En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 21, 2018

En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır?

En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır?
Kilo almak için kalorisi yüksek olan gıdalarla beslenmeli, zayıflayabilmek içinse bu besinleri sınırlı miktarda tüketmeli veya bir süre bu gıdalardan uzak durmalıdır. Bu makalemizde kalorisi en yüksek olan gıdaların listesini yayımladık.


Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır?
En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Meyveler İçecekler Neler Kilo Aldırır?

Amerika Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı'na göre günlük önerilen kalori alım miktarı şu şekildedir:

Kadınlar için 1800 - 2400 kalori (19-51 yaş)
Erkeklerde 2200 ila 3000 kalori (19 ila 51 yaş)
Çocuklar ve ergenler için 1000 ila 3200 kalori
Kuruyemişler

Kuruyemişler kalori açısından en zengin olan gıdalar arasında ilk sıralarda yer alır. Kuruyemişler kilo almak isteyenler için ideal, yüksek kalorili, sağlıklı besinlerdir. Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu 100 gram kuruyemişlerdeki kalori miktarlarını şöyle bildiriyor; badem 600 kalori, fındık 650 kalori, fıstık 560 kalori, çam fıstığı 600 kalori ceviz 549 kalori, patlamış mısır 478 kalori, kabak çekirdeği 571 kalori , ay çekirdeği 578 kalori. 100 gram kuruyemiş tüketmek günlük kalori ihtiyacınızın neredeyse üçte birini karşılar. Kuruyemişler sağlık için de çok faydalıdırlar. Kuruyemişler, kanın pıhtılaşmasını önler, cildi güzelleştirir, bağışıklığı güçlendirir, enerji verir, halsizliği giderir, kan dolaşımını ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler, kişiyi kalp-damar hastalıklarından korumaya yardımcı olur, LDL kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırırlar.

Kurutulmuş Meyveler

Kurutulmuş meyveler, meyvelerin kurutulması, sularının giderilmesiyle elde edilir ve en yüksek kalori içeren yiyeceklerdendir. Kurutulmuş meyveler lif, antioksidan ve C vitamini açısından çok zengin olduklarından vücuda zararlı serbest radikallerle savaşırlar, bağışıklığı güçlendirirler, kanserden koruyucudurlar, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlarlar ve mevcut hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırırlar. Kilo almak istiyorsanız sık sık kurutulmuş meyve tüketin. Kurutulmuş meyvelerin kalori içeriği yüksek olmakla birlikte posa, vitamin ve mineral içeriği olarak da oldukça zengindirler. Yarım su bardağı kurutulmuş erik 223 kalori, yarım su bardağı kuru üzüm 217 kalori, yarım su bardağı kurutulmuş şeftali 191 kalori, yarım su bardağı kuru incir 186 kalori, yarım su bardağı kuru kayısı 156 kalori, yarım su bardağı kurutulmuş elma 104 kalori, yarım su bardağı kurutulmuş armut 236 kalori, yarım su bardağı kurutulmuş kuş üzümü 204 kalori içerir.

Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi kalori açısından çok zengin olan en lezzetli besinlerdendir. 100 gr. fıstık ezmesi 588 kaloridir. Bu lezzetli, yüksek kalorili yiyecek karbonhidrat, yağ, protein, omega-3 yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir ve bakır gibi mineraller ve vitaminler için de iyi bir kaynaktır. Tereyağına iyi bir alternatiftir. Fıstık ezmesi hem kilo almanıza yardımcı olur hem de sizi kalın bağırsak kanserinden korur.

Tereyağı

Tereyağı en güçlü kalori kaynaklarındandır. Diyetisyen Buket Adanç 100 gr tereyağında 785 kalori olduğunu bildiriyor. Her gün kahvaltıda tereyağlı ballı ekmek yemek çok kısa sürede kilo almanızı sağlar. Tereyağ A, B12, E, K2 ve D vitamini, kalsiyum, fosfor ve potasyum, omega-3 yağ asitleri ve omega-6 yağ asitleri gibi mineraller açısından zengin içeriği ile sizi vitamin ve mineral eksikliğinden korur.  Ancak tereyağının şöyle olumsuz etkisi vardır; 100gr tereyağında 215mg kolesterol bulunmaktadır. Bu da vücudumuz alması gereken miktarına göre %72'sine denk gelmektedir. Ve her yemekte tereyağ tüketirsek günlük almamız gereken kolesterol miktarını aşmış oluruz.

Muz

Muz da kalori açısından zengin gıdalardan biridir. Diyetisyen Tuğçe Sert 1 adet muzun 146 (kcal) kalori ve 33.52 gram karbonhidrat içerdiğini bildiriyor. Muz en sağlıklı ve en besleyici meyvelerdendir. Karbonhidratlar, yağlar, omega-3 yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, vitamin A ve C, folat, diyet lifi, doğal şeker ve protein bakımından zengindir. Kilo almak ve sağlığınızı korumak için günde en az 2 muz yiyin. Muzun tek olumsuz yanı kabızlığa neden olabilmesidir.

Peynir

Uzman Diyetisyen Işıl Sayın 100 gram peynirin 409 kalori olduğunu bu da peynirin yüksek kalorili ve kilo aldıran yiyeceklerden olduğunu gösterdiğini bildiriyor. Peynir, yüksek kalorili, besleyici yoğun miktarda süt içeren ürünüdür. Piyasada 300 çeşit peynir bulunur. Peynir kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, A ve D vitaminleri, folat, kolin, yağlar ve omega-3 ve omega-6 gibi yağlı asitler bakımından da oldukça zengindir. 100 gr peynirde 40 gr yağ bulunmaktadır. Bu yağın 24 gramı doymuş yani hayvansal yağ içermektedir. Kilo almak için kahvaltıda peynir yemenin yanı sıra ana öğünlerde yemeklerin yanına da peynir yiyebilir, salatalarınıza peynir katabilirsiniz.

Avokado

Avokado yağ ve kalori açısından zengin bir meyvedir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı,1 avokadonun yaklaşık 325 kalori ile 8 çay kaşığı kadar sağlıklı yağ içerdiğini, günlük folat ihtiyacının yarısını karşıladığını ve 1 adet avokadoda 13.5 g lif bulunduğunu bildiriyor. Avokadoda bulunan yağlar tekli doymamış yağ olduğu için kalp sağlığı için de çok faydalıdır. Günde 1 avokado yemek haftada 2 kilo 700 gram kilo almanızı sağlayacaktır. Avokadoyu tek başına meyve olarak yiyebilir, meyve salatanıza, yahut sebze salatalarınıza katabilirsiniz.

Baklagiller

Mercimek, nohut, fasulye, soya fasulyesi ve barbunya gibi baklagiller protein ve kalori açısından zengin yiyecekler. 100 gr. yani 5-6 yemek kaşığı soya fasulyesi 446 kalori, nohut 364 kalori, barbunya 333 kalori mercimek ise 116 kaloridir.Baklagiller ayrıca  vitamin, mineral ve omega-3 ve omega-6 yağ asitleri için önemli bir kaynaktır.

Balık

Balık, protein, omega-3 yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri ve potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum deposu çok sağlıklı olan harika bir besindir. 100 gr. balıkta 200 kalori bulunur.  Balık yemek yüksek protein içeriği sayesinde vücutta kas yapmaya yardımcı olacaktır. Somon, orkinos, uskumru, hamsi, alabalık, sardalya vb. balıklar en sağlıklı balık türleridir. Balık pişirmenin en iyi yolu balığı fırında pişirmek veya ızgara yapmaktır.

Dana Eti

Dana eti kalorisi yüksek protein açısından zengin besinlerdendir. Günlük kalori ihtiyacının% 15-20'sini karşılayıp kas yapımına yardımcı olur. Diyetisyen Nesrin Eriş 100 gr tam yağlı dana etinin 223 kalori, orta yağlı dana etinin 190 kalori az yağlı dana etinin ise 156 kalori olduğunu bildiriyor. Dana eti çinko ve demir açısından iyi bir kaynaktır. Kan yapımında önemli rol oynanıp kansızlığı önler.

Kilo Aldıran İçecekler Nelerdir?

Meyve suları, smoothieler, çikolatalı ve tam yağlı sütler, protein shakeler kilo aldıran içeceklerdir.

Dr. Feridun Kunak'dan Kilo Aldıran İçecek Tarifi

Malzemeler

1 Adet Muz (Küçük muzlar ise iki adet bırakabilir.)
2 Su B. Süt
2 adet Yumurta
1 Çorba K. Bal
Üzeri için;
Ceviz Tozu
Keçiboynuzu Tozu

Yapılışı: Muzun kabuğu soyun dilimleyip robotton veya blenderdan geçirin. Daha sonra içerisine iki su bardağı süt aktarılır. Sonra içerisine protein deposu olan iki adet çiğ yumurta kırılır ve son olarak bir çorba kaşığı süzme bal ilave edilir.Ceviz tozu ve keçiboynuzu tozu karşımın içerisine ilave edilir. Kilo aldıran içeceği afiyetle için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder