Kan Grubuna Göre Beslenme - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 03, 2018

Kan Grubuna Göre Beslenme

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kan Grubuna Göre Beslenme 

Kan grubuna göre beslenme son dönemde moda diyet eğilimleri içinde yer alan diyet türlerinden bir tanesi… Bu beslenme düzeninin oluşturulmasında en büyük etken her kan grubuna özel besin maddelerinin bulunması ve bazı maddelerin farklı kan grubundaki kişilere zararlı olduğu düşüncesidir. Kan grubuna göre beslenme düzeninin ortaya çıkışı ise bayağı eskilere dayanmaktadır. Tarihi 1840’lara dayanan bu beslenme şekli, bilimsel olarak kesinliğe ulaşmadığı için beslenme uzmanlarınca ve doktorlarca çok da önerilmeyen bir diyet programı olarak değerlendirilmektedir. Kan grubuna göre oluşturulan beslenme düzeninde, her kan grubuna özel yararlı ve zararlı yiyecek grupları oluşturulduğu bilinmektedir. A, B, AB, O kan gruplarına özel hazırlanmış diyet programında yenilmesi ve yenilmemesi gereken yiyecek grupları listelenmiştir.


1.1.A Kan Grubuna Sahip Kişiler İçin Beslenme ve Egzersiz Programı

Kan Grubuna Göre Beslenme
Kan Grubuna Göre Beslenme

1.1.1.A Kan Grubuna Sahip Kişilere Yararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler: Doğal ve organik besinlerin bu kan grubuna mensup kişiler için büyük önem taşıdığı belirtilmektedir.
En önemli besinler: Sebzeler.
Sebzelerin tüketim şekli: Hem çiğ hem de pişmiş.
Tavsiye edilen en önemli sebze: Sarımsak
Tavsiye edilen meyveler: Vişne, erik, greyfurt
Tavsiye edilmeyen meyveler: Tropik kökenli meyveler

Diyet Listesinde Bulundurulması Gereken Besinler: Mercimek, mantar, soya fasulyesi, kahve (günde iki fincanı geçmeyecek şekilde), yeşil çay, muz, mandalina, portakal, limon, tahıl (buğday yerine pirinç), somon, mezgit, ton balığı gibi balık türleri (haftada 2-3 kez, haşlama ya da fırında), havuç, bal kabağı, ıspanak, tatlı patates, zeytinyağı, soğan, çam fıstığı, haftada iki yumurta.

1.1.2. A Kan Grubuna Sahip Olan Kişilere Zararlı Yiyecekler:�Diyet Listesinde Bulundurulmaması Gereken Besinler: Kırmızı et ve tavuk, beyaz etli balıklar, süt ve süt ürünleri. (Mide asitlerinin azlığı nedeniyle çektikleri sindirim problemleri bu kan grubundaki kişiler için süt ürünlerinin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektirmektedir.) buğday, buğday kepeği, mısır nişastası, buğdaydan yapılmış ve yüksek proteinli ekmekler, domates, kızarmış sebzeler, portakal, portakal suyu, gazlı içecekler (soda ve maden suyu dâhil)

1.1.3 A Kan Grubuna Sahip Olan Kişilere Özel Egzersizler: A kan grubuna sahip olan kişiler için tavsiye edilen egzersizler: esneme hareketleri, yüzme, tempolu ve hızlı yürüyüş, aerobik, dans.

1.2. B Kan Grubuna Sahip Kişiler İçin Beslenme Ve Egzersiz Programı

1.2.1. B Kan Grubuna Sahip Kişilere Yararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler: B kan grubuna sahip kişiler için hem etçil hem de otçul beslenmenin büyük önem taşıdığı belirtilmektedir.
En önemli besinler: Yabani Hayvan Etleri ve Süt ürünleri
Tavsiye Edilmeyen Et Grupları: Beyaz Et ve Tavuk
Tavsiye Edilen Balık Türleri: Alabalık, sardalye, levrek
Tavsiye Edilen Meyveler: Muz, karpuz, üzüm, erik, vişne, incir, ananas
Tavsiye Edilen Sebzeler: Fasulye, patlıcan, havuç, patates, maydanoz, karnabahar, lahana, kereviz, havuç, yeşillikler
Diyet Listesinde Bulundurulması Gereken Besinler: Hindi eti (Tavuk ve balık yerine), süt, taze yumurta, peynir, ceviz, zeytinyağı, pirinç, buğday, yulaf, kahve, bitki çayları (özelikle yeşil çay).



1.2.2. B Kan Grubuna Sahip Kişilere Zararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler: Diyet Listesinde Bulundurulmaması Gereken Besinler: Tavuk eti, dondurma, kabuklu deniz ürünleri, Hindistan cevizi, domates salçası, çavdar, susam, mısır.

1.2.3. B Kan Grubuna Sahip Kişilere Özel Egzersizler: �Tırmanma, aerobik, yüzme, bisiklet, golf, tenis

1.3. AB Kan Grubuna Sahip Kişiler İçin Beslenme Ve Egzersiz Programı

AB kan grubuna mensup kişilerin kesinlikle tüketmemesi gereken besinler arasında deniz ürünleri gelirken hindi ve keçi eti en yararlı besinler arasında yer almaktadır.

1.3.1. AB Kan Grubuna Sahip Kişilere Yararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler:

En yararlı besinler: Yoğurt, beyaz peynir, eski kaşar, keçi sütü ve peyniri, koyun sütü ve peyniri.
Tavsiye Edilen Sebzeler: Brokoli, sarımsak, kereviz, soğan, marul, semizotu, çiğ ıspanak, karalâhana, salatalık, patlıcan, kırmızı pancar, beyaz lahana, deniz lahanası, maydanoz, havuç, pazı, yeşil yapraklı sebzelerin hepsi, börülce, fasulye, ayçiçeği çekirdeği, her çeşit biber, turp, enginar.
Tavsiye Edilen Meyveler: Greyfurt, incir, üzüm, vişne, kiraz, limon, mürdüm eriği, yerelması, ananas, karpuz.
Diyet Listesinde Bulundurulması Gereken Besinler: Zeytinyağı, ceviz, ceviz yağı, zencefil, ginseng, yerfıstığı, papatya, kuşburnu, kimyon, yeşil çay, keten tohumu, yeşil mercimek, pekmez. İngiliz tuzu (magnezyum sülfat), koyun ve hindi eti hariç her tür et, deniz hayvanları, mısır ve ürünleri, çavdar, susam ve ürünleri, buğday, esmer buğday, yumurtanın beyazı.

1.3.2. AB Kan Grubuna Sahip Kişilere Zararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler:

Diyet Listesinde Bulundurulmaması Gereken Besinler:
Hazır yiyecek ve içecekler, bayat yiyecekler, jelâtin, siyah çay, kahve, portakal ve suyu, nar ve suyu, aloe vera, dondurma, süt, tereyağı, gazlı içecekler ve midede gaz yapan bütün besinler, işlem görmüş kırmızı et, domates salçası, pul biber, börülce, her türlü biber, katı ve sıvı yağ, ay çekirdeği,
Tavsiye Edilmeyen Meyveler: Muz, avokado, portakal, nar, Hindistan cevizi,

1.3.3. AB Kan Grubuna Sahip Kişilere Özel Egzersizler: Bisiklet, yüzme, aerobik, dans

1.4. 0 (Sıfır) Kan Grubuna Sahip Kişiler İçin Beslenme Ve Egzersiz Programı

1.4.1. 0 (Sıfır) Kan Grubuna Sahip Kişilere Yararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler: Eski Türk kültüründeki avcılık ve toplayıcılık yani hayvan avlayarak onun etini yeme alışkanlığı 0 grubu insanları için bire bir uyumlu görünmekte, bu yüzden bu grup için en faydalı yiyecekler arasında etler yer almaktadır. Bu kan grubuna sahip kişilerin hayatlarını et ağırlıklı beslenme ve yoğun hareket ile idame ettirmeleri gerektiği belirtilmektedir.
En yararlı besinler: Kırmızı et, kümes hayvanları, balık.
Tavsiye Edilen Sebzeler: karalâhana, ıspanak, brokoli, adzuki fasulyesi, börülce, enginar, kıvırcık, hindiba, lahana, biber, yeşil lahana, karahindiba, tatlı patates, bayır turpu, marul, maydanoz, zencefil, kabak, yosun, turp, kırmızı deniz otu.
Tavsiye Edilen Meyveler: Yaban mersini, muz, kiraz, mango, erik, incir, kuru erik.
Diyet Listesinde Bulundurulması Gereken Besinler: Deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz, karaciğer, kırmızı et, kalp, dana karaciğeri, biftek, kuzu, koyun, levrek, morina, dil balığı, tirsi balığı, tatlı su levreği, mersin balığı, alabalık, keten tohumu yağı, kabak çekirdeği, ceviz, essene ekmeği. Arnavut biberi, zerdeçal, köri, ananas suyu, mango suyu, kara kiraz suyu, soda, maden suyu, yeşil çay, meyve çayları (kuşburnu, dut, ıhlamur, zencefil, şerbetçiotu, karahindiba), uskumru, turna balığı, sardalye, kılıç balığı, sarı levrek, kavrulmamış kabak çekirdeği, ceviz.
Tüketilmesi Haline Kilo Aldıran Besinler: Tahıl, ekmek, baklagiller (kilo alımına yol açar), süt ve süt ürünleri, buğday, makarna,



1.4.1. 0 (Sıfır) Kan Grubuna Sahip Kişilere Yararlı Olarak Belirtilen Yiyecekler: Diyet Listesinde Bulundurulmaması Gereken Besinler: Salam, sosis gibi karışık et ürünleri, süt ürünleri, zeytin ve keten yağı hariç rafine edilmiş yağlar, hazır turşu, dondurma, yer fıstığı, siyah çay, kahve, domates salçası, sirke, tatlandırıcılar
Tavsiye edilmeyen sebzeler: Karnabahar

1.4.2. 0 (Sıfır) Kan Grubuna Sahip Kişilere Özel Egzersizler: Ağırlık kaldırma, aerobik, yüzme

Kan Grubuna Göre Beslenmeye Dair Son Söz

Unutulmamalıdır ki burada verilen beslenme düzenine dair ayrıntılar, kan gruplarının genel özellikleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Aileden gelen herhangi bir rahatsızlık, kişinin sahip olduğu rahatsızlıklar, beslenme düzenine dair alışkanlıkları, herhangi bir besin maddesine karşı alerjisi olup olmadığı kişilerin beslenme düzenini, kilo kontrolünü önemli ölçüde etkilemektedir. Kan grubuna göre beslenme düzeni oluşturmak isteyen kişiler, öncelikle şeker, tansiyon, hipertiroidi gibi hastalıkları olup olmadığını öğrenmeli, bu beslenme düzenini uygulamaya koymadan önce kesinlikle bir uzman görüşü almalıdır.

Kan grubuna uygun diyete göre et yemeyi bırakan bir kişinin kansızlık yaşayabileceği ya da etçil beslenmeye ağırlık veren bir kişinin kalp ve damar hastalıkları ile karşılaşabileceği unutulmamalıdır. En güzel beslenme şekli, vücudunuzun ihtiyacına göre beslenme şeklidir. Sağlıklı ve ideal kiloya ulaşarak güzel bir yaşam geçirmek için dengeli beslenme en başta gelmektedir. Besin maddelerinin bilinçsiz ve fazla tüketimi vücutta çeşitli hastalıklara yol açabileceği gibi yetersiz beslenme de vücut direncini düşürmekte ve depresyona davetiye çıkarmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder