Hamilelikte İshal Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Hamilelikte İshal Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hamilelikte İshal Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte ishal kısaca…
Hamilelikte ishal neden olur? Beslenme düzeninin değişmesi, gebelikle beraber gıda hassasiyetinin artması


Tedavisi: Beslenme değişiklikleri
Ne zaman başlar? Hamilelik başlangıcından birkaç hafta sonra
Ne kadar sürer?1. trimesterde yaygın olarak görülür. Ama beslenmede yapacağınız ayarlamalarla genelde düzeltilebilir.
Normal bir durum mudur? Evet, hamilelik başlangıcında sık rastlanır.
Bebeğe zarar verir mi? Genelde hayır. Ama ishal çok fazla su ve besin öğesi kaybı anlamına gelir. Susuz kalmamaya ve yeterince besin almaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca ishal eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa tedavi edilmelidir.

Hamilelikte İshal Nedenleri ve Tedavisi
Hamilelikte İshal Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte ishal, uzun sürmüyorsa ve diğer bazı belirtilerle birlikte görülmüyorsa endişe gerektirmeyen bir durumdur. Son haftalarınızda iseniz, doğumun yaklaştığının göstergesi olabilir. Doğru gıda seçimleri sayesinde çoğu hamilelikte ishal vakası iyileşir.

Hamilelikte İshal Neden Olur?
1) Hamilelikle Bağlantılı Nedenler
Hamilelikte ishal, kabızlıktan daha az karşılaşılan bir sorundur. Ancak aşağıdaki etkenler nedeni ile hamilelikte ishal vakalarının sayısı da az olmamaktadır:

Beslenme Alışkanlıklarının Değişmesi: Özellikle gebelik öncesine oranla su tüketiminin çok fazla artırılması hamilelikte ishale yol açabilir. Ancak diğer gıda alışkanlıklarındaki değişim de özellikle hamileliğin ilk üç ayında ishale yol açabilir.

Yeni Gıda Hassasiyetleri: Laktoz intoleransı (süt şekerini sindirememe), birçok kadında sadece hamilelikleri esnasında ortaya çıkmaktadır. Bu ve benzeri gıda hassasiyetleri de hamilelikte ishale yol açabilir.

Doğum Öncesi Vitaminleri (Prenatal Vitaminler): Her ne kadar sizin ve bebeğiniz için gerekli olsalar da, midenize ve bağırsaklarınıza ağır gelebilir, hamilelikte ishale yol açabilir.

Aşağıdakiler de hamilelikte ishale neden olabilir:

Sindirim kanalını hareketlendiren hormon değişimleri
Ağır egzersiz
Vücudun kendini doğuma hazırlaması
2) Diğer Nedenler
Hamilelikle doğrudan bağlantısı olmayan aşağıdaki etkenler de hamilelikte ishale neden olabilir:

Virüs, parazit veya bakteri kaynaklı hastalıklar
Kaygı bozuklukları
Gıda alerjileri
Gıda zehirlenmesi
İritabl bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak sorunları
Çölyak hastalığı
İlaç yan etkileri
Tiroid hormonu fazlalığı (hipertiroidi)
Hamilelikte İshal Tedavisi
1) Tüketilmesi Gereken Besinler
Hamilelikte ishali yok etmenin en sağlıklı ve etkili yollarından biri, tüketilen gıdalarda seçici olmaktır. Özellikle aşağıdaki dört besine ağırlık vermek çok faydalı olacaktır:

Muz: Potasyumca çok zengindir. Hamilelikte ishalle birlikte kaybedilen potasyumun telafi edilmesini sağlar. Ayrıca gaitanın katılaşmasını sağlayarak ishali yok eder.

Elma Püresi: İçerdiği pektin sayesinde gaitanın katılaşmasını sağlar. Kompleks karbonhidrat doludur, ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlıkla birleştirir. Ancak evde hazırlanmalı, elmadan başka bir ürün kullanılmamalıdır.

Pirinç Ve Kızarmış Ekmek: Hazmedilmeleri kolaydır. Bu ürünler de kıvam yoğunlaştırıcı içerikleri ile gaitanın kalınlaşmasını sağlar.

Ayrıca;

Hamilelikte ishalle birlikte kaybedilen suyu takviye etmek için su tüketimi artırılmalıdır. Günde en az 10 bardak su içiniz.
Çorba: Hazmı kolaydır, kaybedilen suyu kazandırır
2) Tüketilmemesi Gereken Besinler
Hamilelikte ishalin çabuk geçmesini ve tekrarlamamasını sağlamak için aşağıdaki gıdalardan uzak durmalısınız:

Baharatlı gıdalar, özellikle acı olanlar
Şekerli ve yağlı gıdalar
Kahve
Siyah çay
Asitli içecekler
Not: Süt ve süt ürünlerinin sindirimi zor olduğu için tüketimleri kısıtlanmalıdır. Ancak içerdiği yararlı bakteriler sayesinde yoğurdun hazmı kolaydır. Süt ve süt ürünleri tüketilecekse de, az yağlı olanlar tercih edilmelidir.

3) Bitkisel Tedaviler
Normal zamanlarda herhangi bir yan etki göstermeyecek bitkisel ürünler, gebelikte tehlikeli olabilir. Hamilelikte ishal için önerdiğimiz aşağıdaki ürünler güvenlidir; ancak hamileliğiniz esnasında ilaç kullanıyorsanız, sorunlu bir gebeliğiniz veya alerjiniz varsa doktor önerisi olmadan kullanmayınız:

Pisilyum: Yüksek oranda lif içerdiği için su ile şişerek gaitanın kalınlaşmasını sağlar. Bir bardak suda yarım çay kaşığı pisilyum çözerek tüketin. Bu ürünü pisilyum husks fibre adı ile temin edebilirsiniz.

Çemen Otu Tohumu: Pisilyuma benzer etki gösterir. Bir bardak suda yarım çay kaşığı çözülerek tüketilebilir.

Yabanmersini: İçerdiği taninler sayesinde sindirim sistemindeki iltihabı azaltır. Tazesini veya kurusunu tüketebilir, tatlılarınıza ekleyebilir veya kaynatarak suyunu içebilirsiniz.

Zencefil: İçerdiği gingerol ve shogaol sayesinde bağırsak hareketliliğini azaltarak hamilelikte ishalin önüne geçebilir.

Elma Sirkesi: Sindirim sisteminde sayıları arttığı için hamilelikte ishale yol açan bakterileri öldürebilecek güvenli bir yöntemdir. Ayrıca, içerdiği pektin sayesinde gaitayı kalınlaştırır. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırarak yemeklerden önce tüketebilirsiniz. Ancak günde üç defadan fazla içmeyin.

4) Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Uzun yolculuklardan kaçının; özellikle de başka ülkelere yaptığınız seyahatleri kısıtlayın.
Kişisel temizliğinize dikkat edin. Özellikle de ellerinizi sık sık yıkayın.
Ağır egzersizden de, tamamen hareketsiz olmaktan da kaçının. Hamilelikten önce hiç egzersiz yapmıyor idiyseniz, hamilelikte işe yürüme gibi hafif tempolu egzersizlerle başlayın.

Hamilelikte ishalin yanında aşağıdaki sorunlardan herhangi biri ortaya çıkarsa doktora gitmelisiniz:

Gün boyu sık aralıklarla tuvalete çıkmak zorunda kalıyorsanız
Kusuyorsanız
Dışkıda mukus varsa
Dışkı rengi yeşil, kırmızı veya siyah ise; dışkı katran gibiyse
Yüksek ateşiniz varsa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder