Drone nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Drone nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Drone nedir?

Uzaktan kontrol edilebilme imkanı olan, insansız hava araçlarının genel adı ”drone” dur. Drone’lar, Türkiye’nin de içerisinde olduğu bir çok ülke tarafından kullanım sayısı çok fazla olan icatlar arasında. Genel olarak askeri amaçla kullanılan drone’lar, Türkiye’de daha çok küçük boyutta olanlardan tercih ediliyor ve hobi amaçlı olarak kullanılıyor.


Drone’ların tarihsel süreci ve kullanım alanları

Drone nedir?
Drone nedir?

Genel anlamıyla insansız hava aracı olarak geçen drone’lar, 1800’lü yıllardan itibaren kullanılmaya başlanıyor. Vietnam Savaşı’nda yaklaşık 3500 insansız hava aracı kullanılmıştır. O dönemler için uzaktan kontrol edilebilirlik teknolojisi açısından müthiş bir buluş olan drone’lar, ifade ettiği anlam bakımından esas biçimini 1898 yılında Nikola Tesla’nın ”Teleotomasyon” adıyla piyasaya sürdüğü insansız hava aracıyla alıyor. Bu cihazların ismine ”drone” deniliyor. Bulunduğu ilk yıllardan itibaren ağırlıklı olarak askeri amaçlı kullanılan drone’lar ilk akla gelecek şekilde mühimmat taşıma, düşman kontrolü, düşman tespiti, sınır kontrolü gibi konularda faydalanılan en önemli araç. Örneğin; günümüz şartlarında Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore’nin içinde bulunduğu nükleer çalışmalardan haberdar olmak için drone’lardan yardım almaktadır. Türkiye’de de geçtiğimiz yıllarda ”ANKA” adı verilen insansız hava aracı üretilmiş ve herhangi bir müdahale için etkin bir şekilde drone’lardan faydalanılmaktadır. Drone’lar aslen 2 ayrı gruba ayrılır. Bunlar; uzaktan kumanda edilebilenler ve kendiliğinden belirlenen plan doğrultusunda otomatik uçuş yapabilenlerdir.

Bunların dışında yangın söndürmek için de kullanılabilen drone, özet olarak zor ve tehlikeli işler söz konusu olduğunda kullanılmaktadır. Ancak günümüz şartlarında daha çok sivil alanda kullanılabilinecek drone’lara yönelinmiş ve hobi kaynağı haline getirilmiş yeni teknolojili/ kameralı drone’lar göze çarpmaktadır. Örneğin; kendi gittiği doğa gezintilerine drone’unu da götüren kişi, fotoğraflayamayacağı ya da videoya çekemeyeceği yüksek rakımlardaki güzellikleri drone’u o bölgeye yönlendirerek fotoğraflayabilir ya da biçimsel olarak bulunamayacağı bölgelerin videosunu drone’a çektirebilir. Bunun gibi bir çok bireysel konuda kullanımını örnekleyebileceğimiz bu aletin insan yaşamında farklı farklı alanlarda kullanılabilir olması da ilgiyi üzerine çekmekte.

Drone’ların kullanım alanları

Spor : Bilindiği üzere ekstrem sporlarda alınan görüntülerin en iyileri GoPro adlı kamerayla çekildi. Ancak yeni nesil drone’lar GoPro’yu geride bırakacak gibi gözüküyor çünkü GoPro’nun sizin bedeninizde sabit bir yerde durması gerekirken drone’lar sizi yaptığınız spor süresince sizden bağımsız olarak havadan takip edebilecek. Böylece bir çok açıdan görüntü ve fotoğraf kaydınız olacak. Sadece bireysel değil ekstrem spor müsabakalarında da aynı avantaj mevcut. Kayak yarışmaları ya da rafting gibi doğa sporlarıyla alakalı müsabakalarla yarışmacıları komple havadan geniş bir şekilde çekebilecek en güzel sistem drone’da mevcut.

Pazarlama : Kendi işleriyle ya da ilgilendikleri alanla alakalı bir tanıtım videosu çekmek isteyenler ve bu çekim için yeterli ekipmana ve maddi güce sahip olmayanlar, en mantıklı olan şeyi yapıp bir drone’dan faydalanabilirler. Çünkü drone, hem daha geniş ve ayrıntılı görüntü alabilme hem de havadan çekebileceği için istediğiniz her noktaya değinebilmeniz özelliğini size sunmakta.

Gazete ve televizyon dünyası : Özellikle kameramanların büyük bir mutluluk kaynağı olarak kullandığı drone, hem gazeteci kişiler hem de televizyon dünyasında çalışıp çalıştığı departmana önemli bir görüntü götürme zorunluluğu olan kişiler için altın değerinde bir icat. İstenilen görüntüyü istenilen açıdan ve istenilen kapsamda kaydedebilen ya da fotoğrafını çekebilen drone’lar sayesinde gazeteye ve televizyona kaliteli haberler sunabilmek mümkün.

hobi-olarak-kullanilan-drone
 Kargo : Dominos Pizza, Amazon vb. dünyaca ünlü markalar ürünlerini müşterilerine ulaştırmak için drone’dan yararlanmak için örnek kampanyalar denediler. Ancak hukuksal olarak böyle bir izinleri olmadığı için bu denemeler sadece test aşamasında kaldı. Çünkü konuyla ilgili netleşmiş bir düzenleme olmadığından hukuksal bir haksızlık ortaya çıktığında karışıklık yaşanmaması için şimdilik kargo alanında drone’lardan faydalanılması askıya alınmış vaziyette.

Seyahat : Drone’ların yerden 50 metre yüksekliğe kadar çıkabilme özelliğini düşünürken, gittiğiniz her yeri bu araç sayesinde kayıt alabilmeniz mümkün. Kuş bakışı çekimler yaparak çok güzel anları belki de farkında bile olmadan kayıt altına alabilir ya da drone sayesinde çok güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu konuyla alakalı ”travelbydrone” adlı bir site dahi kurulmuş durumda. Sitenin içinde bir çok şehirin drone’larla çekilmiş görüntüleri mevcut.

Drone’ların her ne kadar bunca avantajı olsa da bir yandan da dezavantajları mevcut. Drone’lar özel bölgelerde hava sahası içerisinde sınır ihlali yaparsa drone sahibi ciddi hukuksal yaptırımlara tabi tutuluyor. Bunun dışında kötü amaçlı kişiler tarafından bazı bireylerin özel hayat mahremiyetine müdahale olarak özel görüntülerini çekmek için de kullanılabiliyorlar. Bu şartlar da göz önünde bulundurularak drone’ların dikkatli kullanılması ve etraftaki drone’lara dikkatle yaklaşılması öneriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder