Hipoglisemi Diyeti – Ne Yemeli, Ne Yememeli? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Hipoglisemi Diyeti – Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hipoglisemi Diyeti – Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hipoglisemi diyeti olarak sunulan listelerin çoğu birbiriyle çelişen öneriler içerir. Bazısı yüksek protein-düşük karbonhidratlı besinleri tavsiye ederken kimisi düşük protein-yüksek karbonhidratlı besinleri önerir. Ancak her diyette olduğu gibi önemli olan belli prensiplere sadık kalmaktır.


Şunu söylemek gerekir ki Hipoglisemi konusunda uzman olanlar kendilerince işe yarayan ve kanıtlanmış diyetleri tavsiye etmektedirler. Hepsi kendi çerçevelerinde doğru ve mantıklı sayılabilir. Çünkü hepsinde beş büyük tetikleyici unsur kaldırılmıştır:

Hipoglisemi Diyeti – Ne Yemeli, Ne Yememeli?
Hipoglisemi Diyeti – Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Şeker
Un
Alkol
Tütün
Kafein
Ancak en önemlisi her diyeti kişi özel hale getirmektedir. Her vücut farklı ve kendine özgü birer biyolojik organizmadır ve beslenme ihtiyaçlarımız da bu özelliklere göre şekillenir. Doktorların tavsiye ettiği yiyecekler ve diyetisyenlerin önerdiği listeler temel yol gösterici görevi görürler. Biraz zaman, sabır ve yeterince deneme yanılma ile sizin için en doğru diyete kendi vücudunuzun yolladığı sinyalleri dinleyerek ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki prensipleri takip ettiğiniz sürece küçük varyasyonlarla size en uygun diyeti kendiniz oluşturabilirsiniz.

Yapılması Gerekenler
1) Yediklerinizin listesini oluşturun
Bir hafta ila 10 gün boyunca yediğiniz her şeyin listesini tutun. Bir sütunda yediğiniz yemekleri, içtiğiniz içecekleri ve ilaçları not alın. Diğer sütunda tecrübe ettiğiniz belirtileri not alın. Büyük ihtimalle yediklerinizle belirtileriniz arasında bir paralellik fark edeceksiniz. Yeme düzeninizi yavaş yavaş değiştirdiğinizde belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olan failleri saptayın. İlaçlarınızı kullanmayı asla bırakmayın. Belirtilerin ortaya çıkmasına ilaçların sebep olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın. Yediklerinizin listesini tutmak ve sorun çıkaran unsurları saptamak aslında küçük olan bir problemi çözmenin basit ve ucuz bir yoludur.

2) Beş büyük tehlikeden kaçının
En çok sorunu çıkartan beş büyük tetikleyiciyi tamamen hayatınızdan çıkarın: Şeker, un, alkol, tütün ve kafein.

3) Uzmanlardan yardım alın
Bu tetikleyicileri bırakırken çok dikkatli olun. Buna sadece profesyonel yönlendirme yardımıyla siz karar verebilirsiniz. Günde 10 bardak kahve içiyorsanız, bir anda bırakmak yerine günlere ve haftalara yayarak azaltmayı tercih edin. Aynı şey yemekler ve tütün için de geçerlidir. Yukarıdaki ürünlere tiryaki iseniz, özellikle alkolikseniz, doktor yardımı olmadan tek başınıza bırakmayı denemeyin.

4) Sağlıklı alternatifler bulun
Tetikleyici ürünler yerine hemen besleyici, sağlıklı mümkün olduğu kadar doğal ürünler tüketmeye başlayın. Yağsız et, tavuk eti, tam tahıllar, sebzeler ve yenilebilir meyveler tavsiye edilir. “Yiyecek hiçbir şeyim yok!” diyerek moraliniz bozmayın, yiyecek çok fazla şey var.

5) Planlı yiyin
Günde 6 küçük öğün ya da arada atıştırıcılar olmak üzere 3 öğünde yiyin. Fazla yememeye özen gösterin.

6) Hazırlıklı olun
Okulda, işte, evde her an her yerde şeker seviyenizi düzenlemeye hazırlıklı olun. Evde buzdolabında her zaman yenmeye hazır yemek bulundurmalı , işinizde ve arabanızda atıştırmalık yiyecekler tutmalısınız.

7) Meyveye dikkat!
Meyve tüketimine dikkat edin. Hipogliseminin başlangıç ya da en ileri seviyelerindeyseniz hiçbir meyveyi yiyemeyebilirsiniz. Bazıları sadece belli meyveleri yiyebilir. Günlük listeniz size yardımcı olacaktır. Kurutulmuş meyvelerden tamamen kaçının.

8) Doğal şekere de dikkat!
Yediğiniz ve içtiğiniz “doğal” ürünlere dikkat edin. Bazı meyve suları yüzde yüz doğal olsa da çok miktarda şeker içermektedir. Şekerin doğal ya da yapay olması bir şey değiştirmez ve vücudunuz aynı şekilde tepki verir. Şeker şekerdir ve vücudunuz fazlasına reaksiyon gösterir.

9) Kafein içeren ilaçlara dikkat!
Bazı ilaçlar kafein içerebilir. Aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın: Anacin, APC, Caffergot, Coricidin, Excedrin Fiorinal, Four-Way Cold Tablets, Darvon Compound, vb.

10) Size uygun yemekleri keşfedin
Yemek kitaplarından oluşan küçük bir kütüphane oluşturun. Hipoglisemi için yazılmış bir kitap olmak zorunda da değil, birçok yemek kitabında şekersiz ya da az şekerli tarifler bulunuyor.

Yapılmaması Gerekenler
1) Panik yapmayın!
Yemeyi bırakmanız gereken ürünleri fark edince paniğe kapılmayın. Yiyebildiklerinizle devam edin, emin olun fazla fazla bulacaksınız.

2) Unutmayın!
Atıştırıcılar ve yemeklerle hazırlıklı olmayı asla unutmayın. Düzgün bir hipoglisemi diyeti ve ve sağlığınız için bu çok önemli.

3) Atlamayın!
Kahvaltıyı asla atlamayın. Hipoglisemiden muzdarip kişiler için en önemli öğün.

4) Karıştırmayın!
Kendi sağlık durumunuz ve sürecinizi başkaları ile kıyaslamayın. Her metabolizma farklıdır.

5) Takıntı yapmayın!
Diyetinizi takıntıya dönüştürmeyin. Sürekli ne yiyebilirim ve ne yiyemem korkusuyla yaşamak stresinizi ve rahatsızlığınızı artıracaktır.

Hipoglisemi ile ilgili geniş bilgi için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Hipoglisemi belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder