Karbalex Retard 600 mg Tablet - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 09, 2018

Karbalex Retard 600 mg Tablet

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Karbalex Retard 600 mg Tablet

Endikasyon Bilgisi :
İlacın Etken Maddesi Karbamazepin’ dir. Karbalex Retard 600 mg Tablet, hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti gibi) ve ağrıya sebep olan beyindeki sinir uyartılarını yavaşlatarak, istem dışı kasılmaları durduran ve önleyen bir ilaçtır. Tonik-klonik (grand mal) epilepsi (sara)  nöbetlerinin ve kompleks parsiyel nöbetlerin kontrol altına alınması; akut mani ve bipolar bozuklukları önleme ve oluşumlarını azaltma; şeker hastalığının sebep olduğu sinir ağrıları; trigemina sinirin (5. kafa siniri) bir veya daha çok dalında nedeni bilinmeden veya MS hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı durumlarda ve alkolü bırakma (alkol yoksunluk) sendromu durumlarında kullanılır.


Karbalex Retard 600 mg Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:
İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
Hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti gibi) ve ağrıya sebep olan beyindeki sinir uyartılarını yavaşlatarak, istem dışı kasılmaları durduran ve önleyen bir ilaçtır.

Karbalex Retard 600 mg Tablet
Karbalex Retard 600 mg Tablet

Son 14 gün içinde MAO inhibitörü grubuna ait bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız.
İlacın kullanımı vücutta enfeksiyonlarla savaşan kan hücrelerinin azalmasına sebep olabilir. Bu durum yaralanmalarda daha kolay kanamalara ve  etrafınızdaki hasta veya enfeksiyonlu kişilerden daha kolay hastalık kapmanıza sebep olabilir. İlacın kullanımı sırasında kan değerlerinizin çok fazla düşmediğinden emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırmalısınız.

Eğer trisiklik antidepresanlara aşırı duyarlılık; atriyoventriküler blok; geçmişte yaşanmış kemik iliği depresyonu; geçmişte yaşanmış akut intermittent porfiri öyküsü durumlarından herhangi biri ya da bir kaçı var ise bu ilacı kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında alkol almaktan kaçınınız. Alkol kan seviyelerinde değişikliklere yol açabilir. Ayrıca nöbet geçirme riskini de yükseltebilir.
İlacın rahatsızlığınızı iyileştirdiğinden emin olabilmeniz için düzenli olarak kan tahlilleri yaptırınız.
İlacı kullanırken  kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklikler, panik ataklar, uyku sorunları, alıngan, telaşlı, heyecanlı, sarılgan, huzursuz, agresif, ruhsal ve fiziksel olarak kendini hiperaktif hissetme gibi yeni yada daha da artan rahatsızlıklara sahipseniz  derhal doktorunuza başvurunuz.
İlacı hastalık nöbetleriniz için kullanıyorsanız kendinizi iyi hissetseniz bile ilacın alımına devam ediniz. İlacın alımını durdurursanız hastalık nöbetlerinizde artış görülebilir.
İlacın kullanımı kan şekerinizi düşürebilir. Eğer şeker hastası iseniz, ilacı kullandığınız süre boyunca kan şekerinizi düzenli aralıklarla ölçtürünüz.

Yanınızda acil durumlar için bu ilacı kullandığınızı belirten kimlik kartı ve bilgilendirme bilekliği taşımalısınız.

Karaciğer hastalığı ve  böbrek hastalığı; kalp hastalığı veya kalp tıkanması; porfiri; lupus; göz tansiyon(glokom), geçmişte yaşanan ruhsal bir hastalık gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz  bu ilacı kullanmadan önce muhakkak doktorunuzu bilgilendiriniz, ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına ve spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
İlacın kullanımı doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir ve bu durum gebelikle sonuçlanabilir. İstenmeyen bir  gebeliği önlemek için hormonal olmayan kondom, diyafram, spermisid gibi  doğum kontrol yöntemlerini uygulamalısınız.

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına maruz kalmayınız. Çünkü bu ilaç güneş ışınlarına karşı sizi daha hassas bir hale getirebilir ve güneş yanıklarına sebep olabilir.
Eğer düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız ( anksiyete ilaçları, depresyon ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları,  alerji ilaçları, uyku ilaçları, ağrı kesiciler, narkotik ağrı kesiciler gibi) bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. İlacınızı bu ilaçlarla birlikte kullanmak uyku halini daha da artıracaktır.

Düşünce ve reaksiyonlarınızı bozacak yan etkilere sahiptir. Araç veya makine kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren aktivitelerde dikkatli olunuz.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuza danışmadan  kullanmayınız.

Karbalex Retard 600 mg Tablet’in kullanım Şekli:
Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte tok karnına alınız.
İlacın Olası Yan Etkileri :
Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
Mide bulantısı, kusma, sersemlik hissi, uyku hali, kilo alma, huzursuzluk ve yerinde duramama yaygın görülen yan etkilerdir.
İlaç Etken Maddesi: Karbamazepin

İlaç Marka İsmi:  Karbalex Retard 600 mg Tablet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder