DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Rahim Ağzı Kanseri Nedir Neden Olur Evreleri Ölümcülmüdür Ölüm Riski
Rahim Ağzı Kanseri Nedir Neden Olur Evreleri Ölümcülmüdür Ölüm Riski
Rahim, armut şekilli bir organdır ve kadınların pelvis bölgesinde yer alarak, hamilelik sırasında bebeğin büyüdüğü yerdir. Rahimde meydana gelen kansere rahim kanseri denir. Rahim kanseri ağzı kanseri olarak da bilinir.
Rahim Kanserinin Belirtileri
Rahim Ağzı Kanseri Nedir Neden Olur Evreleri Ölümcülmüdür Ölüm Riski |
Rahim kanseri, vajinal lekelenme ve akıntıya neden olabilir veya pelvis bölgesinde, alt karın bölgesinde ağrı ve baskıya yol açabilir. Diğer belirtiler;
Adet dönemleri arasında kanama
Anormal, sulu veya kan rengi vajina akıntısı
Pelvik acı
Vajinadan akıntı gelmesi (bu akıntı pembe ve sulu olabilir, koyu renkli veya kötü kokulu olabilir)
Menopoza girmiş kadınlarda vajinadan kan gelmesi
Pelvik bölgede şişkinlik ve kütle
Menapoz sonrasında vajinal kanama
İstemsizce kilo kaybı
Cinsel ilişki sırasında acı çekme
İştahsızlık
Kabızlık
Normalden daha fazla idrar yapmak
Bel ve bacaklarda ağrı
Karında şişme
Yorgunluk , halsizlik
Mide bulantısı
Adet dönemlerinde aşırı kanama
Alt karında acı
Rahim Kanseri Nedenleri Ve Risk Faktörleri
Rahim kanserinin kesin nedeni günümüz tıbbında henüz bilinememektedir. Bütün kadınların rahim kanseri olma riski vardır fakat bu risk yaş ile artar. Çoğu rahim kanseri, adet dönemleri son bulmuş, menapoz sonrasındaki kadınlarda oluşur. Rahim kanseri olup olmayacağınızı önceden kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur. Doktorunuz size rahim kanseri için kontrol aralıklarını söyleyecektir. Bu sıklık özellikle rahim kanseri faktörleri daha fazla görülüyorsa daha fazla olacaktır. Bazı kadınların riski olmasa bile rahim kanseri olabilirler.
Birçok faktör rahim kanseri oluşma ihtimalini arttırabilir. Rahim kanseri olma ihtimaliniz aşağıdaki durumlarda artacaktır.
50 yaşından büyük olmak
Aşırı kilolu olmak
Menapoz döneminde projesteron takviyesi olmaksızın östrojen desteği alıyorsanız
Daha önce çocuk sahibi olmamış olmak
Hamile kalmada sorun yaşıyorsanız veya menapoz başlamadan önce bir sene içerisinde 5 adet döneminden daha az yaşadıysanız
Göğüs kanserini tedavi etme amaçlı olan tamoxifen ilacı kullandıysanız
Yakın aile üyelerinizde rahim, kolon veya yumurtalık kanseri oluşumu var ise
Erken yaşta adetiniz başladıysa, vücudunuzun östrojen hormonuna maruz kalması artacak ve rahim kanseri ihtimalini arttıracaktır
Geç menapoz olmak
Östrojen ağırlıklı hormon tedavileri uygulanması
Polikistik over sendromu
Şeker hastalığı (rahim kanseri riskini iki katına çıkarır)
Rahim duvarı kalınlaşması
Hiç hamile kalamamak
Tamoksifen ilacı kullanımı
Rahim Kanseri Evreleri
1. Evre: Kanser rahimde bulunur.
2. Evre: Kanser hem rahim hem de servikste bulunur.
3. Evre: Kanser rahmin dışına yayılmıştır fakat rektum veya mesaneye ulaşmamıştır. Pelvik lenf düğümlerine bulaşmış olabilir.
4. Evre: Kanser pelvik bölgesinin dışına yayılmıştır ve mesane, rektum ve vücudun diğer uzak bölgelerini etkilemiştir.
Rahim Kanseri Tedavisi
Rahim kanseri tedavisi, rahim kanserinin evresine göre değişiklik gösterir.
Ameliyat
Rahim kanseri olan birçok kadın için, cerrahi operasyon ile rahmin alınması önerilir. Rahim kanseri teşhisi yapılan çoğu kadında rahim, dölyatağı borusu ve yumurtalık cerrahi operasyon ile alınır. Bu yapılan operasyonlar sonucunda ileride çocuk sahibi olmak imkansız hale gelir. Ayrıca yumurtalıklar alındıktan sonra, eğer menapoz yaşamadıysanız, yaşayacaksınızdır.
Radyasyon
Radyasyon terapisi yönteminde, güçlü proton ve ışınları kullanılarak kanser hücreleri öldürülür. Bazı durumlarda, ameliyat sonrasında kanserin tekrar oluşması için doktorunuz radyasyon terapisi önerebilir. Belirli vakalarda, radyasyon terapisi tümörü küçültmek ve çıkartmayı kolaylaştırmak için, ameliyat öncesinde de uygulanabilir.
Hormon Terapisi
Hormon terapisinde, vücudunuzdaki hormon seviyelerini etkileyecek ilaçlar kullanılır. Eğer kanser rahmin dışına yayılmışsa ve kanser çok ileri aşamalardaysa hormon terapisi uygulanabilir.
Kemoterapi
Kemoterapi de kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanılır. Bu yöntemde yalnızca bir ilaç veya birkaç ilaç karışımı kullanılabilir. Kemoterapi yöntemi ilaçlar yoluyla ağızdan veya damarlar yolundan serum yoluyla uygulanabilir. Kemoterapi kanserin rahmin dışına yayıldığı durumlarda ve kanserin sürekli tekrar etmesi durumunda uygulanır. Bu ilaçlar, kan dolaşımınıza girerek, bütün vücudunuzu dolaşır ve kanser hücrelerini öldürürler.
Rahim Kanseri Hayatta Kalma Süreleri Şöyledir;
1.evre yani tümörün henüz yayılmadığı duruma yerel rahim kanseri denir. Yerel rahim kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %95’tir.
2. evre tümör bulunduğu yerden biraz yayılmış ise bölgesel rahim kanseri denir. Bölgesel rahim kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %69’tür.
3. evre tümör başladığı yerden iyice yayılmış ve uzakta bulunan organlara da sıçramışsa metastatik rahim kanseri denir. İlerlemiş yumuşak doku kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %17’dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder