DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Güç kaynağı ne demektir?
Teknolojik imkanların her geçen gün değişip gelişmesiyle birlikte, bulunduğumuz her ortamda mutlaka bir elektronik eşya bulunmakta ve bu elektronik eşyalara da ihtiyaç her geçen gün durmadan artmaya devam etmektedir.
Bu teknolojik aletlerin her birinin kendine ait bir çalışma prensibi bulunmaktadır. İşte bu prensibi oluşturan ana nokta, bir teknolojik sistemin ya da bir teknolojik yapıdaki düzeneğin ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması için kullanılan güç kaynağıdır. Örneğin; toplumda çoğu kişinin kullandığı cep telefonlarının şarj aleti, kumandaların çalışması için kullanılan pil vb. aletler birer güç kaynağı olarak nitelendirilebilmektedir.
Güç kaynağı ne demektir? |
Güç kaynakları söz konusu olduğunda, teknolojik aletlerde en çok ihtiyaç duyulan kısım bilgisayarlardaki güç kaynaklarıdır. Bilgisayarların çalışmasını sağlayan gücü oluşturan donanımlara güç kaynağı denilmektedir. Yani bilgisayarların çalışma esnalarındaki, çalışmalarını sağlayan elektriği ayarlayabilmek güç aletlerine ait bir görev niteliğinde olmaktadır.
Güç kaynakları prize takıldıktan sonra odadan elektriği almakta ve bilgisayarın çalışır durumda olabilmesi için elektriğe ihtiyaç duyulan noktalarına bu elektriği iletmektedir. Güç kaynağı sayesinde aşırı bir elektrik yüklenmesi ya da gereksiz bir elektrik seviyesinin önüne geçilerek hangi noktada ne kadar ihtiyaç varsa o ihtiyaç o derecede karşılanmaktadır. Bilgisayar ve priz arasındaki bağlantı eğer bu güç kaynağıyla sağlanmazsa, o bilgisayarın mutlaka ana kartı ve diğer tüm önemli parçaları yanarak kullanılamaz hale gelecektir.
Güç kaynaklarının gerekli noktalara aldığı elektriği iletimi esnasında, çıkış gerilimi denilen elektrik geriliminin bu akım yolu içerisinde dahil olan devreler tarafından sabit bir seviyede tutulabilmesi gerekmektedir. Eğer bu sabitlik sağlanamazsa, dengesiz yapıda gelen elektrik seviyesinden dolayı mutlaka bir bozulma meydana gelecektir. Bu tip bozulmaların meydana gelmemesi için teknolojik aletlerde bulundurulan sabitleme noktalarına “stabil güç kaynakları” adı verilmektedir.
Güç kaynağı ne işe yarmaktadır?
Giriş kısımlarında 110 Watt – 120 Watt ya da 220 Watt – 250 Watt olarak bulunan, ana kart yolunda +/- 12 Watt şeklinde bulunan ve disk sürücülerine bağlantısı olan +/-5 Watt’lık çıkışlar bulunmaktadır. Bahsedilen bu tip güç kaynaklarında fazla ısınma ihtimalinin önlenmesi için ayrı bir yapıda fan bulunmaktadır.
Güç kaynaklarının en büyük pozitif etkisi, standart yapıdaki bir anakart sisteminin tek bir adet 20 Pin konnektör özelliğine sahip elektriksel kuvvet ihtiyacını karşılayabilmesi ve bununla birlikte de bilgisayarların beyin kısmında bulunan yazılımlara verilen komutlarla bilgisayarın tamamen kapatılmasına olanak sağlamasıdır.
Güç kaynakları RAM’lerin bulunduğu alanlara yakın bir bölgeye ya da işlemciye yakın bir bölgeye konumlandırılmaktadır. Az önce bahsettiğimiz aşırı ısınmalara karşı eklenti olarak konulan fan’lar da bu noktada bu işlemler gerçekleştirilirken aşırı ısınma durumu gerçekleştiğinde ortaya çıkan sıcak havayı emerek sistem dışına çıkartmaktadır.
Bahsedilen bu fanların standart boyları olmamakta, güç kaynaklarının boyutu ne kadar büyük olursa aynı şekilde fanların boyutları da çalışma prensipleri de aynı şekilde büyük olmaktadır. Yani güç kaynağının kendisi gibi aynı şekilde ısı kaynağı da büyükse, mutlaka fan yapısı da kendisini soğutabilecek büyüklükte olmalıdır.
Geçmişte güç kaynaklarını kontrol edici sistem olarak AT denilen güç kaynakları kullanılmakta ve bu sistemler güç kontrolünü sağlayabilen analog yapılar halinde üretilmekteydi. AT sistemleri güç kaynaklarına seri yapıda bağlı olan bir güç anahtarına sahipti ve bu güç anahtarı sayesinde açılıp kapatılabilmekteydi. Böylelikle elektrik kesintisi durumlarında elektrik tekrardan geri geldiğinde çalışmaya devam edebilmekteydi.
Günümüzde ise bu tip üretimler durdurulmuş, bunun yerine ATX denilen güç kaynakları ortaya çıkartılmıştır. Bu güç kaynaklarında kontrol artık analog değil, dijital hale gelmiştir. Anakartın üzerinde bulunan güç butonuna basıldıktan sonra komut alarak çalışmaya başlamaktadır. Kendisinin ayar sisteminde de “güç butonundan kapanmasın”, “güç butonuna basıldığı zaman kapansın” ya da “kapatma komutu verildiği an otomatik şekilde kapansın” tarzında komutlar verilebilmektedir. Ancak bu tip güç kaynakları da herhangi bir elektrik kesintisinden sonra elektrikler geri geldiğinde otomatik çalışmaz, durmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder