Göktaşı Nedir? Dünya Üzerindeki En Büyük Kraterler Nerededir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2018

Göktaşı Nedir? Dünya Üzerindeki En Büyük Kraterler Nerededir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Göktaşı Nedir? Dünya Üzerindeki En Büyük Kraterler Nerededir?

Uzayda, Dünya dışında oldukça fazla gezegen ve uzay cismi bulunmaktadır. Bu uzay cisimleri ve gezegenlerin bir kısmı, Dünya’yı doğrudan etkilemektedir. Dünya’yı doğrudan etkileyen uzay cisimlerinin en önemlilerinden biri ise, göktaşı ya da diğer bir adıyla meteor’dur.



Göktaşı, uzaydan Dünyaya yüzeyine düşen cisimlerin genel adına denmektedir. Dünya’yı doğrudan etkilemesinin nedeni ise, senede yaklaşık atmosfere birkaç bin göktaşı girmektedir.Fakat, bu sayıdan sadece 500 kadarı, yeryüzüne düşmektedir. Meteorlar, atmosfere girerken, saniyede 11 ile 72 km arasında yol kat ederler.Atmosferde aşırı miktarda sürtünmeye maruz kalan göktaşları, bu sürtünme sonucunda eriyerek yeryüzüne inerler, Erimeyenler ise, direkt olarak yeryüzüne düşmektedir.

Göktaşı Nedir? Dünya Üzerindeki En Büyük Kraterler Nerededir?
Göktaşı Nedir? Dünya Üzerindeki En Büyük Kraterler Nerededir?

Göktaşlarının kimyasal yapısında ise, çeşitli moleküller bulunmaktadır. Bu moleküllerin türüne göre meteorlar, 3 gruba ayrılmaktadır. Taşsı demirli meteor türünün yapısında, demir, silisyum, karbon, magnezyum, alüminyum, ve oksijen yer almaktadır. Demirli göktaşlarının yapısında, nikel, galyum, iridyum ve germanyum gibi moleküller bulunmaktadır. Taşsı demirli göktaşlarında ise, çeşitli metallerle olivin maddesi bulunur.

Dünya var olduğundan beri, dünyaya oldukça fazla göktaşı düşmüştür. Büyük bir göktaşı Dünya’ya düştüğünde, yeryüzünde krater meydana gelir. Bu kraterin genişliği ve derinliği ise, göktaşının büyüklüğünü belirler. Dünya üzerinde en büyük kraterler şunlardır;

1)Chicxulub Krateri-Meksika

2)Manicouagan Krateri-Kanada

3)Kara-Kul Krateri-Tacikistan

4)Clear Water Gölleri Krateri-Kanada

5)Mistastin Gölü Krateri-Kanada

6)Gosses Bluff Krateri-Avustralya

7)Aorounga Krateri-Çad

8)Deep Bay Krateri-Kanada

9)Bosumtwi Krateri-Gana

10)Barringer Krateri-Amerika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder