Metabolik Sendrom Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Metabolik Sendrom Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Metabolik Sendrom Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Modern yaşam hastalığı olarak da düşünülen Metabolik sendrom, birtakım hastalıklara yakalanma olasılığını yaşla birlikte artıran bir durumdur. Risk faktörleriyle birlikte en önemli belirtileri ve Metabolik sendrom nedir gibi çok önemli sorularında yanıtlarını hemen verelim. Diyabet, kalp hastalıkları, tansiyonun yanı sıra kolesterol ve obezitenin eşlik ettiği kümelenmiş hastalıklar grubuna Metabolik sendrom denir. Özellikle, hastalarda kolesterol yüksekliği ve tansiyon gibi belirtiler görülmekle birlikte kan şekeri sınırında yükseliş ve bel çevresinde genişleme görülmektedir. Tehlikeli sonuçlara neden olan Metabolik sendrom kalp krizi, inme gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle metabolik sendroma yönelik birtakım önlemler almakta son derece fayda vardır.


Metabolik Sendrom Olasılığını Artıran Hastalıklar

Metabolik Sendrom Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Metabolik Sendrom Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Metabolik sendrom özellikle, sosyoekonomik şartların düzelmesiyle ve hazır gıdaların tüketilmesinin yanı sıra durağan yaşamın getirdikleriyle görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Aynı zamanda obezite, insilün direnci, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği de oldukça hastalığı tetiklemektedir. Karaciğer yağlanması ve buna bağlı olarak siroz, böbrek yetersizliği diğer tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca kalp damarlarındaki tıkanıklık, beyin damarlarındaki tıkanıklık ve uyku- apne sendromu da metabolik sendrom ile ilişkilendirilen durumlar arasındadır.

Metabolik Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

Birden fazla hastalığı beraberinde taşıyan ve tek başına bir hastalık olmayan metabolik sendromun tedavisi nasıl yapılır hemen öğrenelim. Metabolik sendrom tedavisinde öncelikli hedef şeker hastalığının kontrolü ve şişmanlık söz konusu ise şişmanlığa yönelik tedaviyle başlar. Hastaların yaşam şeklinde ve beslenme alışkanlıklarında birtakım değişikliklerin uygulanması hekimler tarafından önerilmektedir. Özellikle, egzersiz ve sigara, alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçilmesi istenilmektedir.

Ayrıca, hastanın yaş ve hastalık kriterlerine göre birtakım egzersizler önerilmektedir. Hastaların metabolik sendrom durumunda düzenli yürüyüşler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Böylece hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğini de kontrol altına alması mümkün olacaktır. Bununla birlikte, kan şekerinizi de düzenlemek adına egzersiz programları ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmenizin büyük faydası olacaktır. Özetle metabolik sendrom tedavisinde düzenli bir hayat, dengeli beslenme ve yeterince egzersiz yapılması son derece önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder