Med-Cezir (Gel-Git) Santrali Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Med-Cezir (Gel-Git) Santrali Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Med-Cezir (Gel-Git) Santrali Nedir?

Günümüzde hidroelektrik santralleri ile su enerjisinden faydalanmaktayız. Hidroelektrik santralinin haricinde Med-Cezir olayı ile de su enerjisinden faydalanmak mümkündür. Dünya ile Ayın çekimi arasında suyun denge sağlaması için suların kabarıp tekrar inmesine Med-Cezir olayı denir ve bu olay günde iki defa gerçekleşir. Med-Cezir olayından faydalanmak için okyanusun koy formundaki sahiline bir baraj yapılmalıdır.


Med esnasında su yükselir ve türbinden geçerek baraja dolar. Cezir esnasında ise barajdaki su tekrar türbinden geçerek denize geri döner. Bu olaylar süresince türbin çalıştığı için elektrik üretilmiş olur.

Med-Cezir (Gel-Git) Santrali Nedir?
Med-Cezir (Gel-Git) Santrali Nedir?

Med-cezir enerjsinden faydalanılabilecek yer sayısı Dünya üzerinde çok azdır. Ancak yeni teknolojik gelişmeler sayesinde verimlilik arttırılmaya çalışılmaktadır. 

Elektrik üretiminin sürekli olmaması Med-Cezir enerjisi santrallerinin dezavantajıdır. Ülkemiz, Med-Cezir enerjisinden faydalanmak için uygun değildir.

İlk Med-Cezir enerjisi istasyonu Fransanın Manş kıyılarında St. Maloda Rance ağzında yapılmıştır. Fransa’nın Atlantik sahilinde her biri 10 MW gücünde 24 adet santral vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder