Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2018

Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri

Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri
Çam fıstığı fıstık çamının kozalaklarından elde edilen besin değeri çok yüksek olan bir kuruyemiş türüdür. Çam fıstıkları, enerjiyi arttırır, iştahı azaltır, şeker hastalığını kontrol altına, kalp ve damar sağlığını korur, psikolojik sağlığı destekler, kemikleri güçlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların yanı sıra, görüş yeteneğini geliştirir, kilo vermeye yardımcı olur, cildi güzelleştirir ve saç derisi sorunlarını yok eder. Bu fıstık dolmalık fıstık olarak da bilinir.


Çam Fıstığının Faydaları

Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri
Çam Fıstığı Nedir Çam Fıstığında Hangi Vitaminler Var? Besin Değeri


İçerdiği yüksek miktardaki mineral ve vitaminlerle genel sağlığınıza büyük fayda sağlar. Çam fıstıkları, vücudunuza enerji vermek için seçebileceğiniz sağlıklı bir yemiştir. Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar.

Çam fıstıkları, vitamin ve lif bakımından zengindir. B1, B2, B3 vitaminleri içerir ve bunlar sinir sisteminin düzgün işlemesi için gerekli vitaminlerdir. Lif içeriği ise sindirim sistemine de büyük fayda sağlar.

Çam fıstıkları, derin bir uyku çekmenize yardımcı olur. İçerdikleri özel bir amino asit olan trytophan sayesinde, serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olarak,  depresyonu, üzüntüyü giderir, düzenli uyku almanıza yardım eder.
Çam fıstıkları lutein kaynağıdır. Lutein, görüş yeteneğini geliştiren ve genel göz sağlığını güçlendiren, çok önemli bir antioksidandır.
Çam fıstıkları kan bileşimini güçlendirir. Kansızlığı giderir.
Kalp ve damar sağlığını güçlendirir. Bu özelliği, yüksek miktarda içerdiği K vitamini, bakır, demir ve manganezden gelir.
Çam fıstıkları, E vitamini de barındırır. E vitamini, yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerle savaşır.  Cilt hastalıklarını tedavi eder.
Kemik ve dişleri güçlendirir. Çam fıstıkları, mükemmel bir K vitamini kaynağıdır ve bu sayede kan dolaşımını hızlandırır.
Çam fıstıkları içerdikleri C vitamini sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vücuttaki metabolik süreci hızlandırır. Böylece zayıflamakta etkili rol oynar.
Çam fıstıkları, erkeklerde cinsel performansı arttırır.
Çam fıstıkları içeriğinde, cholecystokinin adında bir hormon barındırır ve bu hormon, beyne doyma sinyalinin verilmesini sağlayan bir aracı görevi görerek, kilo vermeye yardımcı olur.
Kalp ve Damar Sağlığını Güçlendirir

Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür. İçerdiği oleik asit sayesinde ise, karaciğeri destekleyerek, vücuttaki trigliseritleri atmasını sağlar. Ayrıca, sağlıklı bir kan lipit profili oluşturarak, atar damar hastalıklarını ve felci önler.

Enerjiyi Arttırır

İçerdiği doymamış yağlar, demir, protein gibi içerikleri sayesinde çam fıstığı, enerji seviyelerini sağlıklı olarak arttırır. Ayrıca magnezyum seviyesi bakımındanda zengindir ve bu mineral eksikliği sonucunda oluşan halsizlik sorununu önler.

Çam fıstıkları, ayrıca vücutta doku yapımı ve yenilenmesinde görev alarak da halsizliği önler. Bu yemişlerin içerdiği protein, vücuda alınan yakıtların daha yavaş yakılmasını sağlayarak, vücuttaki enerjinin çok daha uzun sürmesine yardımcı olur.

Göz Sağlığını Güçlendirir

Çam fıstıkları, gözler için çok faydalı olan beta karoten ve antioksidanlar içerir. İçerdiği lutein sayesinde ise gözleri ultraviyole ışınlardan koruyarak, maküler hasar görmelerini önler. Ayrıca yaşlanma nedeniyle göz bozulması sorununu da geciktirir.

Cilt ve Saça İyi Gelir

Çam fıstığı içerisinde bulunan birçok gerekli mineral, vitamin ve antioksidanlar, cilt sağlığı için çok faydalıdır. E vitamini ve antioksidanlar, yaşlanma sürecini yavaşlatırlar. Ayrıca, iltihap önleyici özellikleri sayesinde, çok hassas ciltler için bile uygundur. Cilde bakım yapar ve birçok yaygın sorundan cildi korur. Bunlara ek olarak, cilt üzerinde oldukça nemlendirici bir etki sağlar.

Çam fıstıkları mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Bu da saç büyümesini geliştirir. Ayrıca, saç derisini sağlıklı tutar. Saç dökülmesi veya saç incelmesi yaşayan insanlara, çam fıstığı şiddetle önerilmektedir.

Çam Fıstığı Besin Değerleri

Porsiyon Miktarı: 100 g

Kalori (kcal) 673
Toplam yağ 68 g  
Kolesterol 0 mg    
Sodyum 2 mg      
Potasyum 597 mg
Karbonhidrat 13 g
Diyet Lifi 3,7 g     
Şeker 3,6 g 
Protein 14 g
A Vitamini   29 IU C Vitamini   0,8 mg
Kalsiyum     16 mg          Demir 5,5 mg
D Vitamini   0 IU   B6 Vitamini 0,1 mg
B12 vitamini 0 µg   Magnezyum 251 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder