B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 08, 2018

B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir? 

Son zamanlarda çok fazla B12 eksikliğinden şikayet eden hastalar duymaya başladık. İnsanlar pekte önem vermeyip, nasıl olsa düzelir diyerek fazla üzerinde durmuyor gibi ancak ne olduğunu ve ne işe yaradığını gördüğümüzde ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum.


B12 vitamini kobalt minerali içerdiği için kobalamin olarakta bilinir. Ayrıca B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir. Ve vücutta karaciğerde, böbrekte ve diğer vücut dokularında depolanır, B12 vitamini vücudun kaslardan, kan hücrelerine, üremeden, hafızaya kadar birçok yerde kullanılır.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir?
B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir? 

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?
B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti,� yumurta, süt, peynir ve balıkta bulunur. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosununda da b12 vitamini bulunur ancak daha azdır.

Bitkisel besinlerde pek bulunmadığından vejetaryenlerde eksikliği sıklıkla görülür. Bununla birlikte oto immün gastrit denilen mide çeperinin incelmesi rahatsızlığında da mideden asidin salgılanma problemi oluşması nedeniyle incebağırsaklarda emilemez bu durumda da B12 vitamin eksikliği görülür. Bununla birlikte eğer vücutta emilememe gibi bir durum varsa, hap olarak alınamaz, adaleden enjeksiyon yoluyla verilir.

B12 Vitaminin Faydaları
Karbonhidratlar, proteinler ve yağların işleme tabi tutulması için oldukça gereklidir. Bilhassa sinir hücrelerinin büyümesi ve diğer hücrelerin tamirinde önemli rol oynar. Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folik asit ile birleşip sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için ve yine sinir iletileri için oldukça önemlidir.

Ayrıca B12 nin hafızaya yardımcı olduğu için Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir madde olduğu düşünülmektedir.

Yine birçok pratisyen hekimin bile aklına gelmeyen bir faydası da “pernisiyöz anemi ” ve “hiperkrom makrositer anemi” denilen kansızlık rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

B12 eksikliğinde kullanılan ilaçlardan birisi olan Dodex ilacı bu konuda etkin tedavilerden birisidir, yalnız vücut tarafından sadece %15 i emilir, yani 1000 mg dodex iğnesi vurulduğunuzda vücudunuza giren B12 miktarı sadece 150mg dır. Yine bir başka faydası ise kasların kasılıp gevşemesi durumudur. Bu yüzden uzun süreli B12 eksiklikleri kaslarda kalıcı güç� zayıflığına sebep olabilir. Ayrıca üremede yani sperm üretimi ve DNA sentezinde de kullanılır.

Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder