Memede Kist Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Memede Kist Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Memede Kist Belirtileri ve Tedavisi

Memede kist, çoğu zaman sağlığı tehdit eden bir risk içermemektedir. Kansere yol açmaz. Ancak tehlikeli olabilecek bazı kitleler meme kistine benzeyebileceği için, uzman bir doktora belli aralıklarla görünmekte fayda vardır. Doktorunuz böylece bu kitlenin kanserli bir doku olup olmadığını tespit etmeye çalışacaktır.


Ama hemen endişelenmeyin çünkü memedeki bu kitlenin kanser olma ihtimali çok düşüktür. Muhtemelen sadece bir kist olan bu kitle çoğu zaman ağrı bile yapmaz.

Memede Kist Belirtileri ve Tedavisi
Memede Kist Belirtileri ve Tedavisi

Memede Kist Belirtileri
Memede kist, içi sıvı dolu keseciklerdir ve çoğu zaman zararsızdır. Kişiye vereceği rahatsızlık miktarı genellikle memede kistin boyutuna bağlıdır. Memede kist küçükse, kişi varlığını fark etmeyecektir. Ancak özellikle büyük olan kistler aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

Yumuşak, yuvarlak, kenarları belli, hareket edebilir bir yumru
Memede kistin çevresinde ağrı veya hassasiyet (bazen)
Meme boyutunun büyümesi
Memede kist boyutunun, adet döngüsünün farklı evrelerine bağımlı olarak değişkenlik göstermesi
Memede kistlerin çoğu o kadar küçüktür ki, ancak ultrason taramalarında fark edilebilir. Bu kistlerin sadece dörtte biri el ile hissedilebilecek kadar büyümektedir. Meme kisti çok yaygın bir durumdur, 35-50 yaş arasındaki her üç kadından birinde görülmektedir.

Memede Kist Neden Olur?
Memede kistin neden ortaya çıktığı henüz kesin olarak saptanamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar aşağıdaki kişilerde memede kist görülmesi riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor:

Menopoza girmek üzere olanlar
45-55 yaş arası kadınlar
Hormon tedavisi görenler
İyot yetmezliği nedeni ile tiroid sorunları yaşayanlar (tiroid sorunları, fibrokistik meme hastalığına yol açabilir)
Çay, kahve, çikolata gibi içeriğinde metilksantin bulunan gıdaları çok fazla tüketenler
Memede Kist Tedavisi
Memede kist küçükse doktorlar herhangi bir müdahale önermeyecektir. Sadece belli zaman aralıklarıyla gözlem altında tutacaklardır. Ancak aşağıdaki durumlarda müdahale önerilebilir:

Memede kist büyükse
Ağrı veya hassasiyet gibi belirtilere neden oluyorsa
Kişide görünüş vb. nedenlerle endişeye yol açıyorsa
Memede kist içerisindeki sıvı, katı materyal içeriyorsa
Kist duvarının kalınlığı her bölgede eşit değilse
1) İğne İle Boşaltım
Doktor iğne ile memede kiste girerek içindeki sıvıyı çeker. Bu işleme ince iğne aspirasyonu denmektedir. Son derecede kolay, kısa süreli ve açık yara bırakmayan bir müdahaledir. Ancak içindeki sıvı boşalan kistin zamanla tekrar dolma riski vardır.

2) Ameliyat
Aşağıdaki durumlarda memede kistin cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir:

İnce iğne aspirasyonundan sonra memede kist tekrar büyümüşse
İnce iğne aspirasyonu esnasında drene edilen sıvıda çok miktarda kan varsa
Memede kist çok büyükse ve ağrıya neden oluyorsa
3) Ev Tedavileri
Doğru Sütyen Seçimi: Çok dar veya balenli sütyen tercih etmeyiniz. Yol açtıkları baskı, memede kist çevresinde bulunan ve kist içindeki sıvıyı azaltan lenf bezlerine engel olabilir. Sağlam, kaliteli ve uygun ebatta sütyen kullanın.

Tuz Tüketimini Azaltın: Tuz, içerdiği sodyum yüzünden vücudun su tutmasına neden olur. Bu durum memede kistin ortaya çıkmasına veya içindeki sıvının artarak büyümesine yol açabilir. Cips veya konserve gibi ekstra tuz içerebilecek gıdalar tüketmeyin.

İyotça Zengin Beslenin: Fibrokistik memeden korunmak için yeterince iyot tüketilmelidir. İyot deniz ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinden elde edilebilir. Tuz tüketimi artırılmamak şartı ile, iyotlu tuz tüketilmelidir.

4) Bitkisel Uygulamalar Ve Diğer Tedaviler

Bir miktar ılık suya on damla lavanta yağ özü ve üç damla papatya yağ özü damlatın. Temiz bir parça bezi bu suya batırarak memede kist üzerine uygulayın. Bu uygulama sayesinde memede kist küçülebilir ve yeni kist oluşumlarının önüne geçilebilir.

Çay, kahve ve çikolata tüketimini azaltın
Soğuk veya sıcak uygulama sayesinde ağrıdan kurtulabilirsiniz.
Eşek otunun, içerdiği gama lioneik asit sayesinde memede kist oluşumunun önüne geçebileceği düşünülüyor. Bitkisel takviyelerini deneyebilirsiniz.
Bir adet lahana yaprağını göğsünüzün ölçüsüne göre keserek en az yarım saat süre ile uygulayın.
Bir çorabın içine yerleştirerek tavada veya fırında ısıttığınız pirinci memede kist üzerine uygulayın. Ağrı söz konusu ise rahatlatacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder