Nano teknolojinin anlamı nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Nano teknolojinin anlamı nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Nano teknolojinin anlamı nedir?

Nano kelimesinin Yunanca dilinden geldiğini ve dilimizde tekniksel bir kavram olarak kullanılabildiği anlamını görmüş oluruz. Yunancada “Nannos” kelimesinden ayrıştırılmış nano kelimesinin anlamı “cüce” demektir. Günümüzde herhangi bir teknik birimde milyarda birlik bir ifadeyi açıklayabilmek adına kullanılmaktadır. Örneğin; metrelik ölçümün milyarda bini bir nanometredir. Nano teknoloji ve nano bilim ifadeleri, 1-100 baremi arasındaki nanometrik boyutlardaki maddelerin kolaylıkla anlaşılabilmesi, atomik olarak daha işlevsel hale getirilmesi için insanoğlunun kullanmaya başladığı teknolojik birimlerdir.


Buradan çıkacak sonuç, kısaca moleküllerin ve atomların en küçük birimsel ifadelerini yapabilmek ve her maddeyi atomsal boyutuyla ele almak için kullanılan birimlerin nano teknoloji içerisinde incelendiği durumudur. Yani bilimsel süreçlerde nano teknoloji ürünleri yaratılırken, ele alınan maddelerin atomlarının üzerine yeni atom yapıları değiştirilerek olumlu anlamda yeni moleküler yapılar yaratılabilmekte, doğanın bizlere sunduğu atomik dizilimi kopyalayabilme imkanı kurallarıyla yerine getirilirse maddelerden daha değişik yeni maddeler yaratma imkanı da oluşabilmektedir.

Nano teknolojinin anlamı nedir?
Nano teknolojinin anlamı nedir?

Nano teknolojinin kullanım alanları
Konuyla alakalı karşımıza çıkan ana sektörler; çevre sektörü, enerji sektörü, imalat sektörü, malzeme sektörü, uzay araştırmaları sektörü, havacılık sektörü, tarım sektörü, biyoteknoloji sektörü, sağlık sektörü, bilgisayar teknolojileri sektörü ve nano elektrik sektörüdür.

Nano teknoloji niçin kullanılmaktadır?
Nano parçacıklar ele alındığında, kendilerinin genelde büyük çaplı yüzeysel alanları ve küçük çaptaki ebatları neticesiyle birbirlerinden ayrılabildikleri durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü bir maddenin ebatsal boyutu, onun tepkimelerine de otomatikman yansımaktadır. Örnek verecek olursak, bir kum tanesi ile bir kayayı karşılaştırdığımızda; her ikisi de öz olarak aynı maddeden gelmiş olsalar da büyüklükleri neticesinde aynı fiziksel rahatlığı gösterememektedirler.

İşte bu tip ayrışmaları daha minimum seviyede tutup daha fayda temalı işler yapmak isteyen nanoteknoloji mühendisliği, nanoteknoloji örnekleri denilebilecek pek çok faydalı işlev gören madde yaratmakla uğraşmaktadırlar. Böylelikle nano parçacıkların hem şekilleri hem de boyutları kontrol altına alınarak, her ne tip ürün olursa olsun kendisi için imkansız görülebilen hareket kabiliyeti ve yeni özellikler kendilerine kazandırılmaktadır.

Konuyla ilgili verilebilecek bir başka örnek de gümüş alaşımlı nano parçacıklarının gümüşün büyük halinden çok daha iyi derecede antibakteriyel özelliklere sahip olabilmesi durumudur. Gümüş alaşımlı nano parçacıklar, bakterilerle karşılaştıklarında onların hücre yüzeylerine bir nevi yapışarak hücrelerinin içine gümüş iyonları bırakmaktadırlar. Burada görev alan milyonlarca nano parçacığı bir araya getirilip bir yüzey alanı oluşturulduğunda ise, normal şartlarda büyük sayılabilecek sıradan bir gümüş parçasından daha geniş bir alan kapladıklarının görülebilmesi mümkündür. Yani her ne kadar küçük ve az gözükseler de, aslında çok daha fazla fayda sağlayabilmekte ve çok daha fazla alanı antibakteriyel etki altına alabilmektedirler.

Nano teknolojinin yaşamımıza katacağı şeyler
İnsanoğlunun nano teknolojiyle yakından ilgilenmesi kuşkusuz ki yakın gelecekte insan türünün hayatını daha kolay ve daha ayrıcalıklı yaşaması adına oldukça etkili çözümler sunacaktır. Örnek verilecek olursa; dünya üzerindeki insanların bütün maddi manevi birikimlerinini bilgilerinin vb. detaylarının bir kart içerisinde biriktirildiğini öne sürelim. Bu kartın da kimlik kartı yerine kullanılacağını varsayalım. Dünya genelinde bir daha asla parasal düzene gerek kalmadığı için bütün işlemlerin bu kartlar üzerinden döndüğü, sınav bilgileri, okul bilgileri, iş yeri bilgileri, sigorta bilgileri, kurs bilgileri ve daha onlarca aklınıza gelebilecek bilgi birikiminin bu kartlara yüklenmesiyle insanların hayatında ne gibi kolaylıklar yaşanacağını tahmin etmek çok da zor olmamaktadır.

Bir sağlık kontrolüne gittiğinizde sizlerin geçirdiği hastalıklar, hala sahip olduğunuz hastalıklar, kontrol belgeleriniz, genel sağlık durumunuzun özeti hatta aile üyelerinizin geçmişte geçirdiği hastalık belgeleri ve bunlardan sizi etkileyecek olanların rapor olarak dökümlü olan hallerinin bu karttan okunabildiği bir sistemin meydana gelmesi şimdilik çok ütopik bir fikir gibi görünse de, aslında nano teknoloji alanında çalışan ve ger gün bir ileri adım gidebilen bilim insanları sayesinde bu tip durumların gerçekleşebilmesi insanoğlu için hiç de uzakta olan günler değildir

Günümüzde kullanılan nano teknoloji ürünleri örnekleri
Bilim insanlarının yavaş yavaş hayatımıza soktukları nano teknoloji ürünlerinden bazılarını şu şekilde örnekleyebiliriz; kir tutmayan mutfak yüzeyleri, kir tutmayan küvetler, kir tutmayan lavabolar, kir tutmayan kumaşlar, ıslanmayan kumaşlar, ütü gerektirmeyen kumaş çeşitleri, bakterileri öldüren filtreler, mikrop öldüren sabunları, antibakteriyel kremler vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder