Pusula nasıl çalışır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Pusula nasıl çalışır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Pusula nasıl çalışır 

pusulalar
Günümüzde gelişen teknoloji bizlere pek çok kolaylığı beraberinde getirmiştir. GPS sistemlerinin gelişmesi uydu aracılığı ile yönümüzü ve bulunduğumuz yeri kolaylıkla bizlere göstermektedir. Bu tür teknolojiler artık akıllı telefonlarla cebimizde.


Peki, uydu sistemleri uygulamaları başlamadan önce yönümüzü nasıl buluyorduk. Bunun tek yolu pusula kullanmaktı.

Pusula nasıl çalışır
Pusula nasıl çalışır 

Pusulanın nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, yazımızı mutlaka okuyun.

gps

Pusula, yeryüzünün hangi noktasında olursanız olun daima kuzey kutbunu işaret etmektedir. Uçsuz bucaksız bir okyanusun tam ortasındasınız ve etrafınızda size yol gösterecek herhangi bir işaret de yok, o zaman size yardımcı olacak tek şey pusuladır.

manyetik çubuk

Pusula aslında çok basit bir düzenektir. Manyetik pusulalarda çok küçük bir mıknatıs hemen hemen sürtünme olmadan bir pivot noktası üzerinde durmaktadır. Mıknatısa genel ifade olarak iğne denilmektedir ve bir ucu “N” yani İngilizce Kuzey kelimesinin baş harfiyle işaretlenir. Bu sayede kuzeyin gösterildiği belirtilir.

pusulanın çalışması

Pusulanın nasıl çalıştığı konusu oldukça ilginç aslında. Yer kürenin merkezinde çok büyük bir manyetik çubuk olduğunu düşünün. Pusulanın “N” olarak işaretlenen kuzey ucunun kuzeyi göstermesi için, yer kürenin merkezinde olduğunu varsaydığımız manyetik çubuğun  güney ucunun kuzeyi gösteriyor olması lazım.

pusulanın çalışma prensibi

Mıknatıslara özgü “zıt kutuplar birbirini çeker” prensibine göre pusulanın kuzey ucu, yer kürenin içinde olduğunu varsaydığımız manyetik çubuğun güney ucunu, dolayısıyla da kuzey kutbunu göstermiş olacaktır. Dünyanın manyetik alanı yer yüzünde oldukça zayıftır. Dünyanın çapı 8 bin mil dolaylarında olup, pusulayı etkileyecek manyetik alanın oldukça uzun bir mesafe kat etmesi gerekmektedir. Bundan dolayı da pusulalarda hafif bir mıknatıs, sürtünmenin olmadığı bir yatağa ihtiyacı vardır. Bu şekilde olmadığı zaman dünyanın manyetik alanı pusulanın iğnesini döndürmeye ve çalışmasına yetmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder