Bilgisayar nedir kısa bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Bilgisayar nedir kısa bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bilgisayar nedir kısa bilgi

Bilgisayar, belirli bir geçmişi olan ve günümüzde pek çok özellikte pek çok çeşidi bulunan teknolojik bir alettir. Daha anlatımsal bir dille de, kendisine vermiş olduğumuz bilgiler toplululuğunu istediğimiz an saklayabilen, istediğimiz an da bize geri veren cihazlar bilgisayarlardır.


Bilgisayar nedir, ne işe yarar gibi soruların cevabını bulmak için bilgisayarın tarihçesini incelediğimizde, bilgisayar konsepti altında ortaya çıkartılmış aletlerin birbirinden çok farklı özelliklere sahip olmuş olduğunu görmekteyiz. Tarihteki ilk elektrikli bilgisayar, kendisinden sonrakilere de ilham vermiş olan ENIAC isimli bilgisayardır.

Bilgisayar nedir kısa bilgi
Bilgisayar nedir kısa bilgi

20. yüzyıla girilen ilk dönemlerde, bilgisayar olarak ortaya çıkartılmış aletlerin boyutları yaklaşık olarak bir evin odası büyüklüğünde olmakta ve modern teknoloji sayesinde üretilen bilgisayarlardan yüzlerce kat daha yüksek güç tüketmektelerdi. Süreç olarak 21. yüzyıla gelindiğinde, bilgisayarların boyutlarının daha portatif ve daha küçük olmasına karar verilmişti. Bunun temel sebebi 1969 yılında icat edilmiş olan devre sisteminin çok daha küçük alanlara sığdırılabilir olması ve yarı iletken özellik taşıyabilmesiydi.

Bilgisayar geliştirilmesinin ilk adımı
Bilgisayar teknolojisinin git gide geliştirilmesinin temel taşı ise, Intel firmasını ilk olarak işlemci ünvanına sahip olan 4004’ünden sonra olmuştur. Toplumlar teknoloji ve bilgi çağıyla birlikte kişisel olan masa üstü bilgisayarlarını, diz üstü bilgisayarlarını vb. aletleri bir simge haline getirmiş ve tüm bu aletleri bilgisayar başlığı altında kabullenmişler ve günümüzde neredeyse her evde, her ofiste bu aletlerin bir türüne sahip olmayı seçmişlerdir.

Bilgisayarların temel çalışma prensipleri nelerdir?
Bilgisayarların oluşturulma aşamasında, çalışma prensibi olarak “ikili sayı sistemi” adında bir sistemden bahsetmek mümkündür. Bu sistem, 0 ve 1’i içeren kodlamalardan meydana getirilmiş bir sistemdir. Bu sistem sayesinde istenilen bilgiyi veya yazılımı istenilen zamanda kaydedilip istenilen zamanda da çalıştırma imkanı sunmaktadır.

Bilgisayarların bahsedilen bu özellikleri, bilgisayarları çalışma prensibi açısından benzerlik gösterdiği hesap makinelerinden büyük ölçüde ayıran özelliklerdir. Hatta ayırıcı temel özellik olarak bu durum sayılabilir.

Konu hakkında “Church-Turing” adında bir tez ortaya atılmış ve bilgisayarın sahip olduğu bu çok yönlülük durumu bu tez sayesinde matematiksel olarak açıklanabilmiştir. Bu tez esas olarak bir bilgisayarın, kendisi dışındaki bir bilgisayarın da yapması gereken görevlerini yerine getirebildiğinden bahsetmektedir.

Yani sonuç olarak, bahsedilen durumlar ne kadar karmaşık olursa olsun, hem süper bilgisayarlar hem cep bilgisayarları hem de bu özellikler altında gruplandırabileceğimiz tüm bilgisayar çeşitleri; hiç bir zaman ve bellek sınırı engeline takılmadığı sürece birebir aynı görevleri yerine getirebilmektedirler.

Bilgisayarın tarihçesi

Geçmiş zamana bakıldığında, bilgisayar olarak adlandırılan aletlerin günümüzdeki bilgisayar tanımıyla çok da fazla bir alakası bulunmamaktadır. İlk olarak bilgisayar olarak adlandırılan aygıtlar, hesaplama işlemlerini kolaylıkla yapabilen aletlerdir. Bu aletlere verilecek en basit örnekler “abaküs” denen sayı boncukları ve AntiKitira makinesidir. Kullanım zamanları yaklaşık olarak milattan önce 150-100 yılları arasına dayandırılmaktadır.

Çok uzun yüzyıllar sonrasında ise, Orta Çağ döneminde yapılan bilimsel keşiflerle birlikte, Avrupa asıllı mühendisler makinesel mantıkta çalışan hesaplama aygıtları geliştirmişlerdir. Bu aygıtların ilk örneği 1623 yılında Wilhelm Schickard isimli bilim insanının geliştirdiği alettir.

Bu aygıtlar geliştirildikleri çağlarda büyük ilgi görseler de, kurulabilir bir özelliğe ya da yazılıma dönüştürülebilecek bir özelliğe sahip olmadıklarından günümüze kadar hiç bir şekilde gelememişler; bununla birlikte de bilgisayar tanımı altında incelenememişlerdir.

1801 yılına gelindiğinde Joseph Marie Jacquard, tekstil dünyasını ilgilendiren bir icat yapmış ve dokuma tezgahlarında gerçekleşen işlemi daha da otomatikleştirmek adına delikli kartlar ortaya çıkartmıştır. Ancak bu kartlar bir şekilde günümüzdeki bilgisayarların oluşturulma aşamasında ana taşlar arasında yerini almış, kısıtlı bir şekilde de olsa ilk yazılımlanabilmenin temellerinden biri atılmış sayılmaktadır.

Bundan 36 yıl sonra, Charles Babbage isimli kişi, adına “Analytical Engine” dediği ilk tam olarak yazılımlanabilecek makinesel bilgisayarı tasarlamıştır. Türkçe olarak “analitik makine” ya da “çözümlemeli makine” olarak adlandırılan bu bilgisayar çeşidi, dönemin maddi imkansızlıklarından ve yapılan çalışmaların daha ileriye götürülemeyip geliştirilememesinden makine icat edildiği haliyle kalmış ve bir süre sonra unutulmaya yüz tutmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder