sarı akıntıda ilk akla gelen, maya iltihabıdır. Bakteriyel vajinoz genellikle gri renkli, balık kokusuna benzeyen akıntıya yol açar. Ancak kesin teşhis için akıntı rengi tek başına yetersizdir.

3) Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Korunmasız cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner edinmek gibi nedenlerle ortaya çıkan aşağıdaki hastalıklar sarı akıntıya neden olabilir:

Kilamidya: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık görülenlerinden biridir. Bakteri kaynaklıdır. Çoğu vaka, kadınlarda herhangi bir belirtiye yol açmaz. Ancak ortaya çıkan belirtilerden en yaygın görüleni sarı akıntıdır.
Gonore: Bakterilerin neden olduğu bir diğer hastalıktır. Yeşil-sarı akıntıya neden olabilir.
Trikomonas: Parazit kaynaklı iltihaptır.
4) Hamilelik
Sarı akıntı hamilelik belirtisi olabilir. Hamilelikle birlikte yükselen östrojen seviyesi, vajinal akıntıların koyulaşmasına ve sarı ton barındırmasına neden olabilir. Tamamen normal bir durumdur ve tehlikeli değildir. Ancak kötü koku, kaşıntı gibi başka bir belirtiye yol açmaz.

Sarı Akıntı Tedavisi
1) İlaç Tedavileri
Bakteri, maya, virüs veya parazitlerin neden olduğu, cinsel yolla veya yetersiz temizlik vb. nedenlerle ortaya çıkan her bir vajina iltihabında farklı tedaviler gereklidir. Bu nedenle doktor muayenesi önemlidir. Aşağıdaki ilaç tedavilerinden biri önerilebilir:

Bakteriyel vajinoz: Metronidazole (Flagyl) veya tinidazol (Tindamax) önerilebilir. Hap veya krem formunda verilebilir.
Maya İltihabı: Diflucan veya klotrimazol krem önerilebilir.
Trikomonas: Metronidazol önerilebilir.
Kilamidya: Azitromisin önerilebilir.
Gonore: Azitromisin, doksisiklin veya seftriakson önerilebilir.
Alerjik İltihap: Zyrtec, Claritin gibi antihistamin ilaçlar önerilebilir.
Bu hastalıklar söz konusu ise cinsel partnerinizin de tedaviye ihtiyaç duyabileceğini akılda tutunuz.

2) Probiyotikler
Vajinanın doğal florasını geri kazandıracak etkenler sarı akıntıya çözüm sağlayabilir. Bu amaçla yararlı bakteri sayısının artması için probiyotik gıda takviyeleri alınabilir. Yoğurt tüketmek de aynı etkiyi sağlayabilir.

3) Ev Tedavileri

Aşağıdaki öneriler de sarı akıntının erken geçmesi, tekrarlamaması ve olası diğer belirtilerin yatışması için değerlendirilebilir:

Kesinlikle vajinal duş almayın.
Kullandığınız banyo ürünlerine karşı alerjiniz olabilir; ağır kimyasal içermeyen sade ürünler tercih edin.
Bulaşıcı bir hastalık söz konusu ise, tedavi süreci bitene kadar cinsel ilişkiye girmeyin. Partneriniz için tehlikeli olabilir, vajinal tahrişin artmasına yol açabilir.
Tahrişten korunmak için cinsel ilişki öncesinde kayganlaştırıcı ürün kullanabilirsiniz.
Kendinizi psikolojik ve fiziksel olarak hazır hissetmediğiniz sürece cinsel ilişkiye girmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder