Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Bacak ağrısı için öncelikle bir ortopedi uzmanına gidebilirsiniz. Ama bacak ağrısının hangi etkenden kaynaklandığına bağlı olmak üzere kalp damar cerrahına, nöroloğa, genel dahiliye uzmanına veya romatoloji uzmanına görünmek de gerekebilir.


Bu yüzden bacak ağrısına ek olarak başka hangi belirtiler olduğuna bakın. Ona göre daha doğru bir tercih yapabilirsiniz. Ancak doğru seçimi yapmamış olsanız bile, gittiğiniz doktor sizi en uygun bölüme yönlendirecektir.

Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

1) Ortopedi Uzmanı
Ortopedi bölümü, kemik ve iskelet sistemi ile ilgili sorunlarla ilgilenir. Diz bölgesinde veya diğer eklemlerde genel bir ağrı söz konusu ise ortopedi uzmanına gidilmelidir. Bacakta ağrının kemiklerden kaynaklandığını düşünüyorsanız da bir ortopedist doğru seçim olabilir.

Aşağıdakiler, ortopedi ve travmatoloji kliniğinin uzmanlık alanına girer:

Kırık
Yaralanma
Darbe alma
Menisküs yırtığı
Bağ yırtığı veya zedelenmesi
Eklem iltihabı
Septik artrit
2) Kalp Damar Cerrahisi
Bacak ağrısı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de söz konusu oluyorsa, kalp damar cerrahisi bölümü doğru seçim olacaktır:

Ağrı hareket ettikçe artıyorsa
Bacakta solgun bir görünüm varsa
Ağrı dinlenme halinde geçiyorsa
Bu belirtiler, bacakta atar damar tıkanıklığına işaret ediyor olabilir. Bu nedenle geciktirilmeden doktora gidilmelidir.

Not: Bu belirtileri gösteren hastada aynı zamanda koroner damar tıkanıklığı söz konusu olabilir. Bu nedenle detaylı tetkik için hasta kardiyolojiye de yönlendirilebilir.

 3) Nöroloji Uzmanı
Bacak ağrısı istirahat halinde iken artıyor, hareket ettikçe azalıyorsa; sorunun sinirlerden kaynaklanma ihtimali vardır. Omurgadan bacaklara erişen sinirlerin bir bölgesinde sıkışmanın söz konusu olabileceği üzerinde durulur. Bu sorunun tespitini bir nöroloji uzmanı yapacaktır.

4) Genel Dahiliye
Özellikle kaval kemiğinin ön bölgesinde kızarıklık, şişlik gibi cilt problemleri varsa, sorun selülit veya erizipel olabilir. Bu hastalıklarla bir dermatolog da ilgilenebilir; ancak damar yolu tedavileri gerekli olacağı için bu vakaları genellikle genel dahiliye uzmanı alır.

5) Romatoloji Uzmanı
Bir romatolog, romatizmal hastalıklarla ilgilenir. Aşağıdaki sorunlar söz konusu ise, ilk önce romatoloji uzmanına görünmek mantıklı olabilir:

Sabah kalkıldığı zaman eklem tutukluğu söz konusu ise
Tutukluk 1 saatten önce açılmıyorsa
Ağrı sabah şiddetli; akşama doğru hafifliyorsa
Ayak başparmağı ekleminde ağrı, şişkinlik söz konusu ise (gut hastalığı söz konusu olabilir)
Not: Bacak ağrısı için bir romatolog veya fizik tedavi uzmanının tedavisi gerekli olabilir. Ancak bu iki doktorun hastalık teşhisini yapması için bazı ön tetkiklere ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla romatoloji veya fizik tedavi uzmanına görünmeden önce genel dahiliyeye öncelik vermek mantıklı olacaktır.

Bacak ağrısı ile geniş bilgi almak için şu makaleye göz atınız: Bacak Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder