Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2018

Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları

Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları
Bıttım sabunu Türkiye'nin Siirt ilinde yetişen bıttım ağacının menengiç (çitlembik) yapraklarından elde edilen çitlembik yağının kullanılması ile yapılan bir sabun türüdür. Doğal, el yapımı ve katkısız olmasından dolayı saç ve cilt için çok faydalıdır. Bıttım sabunu kullananlar bu sabundan çok memnun kaldıklarını dile getiriyorlar. Bıttım sabunu kullananların yorumları hep olumlu yönde olmuştur.


Bıttım, Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bıttım sabunu yabani fıstık (bıttım) yani bilinen adıyla menengiç yağından elde edilir. Bıttım Siirt fıstığının aşılanmamış halidir Siirt’e özgü bir sabundur. Bıttım yörelere göre menengiç, çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik gibi farklı isimlerle anılır.

Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları
Bıttım Sabunu Kullananlar Var mı? Ne İşe Yarar Cilde Saça Faydaları

Bıttım Sabunun Saça, Cilde Ve Sağlığa Faydaları

Saç dökülmesini durdurur, saç dökülmesini önleyen en etkili yöntemlerdendir.
Antiseptik (mikrop öldürücü) özelliği sayesinde egzama, mantar, ergenlik sivilceleri, saç diplerindeki yara ve tahriş gibi cilt hastalıklarına şifadır.
Beyazlaşmış saçların zamanla eski rengine dönmesini sağlar.
İnce ve kırılan saçları güçlendirir.
Saçlara tabi parlaklık ve canlı bir görünüm kazandırır.
Kuru saçları nemlendirir.
Saç diplerinde bakteri oluşumunu önler.
Ciltteki ve saç diplerindeki kaşıntıya iyi gelir.
Saçlarda kepeği yok eder ve kepek oluşumunu önler.
Vücudu rahatlatır, stresi giderir.
Varislerin tedavisine yardımcı olur.
Tıkanan gözenekleri açar.
Saç derisindeki bakteriler tamamen yok eder.
Bıttım sabunu vücuttaki bakteri ve mantar oluşumlarını engeller.
Saçı besleyerek yumuşak hale getirir.
Ergenlik sivilceleri de dahil ciltte oluşan sivilceleri geçirir, yeni sivilce oluşumunu engeller.
%100 doğal ve bitkiseldir. Tamamen doğal ürünlerden üretildiğinden yan etkisi yoktur.
Saç foliküllerini besleyerek yumuşak hale getirir.
Saçlardaki fazla yağı giderip, saçın yağını dengeler.
Saçlardaki kırıkları onarıp, saç kırılmasını önler.
Bıttım sabunu siyah noktaların geçmesinde de önemli rol oynar.
Özellikle mevsimsel saç dökülmelerinde çok etkili olan bıttım sabunu dökülmeyi durdurduğu gibi saçların daha gür ve güçlü çıkmasına da yardımcı oluyor.
Bıttım sabunu saçınızda ve derinizde oluşan mikropları öldürüyor, tek başına doğal ve güçlü bir antiseptik görevi de görüyor. Özellikle mantarların tedavi edilmesi konusunda, ilaç tedavisine destek olarak kullanıldığında çok etkili olduğu hemen fark ediliyor.
Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır?

Saçınızı suyla ıslatın,  bıttım sabununu başınıza sürüp bolca köpürtüp saç diplerine masaj yaparak kullanın, 1-2 dk saçınızda kaldıktan sonra su ile durulayın. Bıttım sabununu cilt için de güvenle kullanabilirsiniz.

Bıttım sabununu kullanırken bu sabunla beraber kimyasal bir ürün kullanılmaması gerekiyor. Fayda sağlayabilmek için bıttım sabununu mümkün mertebe düzenli kullanmalısınız. 1 gün bıttım sabunu kullanıp 2. gün şampuan kullanmayınız. Saçlarınızı her gün yıkamayın. Sabunla yıkadıktan sonra 2 gün yıkamayın. Çünkü saçlar bıttım yağıyla beslenirler. Ancak her gün yıkanmanız gerekiyorsa saçlarınızı bıttım sabunuyla yıkayın.

Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır?

Bıttım sabunu, bıttım ağaçlarının yani Siirt fıstığının yabani halidir.  Bıttım ağaçlarından toplanan bıttımlar önce yıkanıyor.  Yıkandıktan sonra 1 hafta kurumaya bırakılıyor. Daha sonra kurutulmuş olan bıttımlar kazanda kaynatılıyor. Bıttım kaynatıldıktan sonra hamur kıvamına geliyor ve büyük ağaçlarla yoğunlaştırılıyor. Son aşama olarak yoğunlaştırılıp kalıbını alan bıttım sabunu kırmızı toprağın içine bırakılıyor. Bıttım yaklaşık 6 ay boyunca toprağın altında kalıyor ve ardından çıkarılan bıttım sabunu kalıbını almış oluyor. Büyük kalıplar halinde elde edilen Siirt bıttım sabunu küçük dilimler halinde kesilerek tüketicilere sunulur. Yüzde yüz menengiç yağından imal edilmiştir. Bıttım sabununun toprak kokmasının nedeni bu sabuna toprağa gömme işlemi uygulanmasıdır. Bıttım sabunları çeşitlerine göre de ayrılıyor.100’den fazla sabun çeşidi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder