Paleontoloji Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 05, 2018

Paleontoloji Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Paleontoloji Nedir? 

Paleontoloji kavramı en basit bir şekilde açıklanacak olunursa, karşımıza eski varlık bilimi tanımı çıkmaktadır. İnsanlık ve bilim var olduğundan beri, bilimin her dönemde merak ettiği sorulardan birisi olan dünyanın yaşı sorusu, bilim adamlarını bu yönde araştırmaya itmiştir. Bu yönde yapılan araştırmalara bağlı olarak net bir sonuç çıkmasa da, bilim insanları dünyanın yaşının 4.5 milyar olduğunu düşünmektedir. Paleontoloji, dünyada yaşamın var olduğu günden günümüze kadar yaşamış olan canlıları incelemektedir. Canlı araştırmaları yüz binlerce yıl öncelerine dayanan paleontoloji bilim dalı, yapmış olduğu araştırmalarla bilinen insanlık tarihini değil aslında dünya tarihini aydınlatmaya çalışmaktadır. Bu bilim dalının çalışmasını sağlayan nokta ise, fosillerdir. Fosiller araştırmalara kaynaklık etmektedir. Bakıldığında özellikle oldukça eski bir zamanda yaşamış canlı varlıkları inceleyen bir bilim dalı olarak gözükse de, aslında durum tam olarak böyle değildir.


Paleontoloji, biyoloji biliminin canlı olarak tanımladığı bütün varlıkları inceler. Bu açıdan bakıldığında canlıları inceleyen bu bilim dalı, oldukça geniş bir inceleme alanına sahiptir. Ve de birçok bilim dalıyla birlikte çalışmalarını yürütmektedir. Paleontoloji bilim dalı, araştırmalarını yürütürken yeryüzünün farklı katmanlarında bulunan fosillerini inceleyerek, dünyada yaşamın var olduğundan beri yaşamış olan eski canlılar hakkında bilgiler edinme amacı gütmektedir. Bakıldığında geçmişte yaşamış olan canlıları araştırmak, paleontoloji biliminin birçok bilim dalıyla birlikte ortak bir şekilde çalışmasına neden olmuştur. Bu bilim dalları, jeoloji, zooloji, taksonomi, moleküler kimya, jeomorfoloji, ekoloji, biyoloji, klimatoloji ve coğrafya gibi bilim dallarıdır. Çalışmalarını bir çok bilim dalıyla birlikte yürütmekte olan paleontoloji, çoğu zaman araştırmalarında modern bilim dünyasının natüralist bir bakış açısıyla benimsemiş olduğu evrimsel gelişim modelini esas alır.

Paleontoloji Nedir?
Paleontoloji Nedir? 

Paleontoloji biliminin bir diğer adı “fosil bilim”dir. Bu isim, fosillerle oldukça içli dışlı olmasından dolayı bu bilime verilmiştir. Biyoloji biliminin canlı diye tabir ettiği varlıkları inceleyen bu bilimin araştırmış olduğu canlıların çoğu, on binler hatta yüz binlerce yıl önce yaşamış olan canlılardır. Onlardan kalan fosil kalıntıları sayesinde bu canlılar hakkında bilgiler edinilir. Geçmişi bu kadar önceye dayanan canlılar arasından ise akla ilk gelenler olan dinozorlar, paleontoloji biliminde incelenen canlılar arasında yer almaktadır. Jeolojik olarak farklı dönemlerde yaşamış olan canlıların taş kalıntılarını incelemek oldukça güç bir durumdur. Bu nedenle de paleontoloji, modern bilimin teknolojisinden oldukça sık yararlanmaktadır. Bu bilgiye göre, paleontoloji biliminin geçmişe oranla günümüzde daha fazla geliştiği de söylenebilmektedir.

Paleontoloji biliminde, incelenen eski canlıların çoğu ilkel olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun nedeni ise evrim düşüncesidir. Yapılan araştırmalarla canlıların evrimsel gelişimi analiz edilmeye çalışılmaktadır. Araştırılan canlıların türlerini ve zaman içine yaşanan evrimsel gelişimi inceleyen bilim olan fosil bilim, aynı zamanda bu canlıların yaşam alanlarını, nasıl ortaya çıktıklarını ve de dünyadan nasıl silindiklerini de araştırmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder