İntestinal Metaplazi Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 27, 2018

İntestinal Metaplazi Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İntestinal Metaplazi Belirtileri ve Tedavisi

İntestinal metaplazi, çoğu zaman reflü veya gastrit nedeni ile ortaya çıkan hücre bozulmasıdır. İlerlemiş vakalarda tedavi için cerrahi müdahale gerekli olur.


İntestinal metaplazi, yemek borusu veya mide yüzeyindeki epitelyum hücrelerinin şekil değiştirerek bağırsak dokularına benzemesi durumudur. Başlangıçta ince bağırsak dokularına benzerken, müdahale edilmezse kalın bağırsak dokularına dönüşmeye başlar. Bu değişimin geri dönüşü yoktur.

İntestinal Metaplazi Belirtileri ve Tedavisi
İntestinal Metaplazi Belirtileri ve Tedavisi

İntestinal Metaplazi Belirtileri
İntestinal metaplazi genellikle şiddetli belirtilere yol açmaz. Bazı vakalarda aşağıdaki belirtilerle ve sindirim sistemi sorunları ile karşılaşılabilir:

Mide Yanması: Üst karında, göğüs kemiğinin arkasında yanma veya ağrı hissi oluşabilir. Bu durum, kişi yemekten sonra öne doğru eğildiğinde şiddetlenebilir.

Yutkunma Güçlüğü: Yemek borusunda intestinal metaplazi varsa, lokmalar yutulduğunda boğazda takılma hissi oluşması ihtimali yüksek olur. Bu durum yutkunma güçlüğüne yol açar.

Hazımsızlık: Midedeki yiyecek ve içecekler ağza gelip durabilir, bu durum ağızda garip veya kötü bir tat kalmasına neden olabilir.

Kusma: Yemek borusu yüzeyindeki aşınma kusmaya yol açabilir. Bu aşınma kanamaya yol açarsa kan kusmak da mümkün hale gelebilir.

Dışkıda Kan: Sindirim yüzeylerindeki aşınmaların yol açtığı kanamalar dışkıda kan görülmesine yol açabilir. Bu durumda dışkı genellikle kahverengidir, ancak kanama şiddeti artarsa kırmızı da olabilir.

İntestinal Metaplazi Neden Olur?
1) Mide Reflüsü
Mide reflüsü, mide ile yemek borusunu ayıran kapakçığın tam kapanmaması nedeniyle mide asidinin yukarı çıkması sonucu ortaya çıkar. Mide asidinin aşındırma etkisi sürekli olunca, yemek borusu yüzey dokuları değişime uğramakta ve intestinal metaplazi ortaya çıkmaktadır.

Aşağıdaki etkenler reflüye yol açabilir:

Sigara
Aşırı kilo
Sağlıksız beslenme
Ibuprofen, aspirin gibi steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesicilerin (NSAID) sürekli kullanımı
Mide fıtığı
Uzun dönemli reflüsü olan kişilerin %10-15’inde intestinal metaplazi görülmektedir.

2) Gastrit
Midenin yüzeyindeki mukoza tabakasında iltihaba yol açan gastrit, intestinal metaplaziye yol açabilir. Gastrite yol açan bazı nedenler şunlardır:

H. Pylori bakterilerinin neden olduğu mide iltihapları
Çok fazla alkol tüketmek
Ibuprofen, aspirin gibi NSAID ilaçların düzenli olarak kullanılmaları
Büyük bir ameliyat, tehlikeli bir yaralanma gibi ağır stresler
Nadiren otoimmün hastalıklar (bağışıklık sisteminin hatalı hareket etmesi)
İntestinal Metaplazi Tedavisi
İntestinal metaplazi tedavi edilmediği takdirde mide kanseri ile sonuçlanabilir. Bu yüzden tedaviye özen gösterilmeli, doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymalısınız.

1) Reflü Tedavisi
Reflü tedavisinde aşağıdaki müdahaleler uygulanabilir:

Antiasit, aljinat veya proton pompa inhibitörü ilaçları önerilebilir.
Yeme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.
Mide kapakçığı civarındaki kasların gerdirilmesi için cerrahi müdahaleler gerekli olabilir.
Reflü tedavi edilmediği sürece, diğer intestinal metaplazi tedavileri yetersiz kalacaktır. Çünkü mide asidinin aşındırıcı etkisi kaybolmayacak, hastalığın tekrarlamasına yol açacaktır.

2) Gastrit Tedavisi
H. Pylori iltihabı söz konusu ise, antibiyotik önerilecektir. Antibiyotik tedavisinin yanında proton pompa inhibitörü ilaçlar da gerekli olabilir. Stressiz bir yaşam tarzı için gerekli inisiyatif alınmalıdır. Sağlıklı yeme alışkanlıkları da gastrit tedavisi için vazgeçilmezdir.

3) Diyet Önerileri
Aşağıdaki öneriler reflü, gastrit vb. sindirim sorunlarının önüne geçerek intestinal metaplazinin ilerlemesini veya tekrarlamasını engelleyebilir:

Baharatlı, kızarmış veya asitli gıdalar tüketilmemeli, alkolden uzak durulmalıdır.
Çok yağlı gıda tüketilmemelidir.
Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
Kahve ve çikolata mide kapağı çevresindeki kasların gevşemesine ve reflüye zemin hazırlayabilir, azaltılmalıdır.
Ağır öğünler yerine az yemekli ama sık öğünler tercih edilmelidir.
4) Cerrahi Müdahale

İntestinal metaplazi ile değişime uğramış mide veya yemek borusu hücrelerinin eski normal yapılarını kazanmaları mümkün değildir. Erken dönemde teşhis edilen intestinal metaplazi reflü, gastrit vb. hastalık tedavileri ile kontrol altında tutulursa başka bir müdahaleye ihtiyaç duymayabilir. Ancak ilerlemiş vakalarda intestinal metaplazi olan dokuların cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder