Güzel Konuşma ve Yazma İle İlgili Kompozisyon - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 10, 2018

Güzel Konuşma ve Yazma İle İlgili Kompozisyon

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Güzel Konuşma ve Yazma İle İlgili Kompozisyon

Konuşmak ve yazmak, kendimizi ifade etmemizi sağlayan, iki önemli iletişim unsurudur.
Kâğıdı, kalemi eline alan herkes bir şeyler yazabilir. Peki neden yazdığımızı biliyor muyuz? Aslında bu sorunun mutlak bir yanıtı yoktur. Bu soruya kesin ve doyurucu bir cevap da veremeyebiliriz belki; fakat bir düşünelim. Yazı, bir sözü geleceğe aktarma ya da sözü söyleyeni yaşatmak gibi birçok sebeple yazılabilir.


Yazı yazmaya başlarken, önce önümüze edebiyatın o büyülü kapısı açılır. Kapıyı bir kez araladı mı insan, bir daha asla kapatmak istemez. İçimizden geçenleri ve yaratıcı gücümüzü yazıya aktarırız. Yazı yazarken bazen kendi dünyamızda hayallere dalar, belki de konuşurken dile getiremediğimiz birçok şeyi ortaya koyabiliriz. 

İnsan yazarken hem hayal gücünü geliştirir, hem de kendi gücünü keşfedebilir. Duygularımızı, düşüncelerimizi hayallerimizi ancak yazarak ölümsüz kılabiliriz. Bir kere yazmaya başladı mı insan, zaten gerisi çorap söküğü gibi gelir. Yazı artık bizim için bir tutku, çağlayan bir şelale gibi olur.

Yazmak ve okumak, birbirine paraleldir. Çünkü yazdığımız yazıları kimse okumasaydı, yazı diye bir sanat da olamazdı. Güzel konuşmak, güzel yazmak da insanın kendisini yansıtabilmesi açısından son derece önemlidir. Konuşmasını ve yazmasını bilmeyen insan neredeyse yoktur; ama bunları geliştirmeyen insanlar hayatta doludur.

Konuşmak ve yazmak aynı zamanda ifade berraklığı da gerektirir. Söyleyeceğimiz söz ya da yazacağımız yazı anlaşılabilir, açık ve net olmalıdır. Bir konu bir kelime ile anlatılabiliyorsa iki kelime kullanmak müsrifliktir, iki kelime ile anlatılacak bir konuyu tek kelimeyle anlatmaya çalışmak ise, cimriliktir.

Yanlış anlaşılmak, ya da kendimizi ifadede güçlü çekmek istemiyorsak, güzel konuşma ve güzel yazmaya en azından çaba harcamalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder