Frank Macfarlane Burnet Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2018

Frank Macfarlane Burnet Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Frank Macfarlane Burnet Kimdir? 

Frank Macfarlane Burnet, 3 Eylül 1899 tarihinde, Avustralya’nın Melbourne Viktorya şehrinde dünyaya gelmiştir.


Babası Frank Burnet, aslen İskoçyalı olup Avustralya’da banka müdürlüğü yapmıştır. Annesi Hadassah Pollock Mackay, ev hanımıydı. Burnet, yedi kardeşli kalabalık bir ailede büyümüştür. Ailesi Burnet’e küçük yaşlarda gereken alakayı gösterememiştir. Kardeşlerinden bazılarının engelli olması sebebiyle özellikle annesi zamanının çoğunu onların bakımlarıyla geçirmiştir. Burnet, spora ve kitap okumaya sıkça vakit ayırmıştır. İçine kapanık ve yalnızlık içinde çocukluk dönemi geçirmiştir.

Frank Macfarlane Burnet Kimdir?
Frank Macfarlane Burnet Kimdir? 

1909 yılında Burnet’in babasının başka bir bölgeye tayini çıkar. Terang İlkokulu’nda eğitim hayatı başlamıştır. Ayrıca bir ömür boyu sürecek bir tutku olan böcek toplama hobisine de bu yaşlarda başlamıştır. Böcekleri toplayıp onları inceliyordu. Görsellikleri hakkında bilgileri not almaya başlamıştır. Ailesi, biyolojiye olan ilgisini farketmişti. Bu sebeple Burnet’in okuyabileceği ve böcekler hakkında bilimsel veriler elde edebileceği ansiklopedi ve kitapları kütüphanelerden temin edip ona verdiler. Böylece daha çok bilgiye ulaşabilmiştir.

İlkokulun bitiminde o dönemin prestijli özel okulu olan Geelong Koleji’ne tam bursluluk sınavını kazanarak giriş yapmıştır. Burnet, lise hayatından keyif alamamıştır. Zengin çocuklarının arasında onlara ayak uyduramaması ve kendisiyle alay edilmesi sebebiyle yine yanlışlık içerisinde bir dönem geçirmiştir. Bu dönemde alay konusu olmaktan korktuğu için, böceklerin gizemli araştırmalarına olan bağlılığını herkesten saklamıştır. Geelong Koleji’nden 1916 yılında mezun olmuştur. Melbourne Üniversitesi’ne de tam burslu olacak şekilde kaydını aynı dönem yaptırmıştır. Charles Darwin ve Wells’e verdiği önem ve kendisi için bir kariyer yapma ihtiyacı nedeniyle tıp alanında eğitim almaya karar vermiştir. Burnet, 1917 yılında 1. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Melbourne Üniversitesi’nde eğitim görmüştür.

Savaş sebebiyle Üniversitenin ordu birliğine zorunlu katılım yapmıştır. 1922 yılında Tıp Fakültesi Lisans ve Cerrahi Bölümü mezunu olmuştur. Operasyon ve acil bölümünde eğitim alırken büyük keyif almıştır. Ancak hastane müdürü kişiliğinin araştırma çalışmalarına daha uygun olduğunu belirterek Burnet’i araştırma görevlisi olarak farklı bir birime geçirmiştir. 1923 yılında Melbourne Hastanesi’ndeki Walter ve Eliza Salonu Enstitüsünde kıdemli patolog olmuştur.

1925 yılında Avustralya’dan ayrılarak Londra’daki Lister Enstitüsü’nde asistan küratör olarak çalışmaya başlamıştır. Çoğu zaman kendi araştırmalarını yapmakta serbest kalmıştır ve mikro organizmaları incelemeye bu dönemde karar vermiştir. Enstitü, yeteneğinden etkilenmiş ve ona ilgi alanlarını daha da ileri götürmesine izin veren bir burs vermiştir. 1928 yılında Londra Üniversitesi’nde bakteriler ve enfeksiyonlar üzerine doktorasını yapmıştır. 1928 yılında Avustralya Melbourne’a geri dönüp Walter ve Eliza Hall Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak çalışmıştır. 1944 yılında Walter ve Eliza Hall Enstitüsü Müdürü ve aynı zamanda Melbourne Üniversitesi Deneysel Tıp Profesörü olarak atanmıştır.

Burnet’in bilimsel keşifleri ve başarıları lejandır; başta viroloji alanında kendi araştırma çalışmalarını belgeleyen 400’den fazla bildirsi yayınlanmıştır. Bununla birlikte, immünolojik çalışmaları, immünolojik hoşgörü teorisi, kendisine Nobel Ödülü’nü kazandırmıştır. Burnet, vücudumuzun kendi hücrelerine karşı antikorlar oluşturmadığını ifade etmiştir. 1956 yılında Londra’daki Üniversite Koleji’nde Peter Medawar tarafından yönetilen bir ekip tarafından yapılan araştırmalarda, Burnet’in teorisini farelerde yapılan deneylerle doğrulamıştır. Burnet ve Medawar, araştırmaları ve keşifleri adına 1960 Nobel Tıp Ödülü’nü beraber paylaşmışlardır.

Burnet’in Teorisi, bugün antikorlara dayalı en önemli ilaç tedavilerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Burnet, iki büyük keşfine ek olarak psittakozun nedenlerini, mikrosatomatoz virüsünün insanlara etki etmediğini, tavuk yumurtalarında virüs yetiştirme yöntemlerini keşfetmiştir. Birçok dalda ve birçok kurumdan ödüller almıştır. Burnet, keşifleri için 1960 Nobel Tıp Ödülü, 1951 yılında Sir unvanı ödülünü, 1935 yılında İngiliz Tıp Derneği Stewart Ödülünü, 1942 yılında Londra Kraliyet Cemiyeti Üyeliğini, 1946 yılında Cambridge Üniversitesi Fahri Doktorluğunu,
1947 yılında Londra Kraliyet Madalyasını, 1959 yılında Copley Madalyası ödülünü, 1975 yılında Kudüs İbrani Üniversitesi Jubilee Madalyası ödülünü, 1977 yılında 2. Elizabeth Jubilee Madalyası ödülünü kazanmıştır.

Burnet, 1928 yılında Linda Marston Druce ile evlenmiştir. Çiftin bir oğlu ve iki kızı dünyaya gelmiştir. 1966 yılı ile 1977 yılları arasında 13 kitap yazmıştır. Oldukça verimli bir araştırmacı olarak, 400’den fazla orijinal araştırma raporu yayınlamıştır. Virolojide 10 kitap, immünolojide 11 kitap, otobiyografi, yaşlanma ve genetik gibi konularda birkaç kitap yazmıştır.

Frank Macfarlane Burnet, 31 Ağustos 1985 tarihinde rektum kanseri nedeniyle 85 yaşında ölmüştür. Avustralya Hükümeti tarafından adına devlet cenaze töreni düzenlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder