Beslenmenin Metabolizma Hızına Etkisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 03, 2018

Beslenmenin Metabolizma Hızına Etkisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Beslenmenin Metabolizma Hızına Etkisi 

Metabolizma hızı, herkeste farklı olarak var olan ve kilo dengesini de etkileyen bir durumdur. Bir dakika içindeki kalp atış hızını ifade eder. Ne kadar fazla artarsa, metabolizma hızının da yüksek olduğu görülür. Genellikle metabolizma hızının fazla olduğu kişilerde kilo sorununa daha az rastlanır.


Beslenme ve Metabolizma İlişkisi

Beslenmenin Metabolizma Hızına Etkisi
Beslenmenin Metabolizma Hızına Etkisi 

Metabolizmanın beslenmeyle doğrudan ilişkisi vardır. Çünkü besin olmadığı zaman vücudu harekete geçirecek bir yakıt olmaz. Yakıt olmadığında metabolizma kendini korumaya alır ve olabildiğince yavaş çalışır. Enerjisini en az seviyede kullanarak varlığını devam ettirmeyi hedefler. Yani buradan metabolizmanın varlığını sürdürebilmesi için besine ihtiyaç olduğunu çıkarabiliriz.

Metabolizma Hızını Artırmak İçin Beslenme Nasıl Olmalı?

Beslenmenin az olması metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle özellikle kilo vermek isteyen kişilerin sık aralıklarla az şekilde beslenmeye özen göstermesi gerekir. Yani bir seferde çok fazla yemek yerine az ve sağlıklı yiyeceklerle sık yemek daha mantıklıdır. Sağlıklı yiyeceklerden kasıt ana öğünlerde sebze ve proteine önem vermek, ara öğünlerde de sağlıklı atıştırmalık tüketmek demektir. Sağlıklı atıştırmalıkları da kendi içinde yeniden sınıflandırabiliriz. Meyve, işlenmemiş çerez, yulaf ezmesi, şekersiz içecekler vs. şeklinde bunları çeşitlendirebiliriz. Zaman açısından bu ara öğünlerin iki saatte bir alınması önerilir. Yani ana öğün alındıktan sonra iki saat içinde bu ara öğünün alınması metabolizmanın daha hızlı çalışmasına katkı sağlar.

Uzun Süre Aç Kalmanın Etkisi

Birçok kişi uzun süre aç kalarak kilo verebileceğini düşünür. Ancak bir şey yememek, aç kalmak metabolizma hızını yavaşlattığı için kilo verme hızını da düşürür. Yani kilo vermek isteyenlerin aralıklı olarak çeşitli besinlerle metabolizmasını hızlandırması gerekir.

Kahve Metabolizmayı Hızlandırır mı?

Şekerli ve sütlü kahve metabolizmanın hızlanmasında etkili değildir, ancak sade kahve kan akışının hızlanması ve yağların parçalanması konusunda işe yarar. Özellikle spordan yarım saat önce içilmesi daha hızlı yağ yakımı için gereklidir.

Metabolizmayı Hızlandıran Öneriler

Metabolizma hızlandıran yiyecek, içecek ve uygulama önerileri şu şekilde sıralanabilir:

– Su tüketimini artırmak
– Sabah kahvaltılarını daha güçlü yapmak
– Akşam yemeklerini geç saate bırakmamak
– Paket gıdalardan olabildiğince kaçınmak, doğal beslenme konusunda hassasiyet
– Yiyeceklerde tuz ve şekerden ziyade tatlandırıcı olarak baharat kullanmak
– Sebzeleri çiğ tüketmeye çalışmak, gereğinden fazla pişirmemek
– Daha fazla ve sık hareket etmek
– Tarçın, kırmızı acı biber, yeşil çay, keten tohumu, elma sirkesi gibi takviyelerden yararlanmak
– Besinlerde proteine olabildiğince fazla yer vermek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder